Svoje dijete možete „istrenirati“ da uživa u okusima svježeg špinata ili jabuke i u pireu od graška umjesto da žudi za slatkišima i krafnama.
Zašto im treba davati namirnice bogate šećerom i mastima kad mogu jednako uživati u zdravoj hrani?
Bjelančevine
Bjelančevine su potrebne za rast i razvoj naših tijela; višak se može koristiti za stvaranje energije ili se taloži kao mast.
Bjelančevine se sastoje od različitih aminokiselina.
Neke namirnice – meso, riba, soja i mliječni proizvodi, uključujući sireve – sadrže sve aminokiseline potrebne našim tijelima.
Druge namirnice – žitarice, mahunarke, orašidi i sjemnke – također su vrijedni izvori bjelančevina, ali ne sadrže sve potrebne aminokiseline.
Ugljikohidrati
Ugljikohidrati i masti našim tijelima daju glavni izvor energije. Ugljikohidrati sadrže biljna vlakna koja u prehrani sazdržavaju obujam i djeluju kao prirodni laksativ.
Postoje dvije vrste ugljikohidrata: šećer je jedna, a škrob (koji u složenom obliku daje vlakna) je druga. U obje vrste postoje dva oblika – prirodni i rafinirani. U oba je slučaja prirodan oblik zdravija alternativa.
Šećer | |
Prirodni | voće i voćni sokovi, povrće i sokovi od povrća |
Rafinirani | šećer i med, bezalkoholna pića, slatki želei, džem i marmelada, keksi i kolači |
Škrob | |
Prirodni |
intergralne žitarice za doručak, brašno, kruh, i tjestenina, smeđa riža, krumpir, suhi grah i leća, grašak, banane i mnoge druge vrste voća i povrća |
Rafinirani |
prerađene žitarice za doručak (npr.pahuljice sa šećernom glazurom), bijelo brašno, kruh i tjestenina, bijela riža, keksi, kolači sa šećerom |
Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a
Hrvatsko izdanje: Annabel Karmel: Priručnik za planiranje obroka: Kuharica za bebe i djecu