Nešto za dušu: opuštanje u drugom stanju

Drage mame kako ste se vi opuštale u trudnoći? Da li su to bile lagane šetnje, čitanje vaše omiljene knjige, slušanje glazbe ili vam je pak najbolji odmor bio uz vama dragi film? Ja sam nekako najsretnija kada mogu kombinirati od svega pomalo.

Kako sam prvo tromjesječje morala strože mirovati, najbolje sam se opuštala uz neki dobar film ili glazbu. Sada kada nisam više toliko prikovana za krevet posebno me veseli sunčan i topao dan jer tada mogu prošetati i udahnuti svježeg zraka. Nastojim se što više opustiti i uživati u malim stvarima.
Zapravo dok vam ovo pišem i sama sebi postavljam pitanje zašto često imamo običaj reći kao na primjer ja sada: ”uživam u malim stvarima”? Možda to uopće nisu male stvari, već obrnuto, ovisi kako na to gledamo.

Kako danas svi više manje živimo turbulentnim tempom, dan nam je od jutra popunjen obavezama, zar je šetnja po suncu ili odmor uz nama najdražu glazbu ”mala stvar”? Dalo bi se o tome raspravljati. No dobro, samo sam željela istaknuti koliko je važno opuštanje tijekom trudnoće što god to značilo za svaku od nas.

Kako je trudnoća drugo stanje, čak i najsmirenije žene, zbog sada drugačije razine hormona počinju se osjećati i ponašati drugačije. Trudnoća traje 9 mjeseci i to nije mali period, stoga je normalno za očekivati da će biti situacija koje će izazvati pozitivne emocije, radost, sreću ali i one negativne emocije kao što su žalost i nervoza.

Kažu i ja vjerujem kako moje bebe osjećaju sve što i ja osjećam, dakle i veselje i tugu, smirenost i nervozu. No neovisno osjeća li beba ono što i mama, navedene situacije nisu bezazlene i trebamo ih pokušati čim više staviti pod kontrolu.

nasto-za-dusu-1

U takvim trenucima kao što sam spomenula mene najbolje opušta pogledati dobar film ili poslušati glazbu.
No kako sam na početku 19-og tjedna trudnoće kada se bebama razvija sluh i čuju zvukove izvana sve više nastojim da to bude glazba i to klasična. Obzirom da je moj suprug profesor gitare, a ja bivša balerina oboje volimo uživati u toj vrsti glazbe. Osim što za mene nema ništa ljepše od zvuka klasične glazbe, u trudnoći je to dapače i poželjno.

Čitatjući trudničku literaturu više puta sam naišla kako se spominju medicinska istraživanja koja su pokazala da beba u majčinoj utrobi čuje i raspoznaje zvukove i to oko 5-og mjeseca trudnoće. Stoga se trudnicama savjetuje da biraju umirujuće kompozicije. Za mene su to najčešće polagane skladbe od Haydna, Mozarta, Beethovena i Vivaldija.

Izdvojeno:
> Zašto stručnjaci ističu upravo klasičnu glazbu kao najbolji odabir u trudnoći?

Upravo zato jer se radi se o pozitivnom djelovanju na razvoj mozga i živčanog sustava općenito. Dokaz tome je da su bebe zapamtile glazbu i reagirale na nju nakon rođenja. Također nakon rođenja pomaže u razvijanju sluha i učenju govora.

S druge strane, neki pak stručnjaci tvrde da za razvoj djeteta mama ne mora nužno slušati klasičnu glazbu. To može biti i rock i pop i sve što ima melodiju. Osobno smatram da sve ono što opušta mamu, pozitivno djeluje i na njenu bebu. U mom slučaju to je klasična glazba i vjerujem da moje bebe uživaju isto kao i ja.

Piše: Jelena Stošić