Šesti mjesec trudnoće beba počinje reagirati na svjetlo

Šesti mjesec trudnoće donosi sve jače udarce bebe, koji su ponekad vidljivi i izvana. To je zato što je beba već dovoljno narasla, mada je i dalje lagana, s obzirom na težinu koju će još dobiti do kraja trudnoće.

Šesti mjesec trudnoće je idealno vrijeme da se trudnica počne baviti nekim lakšim sportskim aktivnostima, ali samo ako to liječnik odobrava.

Na liječničkom pregledu će se ustanoviti vrh maternice, mjeriti krvni tlak i težina, mjeriti veličina maternice, obaviti pretraga urina i osluškivati rad fetalnog srca.

Vrh maternice se sada nalazi otprilike tri centimetara iznad pupka, a do kraja mjeseca će maternica još narasti otprilike 2,5cm u visinu. Maternica je u šestom mjesecu trudnoće veličine košarkaške lopte.

Trudnica bi mogla imati simptome poput bjelkastog iscjedka iz rodnice, bolova u kukovima, želučanih tegoba, bolova u donjem dijelu trbuha, napuhnutosti, slabosti, vrtoglavice, grčeva u nogama, hemeroida, začepljenih ušiju, blagog oticanja gležnjeva i stopala, bolova u leđima, ispupčenosti pupka, promjene boje kože trbuha i lica, zatvora, izraženijih pokreta fetusa, žgaravice, povremenih glavobolja, krvarenja desni, proširenih vena, povremenog krvarenja iz nosa, pojačanog teka, svrbeža trbuha i povećanja dojki.

Emocionalno bi se mogli osjećati blago zabrinuto za budućnost, rastreseno i zasićeno trudnoćom.
Beba u ovom mjesecu trudnoće počinje otvarati svoje oči i reagira na svjetlost. Kada trbuh obasja jaka sunčeva svjetlost, beba pokriva svoje oči ručicama. Štucanje bebe je potpuno uobičajeno u ovom dijelu trudnoće, a to se događa zato što je maternica često uzdrmana.

Ako dođe do poroda u ovom mjesecu trudnoće, beba je sposobno preživjeti uz intenzivnu medicinsku skrb.
Beba je sada teška oko 900g, a duža od 30 centimetara. U ovom mjesecu trudnoće se kod bebe razvija čvrst stisak šake, pa se beba počinje igrati pupčanom vrpcom, koja je dovoljno čvrsta, zbog čega ne trebate biti zabrinuti.

Pupčana vrpca je čvrste i spiralne građe, pa može spriječiti zapetljanje i čvorove. Beba je sada konstantno aktivna, te su njeni pokreti puno usklađeniji.

Ana Zibar