Bebina hrana u prvim mjesecima

Annabel Karmel je svjetski poznata savjetnica i ujedno autorica mnogih priručnika za prehranu beba i djece te prenositeljica poruke da je zdrava prehrana za djecu presudna za njihov zdrav razvoj.

Donosimo vam savjetodavni tekst o prehrani u prvim mjesecima vaše bebe.

Mnoge majke osjećaju da bebi koja navrši tri mjeseca treba početi davati čvrstu hranu.

Zapravo ne postoji „prava“ dob jer je svaka beba drugačija. Fiziološki nema nikakvog razloga za žurbu kad je riječ o davanju čvrste hrane.

Probavni sustav malenog djeteta nije u potpunosti sazrio u prvih nekoliko mjeseci života, te veoma rano davanje stranih bjelančevina može povećati vjerojatnost kasnijeg pojavljivanja alergija na hranu.

Međutim, morate znati da u društvu postoji neka vrsta natjecateljskog duha među majkama koje svoje dijete što prije žele hraniti kašicom od mesa i krumpirića!

Savjet je da, pod uvjetom da je vaše dijete zadovoljno i pravilno se razvija, pričekate dok ne navrši od četiri do šest mjeseci prije nego mu počnete davati jednostavnu čvrstu hranu.

Mlijeko je još uvijek glavna hrana

Kad svojoj bebi počnete davati čvrstu hranu, posebno je važno imati na umu da je mlijeko još uvijek najprirodnija i najbolja hrana za djecu koja se razvijaju.

Savjetovala bih majkama neka pokušaju dojiti. Osim emocionalne dobrobiti, majčino mlijeko sadrži protutijela koja doprinose zaštiti dojenčadi od infekcija.

Tijekom prvih nekoliko mjeseci bebe su posebno osjetljive, a kolostrum što ga majka stvara u prvim danima dojenja veoma je važan izvor protutijela koja pomažu pri izgradnji imunološkog sustava djeteta.

Također je medicinski dokazano da djeci koju se doji prijeti manja opasnost od razvoja određenih bolesti u kasnijem razdoblju života.

Mlijeko bi trebalo sadržavati sve hranjive sastojke potrebne za rast i razvoj vaše bebe. 120ml majčinog mlijeka sadrži 65 kalorija, mlijeko u prahu obogaćeno je vitaminima i željezom.

Kravlje mlijeko nije tako „kompletna“ hrana za ljudske bebe, te ga je najbolje davati tek nakon što vaše dijete navrši godinu dana.

Čvrsta hrana uvodi se kako bi se povećao obujam dječje prehrane i unijeli novi okusi, teksture i arome, a bebi pomaže vježbanje korištenja mišića u ustima.

No, ako bebi prerano dajete previše čvrste hrane, može doći do konstipacije, a dijete neće dobivati sve potrebne hranjive sastojke.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Za nakladnika: Svjetlana Veble
Hrvatsko izdanje: Annabel Karmel: Priručnik za planiranje obroka: Kuharica za bebe i djecu
Još mnogo zanimljivih izdanja možete pronaći u:
Knjižara Veble, Vlaška 7, Zagreb, tel: ++385 (0)1 4818 820

Fotografija: Thomas