Koje sve zdravstvene komplikacije možete imati u trudnoći

Neke žene imaju problema sa zdravljem tijekom trudnoće.

Te komplikacije mogu uključivati majčino zdravlje, zdravlje fetusa ili oboje. Čak i žene koje su bile zdrave prije trudnoće mogu doživjeti komplikacije, a te komplikacije mogu učiniti trudnoću visokorizičnom.

Redovna kontrola može pomoći u smanjenju rizika od raznih bolesti.

Neke od komplikacija u trudnoći su:

Visok krvni pritisak koji se naziva i hipertenzija javlja se kada su arterije sužene. To uzrokuje porast pritiska u arterijama.
Smanjeni protok krvi može usporiti rast fetusa i dovesti majku u veći rizik od prijevremenog porođaja i preeklampsije.

Žene koje imaju visok krvni tlak prije nego što zatrudne i dalje će ga morati pratiti i kontrolirati, ako je potrebno koristiti lijekove tijekom cijele trudnoće. Visok krvni tlak koji se razvija u trudnoći naziva se gestacijskom hipertenzijom.

Gestacijska hipertenzija obično se javlja tijekom druge polovice trudnoće i odlazi nakon poroda.

Gestacijski dijabetes javlja se kod žena koje nisu imale dijabetes prije trudnoće. Glukoza je glavni izvor energije u vašem tijelu. Nakon probave glukoza kreće u vašu krv kako bi vašem tijelu dala energiju.

trudnica5

Kod gestacijskog dijabetesa hormonske promjene tijekom trudnoće uzrokuju da tijelo ili ne napravi dovoljno inzulina ili ga ne koristi normalno. Umjesto toga, glukoza se nakuplja u vašoj krvi, uzrokujući dijabetes.

Infekcije, uključujući neke seksualno prenosive infekcije (STI) mogu se pojaviti tijekom trudnoće i mogu dovesti do komplikacija za trudnicu, trudnoću i dijete nakon poroda.

Neke infekcije mogu prijeći s majke na novorođenče tijekom porođaja kada novorođenče prolazi kroz porođajni kanal; druge infekcije mogu zaraziti fetus tijekom trudnoće.
Mnoge od tih infekcija mogu se spriječiti ili liječiti odgovarajućom terapijom prije trudnoće, prenatalne i postporođajne skrbi.

Neke infekcije u trudnoći mogu uzrokovati ili pridonijeti gubitku trudnoće, izvanmateričnoj trudnoći, prijevremenom porođaju, maloj težini kod novorođenčeta, urođenim manama poput sljepoće, gluhoće, deformacije kostiju i intelektualnog oštećenja, mrtvorođenja i komplikacije za zdravlje majke.

Ako planirate zatrudnjeti, razgovarajte sa svojim liječnikom jer biste trebali biti cijepljeni protiv morbila i rubeole, ali i protiv gripe.

Preeklampsija je ozbiljno zdravstveno stanje koje može dovesti do prijevremenog porođaja i smrti. Njegov uzrok nije poznat, ali neke su žene izložene povećanom riziku.

Beba