Dobro došle u zadnje tromjesečje trudnoće!

U zadnja tri mjeseca trudnoće ćete se najvjerojatnije osjećati odlično, no vaše boli i tegobe će biti malo veće, zbog tereta koji nosite. Beba će sada sve više opterećivati vaše noge i leđa.

Bilo bi poželjno da sada polako počnete planirati porod, kako bi se mogle što više pripremiti na njega, a ukoliko još uvijek niste bile na tečaju, sada je pravo vrijeme.

Simptomi sedmog mjeseca trudnoće su najčešće zatvor, bol u donjem dijelu trbuha i kukovima, vrtoglavica, krvarenje desni, proširene vene nogu, otežano disanje, povećanje dojki, napuhnutost, povremeno krvarenje iz nosa, grčevi u nogama, hemeroidi, poteškoće pri spavanju, kolostrum u dojkama kojeg je moguće istisnuti ili će teći sam, sve obilniji bjelkasti iscjedak iz rodnice, učestaliji i izraženiji pokreti fetusa, povremene glavobolje, krvarenje desni, proširene vene nogu, svrbež trbuha, povremene Braxton Hicksove kontrakcije, želučane tegobe, žgaravica, začepljenost ušiju, blago oticanje gležnjeva i stopala, ispupčenost pupka i nespretnost.

Emocionalno sve više trudnica osjeća sve veći strah od poroda, trudova i majčinstva, zabrinutost za djetetovo zdravlje, rastresenost, osjećaj ugode i zadovoljstva, sve češće maštanje o djetetu, uzbuđenje, ali i sve veću zasićenost i iscrpljenost trudnoćom.

Na liječničkom pregledu će se ustanoviti visina vrha maternice, obaviti pretraga krvi, osluškivati rad fetalnog srca, napraviti oralni test tolerancije na glukozu, napraviti pretraga urina, mjeriti težina i krvni tlak, te ustanoviti veličina i položaj fetusa vanjskom pulpacijom.

Vjerojatno ćete osjećati kako u vašoj utrobi više nema mjesta za rast maternice, ali ona i dalje raste, te će sa rastom nastaviti još nekih 10 tjedana.

U početku sedmog mjeseca trudnoće, vrh maternice se nalazi 28 centimetara iznad stidne kosti, te će do kraja mjeseca narasti još 2,5 centimetara u dužinu, zbog čega će se vrh maternice moći opipati otprilike 11 centimetara iznad pupka.

Beba sada ubrzano dobiva na težini, jer se pod njenom kožom talože sve veće masne naslage. Do kraja mjeseca će biti teška oko 1300 grama i dugačka oko 40 centimetara.

Lanugo dlačice polako počinju nestajati, a mogu se primijetiti još na leđima i ramenima. Kosa počinje rasti, dok su obrve i trepavice gotove sa rastom.

U sedmom mjesecu trudnoće, ali i u sljedeća dva mjeseca, mozak bebe ubrzano raste, kao i u prve dvije godine djeteta. Pluća su nerazvijena i dalje, ali počinju polako funkcionirati, zbog čega dijete ima velike izglede za preživljavanje, ukoliko se rodi u ovom mjesecu trudnoće.

Nokti su narasli do vrhova prstiju, šarenice očiju svjetloputih fetusa su sada plave boje, a kod tamnoputih smeđe boje. Koža bebe je ružičasta i glatka, a konačnu boju očiju se neće moći raspoznati i nekoliko tjedana nakon poroda.

Ana Zibar