Djeca koja su izbirljiva u hrani – kako im ponuditi nove namirnice

Izbirljivost u prehrani kod djece vrlo je česta pojava na ranom predškolskom uzrastu.

Djeca tada razvijaju preferencije ka određenim namirnicama, što je vrlo turbulentan proces, jer dijete tijekom dana želi jesti stalno samo omiljenu hranu.
Na koji način premostiti ovaj period izbirljivosti u izboru hrane i kako ubrzati djetetovu želju i za ostalim namirnicama.

apetit kod djece uvodenje povrca u rehranu

Uobičajen obiteljski ručak

Trudite se da što više obroka poprimi oblik tradicionalnog obiteljskog ručka, gdje je obrok poslužen i ne sprema se posebna hrana samo za dijete (naravno u svaki obrok uključite bar jednu namirnicu koju dijete voli).

Bez kljukanja i nutkanja

Ako dijete odbija jesti, vrlo je velika mogućnost da zaista nije gladno, a kažnjavanje i svađanje oko jela samo potiče averziju prema hrani.

Izbjegavajte podmićivanje

Uvjetovanje „ako pojedeš …, dobiješ desert“ čini samo da slatkiši djeluju još privlačnije, a redovan obrok kao neugodan zadatak.
Ne odustajte i nudite djetetu novu hranu i onu koja mu se ranije nije svidjela, jer nekad je potrebno i više od 10 probanja da bi čulo ukusa prihvatilo neku namirnicu.

Rutina je jako važna

Planirajte da obroci budu uvijek u isto vrijeme kako biste povećali mogućnost da dijete bude zaista gladno, a samim tim će i nove namirnice dobiti priliku da budu isprobane.

Raznovrsnost namirnica

Omogućite djetetu da proba hranu različitih ukusa, mirisa i teksture. Ograničite novu hranu na male porcije i sačekajte bar 2 tjedna prije nego što ponovo pokušate s istom namirnicom.

prehrana djece apetit

Uključite dijete u planiranje i pripremanje obroka

Dozvolite djetetu da odabere voće ili povrće koje će pojesti za večeru, pružite mu priliku da vam pomogne tijekom kuhanja, naravno, uz nadgledanje (branje začina u vrtu ili na balkonu, miješanje sastojaka i sl.).

Mostovi hrane

Kada dijete prihvati neku namirnicu, uvodite nove koje su slične po boji, obliku, teksturi…

Uparivanje i sljubljivanje namirnica

Pokušajte kombinirati namirnice okusa koji se najčešće na prvu loptu ne svide djeci (kiselo, gorko) s namirnicama „popularnijih“ ukusa (slatko, slano); primjer takve kombinacije su brokola i sir.