Kako savladati umor u trudnoći

Umor u trudnoći, čak i ako se trudnica puno odmara je jedna od pojava koja se često događa u prvom tromjesečju.

Uz sve emocionalne i fizičke procese, najznačajniji proces u ženskom tijelu, nakon začeća, je proces izgradnje posteljice.

Problemi s hormonalnim promjenama, nedostatkom sna, mučninama i povraćanjem dodatno iscrpljuju organizam trudnice. Osjećaj umora posebice je prisutan u prvom tromjesečju trudnoće.
U drugom tromjesečju moguće je da će se umor smanjivati.

Kako smanjiti osjećaj umora u trudnoći

Poznavajući osnovne uzroke umora u trudnoći glavni savjeti za održavanje dobre energije i zadovoljstava su vezani uz san, prehranu i lagane vježbe. Naravno, nikada ne zaboravite da je hidratizacija tijela važan detatlj za smanjenje umora, stog uvijek pijte dovoljno vode.

trudnica i dehidracija umor u trudnoci

Spavajte duže

Prilagodite svoj ritam spavanja sebi. Ako ne možete ujutro ostati duže u krevetu na spavanje navečer krenite ranije. Također, kada vam najviše odgovara, uvedite kratke odmore za drijemanje od 15 do 20 minuta.

Lagana šetnja je važna za svaku trudnicu

Kao osnovnu fizičku aktivnost uvedite odlazak u redovne lagane šetnje u kojoj ćete se i psihički opustiti te poboljšati disanje i cirkulaciju u tijelu što dovodi do osjećaja općeg boljeg stanja organizma u trudnoći.

trudnica prehrana u trudnoci

Prehrana u trudnoći

Pokušajte uvesti više manjih i laganijih obroka u svoj prehrambeni raspored, kako bi tijelo trošilo manje energije za probavu. Pojačate unos voća i žitarica u jutarnjim satima te povrća u popodnevnim, a smanjite unos hrane koja sadrži puno šećera ili je zasićena mastima te svakako pijte dovoljno tekućine.

OVDJE szanajte korisne savjete za prehranu u trudnoći uz još neke korisne savjete

kucanski poslovi u trudnoci umor kod trudnice

Potražite pomoć kod svakodnevnih poslova

Ako ste sami u trudnoći pokušajte prerasporediti svoje poslove od najtežih ujutro pa do lakših kako teče dan. Ako živite u obitelji prebacite dio kućanskih poslova, koje inače obavljate, na svoje ukućane.

Vježbanje je u trudnoći i više nego dobro

Vježbanje u trudnoći jedna je od dobrih navika koju može steći svaka trudnica. Pozitivni efekti poboljšavanja cirkulacije, izbacivanja toksina iz tijela te pojačana potrošnja kalorija pomoći će i u savladavanju umora u trudnoći.
OVDJE vas čekaju vježbe za lakši porod

OVDJE pogledajte nekoliko izvrsnih vježbica koje možete u 10 minuta napraviti u krevetu
OVDJE pogledajte vježbice u trajanju od minuta koje možete odviježbati svaki dan

online vjezbe za trudnice vjezbanje u trudnoci

Odaberite lagano trčanje ili vježbanje uz online vježbe za trudnice, otiđite na plivanje ili pohađajte neki od specijaliziranih tečajeva vježbi za trudnice. Količinu vježbe kao i intenzitet fizičke aktivnosti nemojte odrediti sami, nego se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Nikako se nemojte pojačano baviti fizičkom aktivnošću niti nemojte ignorirajte znakove koje vam tijelo šalje prilikom vježbanja. Vježbanje u trudnoći može imati dobrih učinaka i već nakon desetak minuta, posebice ako imate volje obavljati razne vježbice više puta dnevno.

Samo obratite pozornost kada će vam energija biti niska, a umor u trudnoći na vrhuncu da svome tijelu date dovoljno vremena da se dobro odmori, ali pripazite da i kada nemate dovoljno motivaciji ni snage ne prođe tjedan bez ikakvih fizičkih aktivnosti.