Hormonalne promjene u trudnoći donose unutarnje promjene u trudnice

Od trena kada ste začeli, vaše tijelo počinje raditi prilagodbe kako bi njegovalo i hranilo vaše dijete.

Dok neke od promjena mogu biti primjetne, druge su suptilnije te ne moraju odmah biti uočljive i razlučive.

Oko istog vremena kada vam je izostala prva mjesečnica počinju se događati rani trudnički simptomi. Možda ćete primijetiti osjetljivost grudi, umor i mučninu.

Ove i druge promjene, koje ćete osjetiti tijekom trudnoće, mogu biti iritantne te vam mogu prouzročiti nelagodu, no u većini slučajeva može ih se ublažiti.

Ipak, ne biste smjeli ignorirati bilo kakvu neuobičajenu nelagodu ili bol.

HORMONALNE PROMJENE U TRUDNOĆI
Trudnoća je vrijeme velike hormonalne aktivnosti. Proizvodnja postojećih hormona se drastično povećava te se stvaraju novi hormoni posebni u trudnoći.

Humani korionski gonadotropin (HKG)

Ovaj hormon, kojeg ispušta posteljica koja se razvija i počinje se stvarati u maternici, je naširoko poznat kao “hormon trudnoće” budući da se njega kontrolira u testovima na trudnoću.

HKG hormon trudnoće je vrlo važan, jer pokreće drugu hormonalnu aktivnost koja je potrebna za održavanje trudnoće i sprječavanju menstruacije.

Međutim, HKG ima neke zamjetne učinke. Primjerice ovaj se hormon u trudnoći smatra djelomično odgovornim za mučninu i povraćanje, obično jutarnju mučninu, koja se događa u prvom tromjesečju trudnoće.

Progesteron za vrijeme trudnoće

Progesteron je hormon prisutan i kod žena koje nisu trudne, no u puno manjoj količini. Isprva ga proizvode jajnici, a potom posteljica oko 8. i 9. tjedna trudnoće. Hormon Progesteron igra važnu ulogu u održavanju vaše trudnoće, uključujući i prevenciju jakog stiskanja maternice što bi moglo ugroziti vaše nerođeno dijete.

Neke žene koje su začele uz pomoć tehnika koje potpomažu začeće, poput IVF (In Vitro Fertilizacija) ili GIFT (unošenje gamete u jajovod) uzimaju dodatak progesterona, u obliku tableta, vaginalnog gela ili injekcija.

Progesteron održava funkcije posteljice, jača stijenke zdjelice u pripremi za porođaj te opušta određene ligamente i mišiće u tijelu trudnice.
Ovaj opuštajući efekt može prouzročiti neke nepoželjne nuspojave.

Progesteron čini mišiće vašeg probavnog sustava usporenim što ponekad dovodi konstipacije kao i osjećaja “napuhanosti) nakon obroka.

Progesteron također opušta sfinkter (prsten mišića) između jednjaka i želuca, što povremeno uzrokuje žgaravicu.

Također uzrokuje proširenje krvnih žila, što može dovesti do proširenih vena.

Druga ključna uloga progesterona u trudnoći

Progesteron sudjeluje u pripremi vaših grudi na proizvodnju mlijeka. Hormon pomaže stimulirati i razviti cjevčice u vašim grudima, tako da do drugog tromjesečja mlijeko već postoji.

U ranoj fazi ga možete osjećati kao osjetljivost grudiju.

Estrogen u trudnoći

Ovo je još jedan hormon koji je prisutan u visokoj koncentraciji tijekom trudnoće. Estrogen vrlo rano pomaže u pripremi unutarnje stijenke maternice za trudnoću, povećavajući količinu krvnih žila i žlijezda unutar maternice.
Estrogen je također odgovoran za stanovito povećanje količine krvi u tijelu, što povremeno može dovesti do krvarenja iz nosa ili zubnog mesa.

najuočljiviji učinak estrogena je pojačano rumenilo ili crvenili kože, što rezultira poznatim “sjajem u trudnoći”.

trudnica i hormoni

Koji su drugi značajni i važni hormoni za vrijeme trudnoće

Osim HKG hormona, progesterona ili estrogena , postoji još niz drugih hormona koji imaju specifične uloge tijekom trudnoće.

HUMANI KORIONSKI SAMATOMAMMTROPIM – HKS HORMON

Također nazvan humanim laktogenom posteljice (HLP), estrogen regulira ovaj hormon te se unutar posteljice proizvodi u velikim količinama. Igra važnu ulogu u razvoju vašeg djeteta te pomaže vašim grudima razviti žlijezde koje su potrebne za dojenje.

OVDJE pročitajte što su to oligosaharidi – čudesan sastojak majčinog mlijeka

Također pokreće masne naslage za energiju te može poboljšati rast vaše bebe.

KALCITONIN
Hormon kalcitonin čuva kalcij i povećava sintezu vitamina D, koji omogućava stabilnost zaliha kalcija i snage kostiju unatoč povećane potrebe vašeg djeteta za kalcijem.

OVDJE saznajte još koje su važne hranjive tvari za svaku trudnicu

TIROKSIN
Hormon tiroksin (T4 i T3) potreban je za razvoj središnjeg živčanog sustava vašeg djeteta. također povećava potrošnju kisika u vašem organizmu i pomaže vašoj bebi razviti proteine i ugljikohidrate.

Nadalje, ovaj hormon djeluje zajedno u tijelu trudnice s hormonom rasta kako bi regulirao i stimulirao rast vašeg djeteta.

RELAKSIN
Relaksin je hormon koji potiče vaš cerviks, mišiće zdjelice i ligamente te zglobove na opuštanje, u pripremi za porođaj.

INZULIN
Inzulin pomaže vašem djetetu u spremanju hranjivih tvari u tijelu te regulira razinu glukoze.

Ako ste dijabetičarka vaše stanje u trudnoći slučajno nije pod strogom kontrolom, vaše dijete može previše narasti i imati problema s uravnoteženjem svoje razine glukoze. Stoga pripazite i potražite stručni savjet liječnika.

OKSITOCIN
Ovaj hormon djeluje poput povratne reakcije. Ispušten kao odgovor na rastezanje vašeg grlića maternice tijekom trudova. On zauzvrat uzrokuje daljnje rastezanje vaše maternice. Slično, oksitocin se luči kao odgovor na stimulaciju vaših bradavica tijekom dojenja te uzrokuje istjecanje majčinog mlijeka.

ERITROPROTEIN
Proizveden u bubrezima, ovaj hormon povećava broj crvenih krvnih zrnaca i volumen plazme zadržavanjem soli i vode.

KORTIZOL
Hormon kortizol pomaže vašem djetetu da koristi različitu hranu pravilno unutar svog tijela.

PROLAKTIN
Ovaj hormon pomaže u pripremi vaših grudi na dojenje i potiče rast vašeg djeteta.

Uz dopuštenje: Veble, iz izdanja Vaša trudnoća – dr. Anne Deans, ginekologica i pedijatrica