Mama poslije četrdesete

Nekad dvadeset, sada već trideset – vrijede kao još „dobre godine“ za rađanje prvog djeteta, ali što kad se i taj vlak propusti, pa žena tek s četrdeset konačno ima sve uvijete da rodi bebu?

Statističari potvrđuju da je prije četiri desetljeća postotak žena koje su „kasnije“ rađale iznosio samo pet posto, a sada u europskim zemljama gotovo bi se svaka četvrta trudnica mogla nazvati starijom prvorotkinjom.

Zašto je došlo do pomicanja granice rađanja?

Školovanje, pa posao, briga za stan i auto i pronalaženje onog „pravog“..i kada se sve to složi – eto četrdesetih.

U 35. ili 38. godini profesionalno ostvarene, još uvijek mladolike, lijepe žene, zdrave i psihički spremne za materinstvo, konačno su stekle sve uvijete da postanu majke, ali beba ne dolazi. S tom situacijom suočava se danas mnogo žena i usprkos osobnim nastojanjima, velikoj želji i napretku znanosti ne uspijevaju zatrudnjeti.

Pitali smo prof. Dr Jeremića iz ordinacije „Eterna“: Zašto starije žene teže postaju majke?

Ranije se smatralo da je idealno vrijeme za rađanje period između 20. i 26. godine, a prema sadašnjim medicinskim stavovima gornja granica za prvu bebu je pomaknuta na 29 godina.

Od 25. do 30. godine života žena bi trebala roditi bar jedno dijete, a do 35., bez posljedica za zdravlje, može iznesti još dvije trudnoće u razmaku od dvije godine.

Poslije 35. ciklusi bez jajne stanice su sve češći, pa se i mogućnost začeća znatno smanjuje – upozorava doktor.

Starenjem žene nepovratno gube jajne stanice, za razliku od muškaraca kod kojih se svaka tri mjeseca obnavlja proizvodnja spermatozoida i to sve do 70. godine, saznajemo od našeg sugovornika.

Utvrđeno je da od 16. do 43. godine sazri samo 400 do 500 jajnih stanica i to svakog mjeseca po jedna. U tim procesima sazrijevanja potroši se ponekad i pet-šest jajnih stanica, ali samo jedna postaje sposobna za oplodnju. To nije kontinuiran proces, budući da s godinama sve manji broj ovih stanica sazrijeva, ili uopće ne stižu do faze zrelosti. Smanjena mogućnost začeća se ne ističe nikakvim vidljivim znacima.

Žena i poslije 35. ima mjesečne cikluse, ne osjeća nikakve zdravstvene smetnje, još je puna energije, pa ipak u tim godinama samo osam do 10 posto žena spontano zatrudni.

S prirodom se ne može igrati, ona ima svoja pravila koja se moraju poštivati ako želimo zdravo potomstvo, upozorava profesor Jeremić i savjetuje ženama da rađaju dok su mlađe i zato što s godinama nepovoljni čimbenici iz vanjske sredine smanjuju kvaliteta jajne stanice.

Što je jajna stanica starija, to je i veći rizik da će tijekom razvoja embriona nastati anomalije zbog kromosomskih nepravilnosti – upozorava profesor Jeremić.

Trudnoća poslije 35. predstavlja i veći napor za organizam žene, jer osim jajnika i svi drugi organi stare, posebno srce, jetra, pluća i krvni sudovi. Povećava se i rizik od prijevremenog porođaja ili prenesene trudnoće, prijevremenog isticanja plodove vode i drugih komplikacija, kao što su spontani pobačaj, krvarenje, manja težina novorođenčeta ili prijevremeni porođaj.

Kod starijih trudnica je i gestacijski dijabetes češći, kao i povišen tlak. Starenjem i materica gubi snagu, elastičnost svih tkiva se smanjuje, pa su i povrede i rascjepi na porođaju češći. Položaj ploda u materici je često nepovoljan za rađanje i porođaj starijih žena se češće završava carskim rezom.

Zašto umjetna oplodnja ne daje rezultate kod svih žena?

Teško je imitirati prirodu, kaže dr Jeremić, jer ne samo da se gubi broj jajnih stanica, već i tkivo jajnika i druga tkiva postaju manje osjetljiva na djelovanje hormona. Izvantjelesnom oplodnjom, kod mlađih žena se postiže uspjeh kod 30 posto, a samo 8 do 10 posto žena od 35, do 43. godine uspijeva zatrudnjeti.

Doktorica Aleksandra Šaranović, inače obiteljski liječnik dodaje da je psihofizička priprema često nepravedno zanemarena, iako je izuzetno važna, a odnosi se na odgovarajuću prehranu i stručno vođenu fizičku aktivnost.

Cilj ovih priprema je postizanje preduvjeta koji su optimalni za začeće, trudnoću i porod.

Za ishod porođaja je najvažnije da se žena oslobodi straha, a to je moguće ako nauči da prepozna sve porođajne etape, kako da se u njima ponaša i diše, jer način disanja dokazano smanjuje bol i povećava izdržljivost, pa je i rođenje djeteta bezopasnija.

Mnoge žene starije od 35. godine uspijevaju psihofizičkim pripremama zatrudnjeti, pridržavajući se stručno odabranih dijeta, vježbanja i uspostavljanjem emocionalne ravnoteže.

Izvor: Roditelj