Hranjenje i kako razviti vještinu jedenja u djece

Nakon što se redovito vraćate s posla i gledate svoje dijete pokriveno umakom, vjerojatno je posljednja stvar koju možete zamisliti sjesti pored njega i pojesti pravi obiteljski obrok.

No, to je važan dio njegovog društvenog razvoja, a da ne spomenemo vještinu jedenja, zato je bolje što ga ranije početi educirati.

Organizacija obiteljskih obroka, kad god je to moguće, dati će naglasak vašoj obiteljskoj strukturi (bez obzira u kojem obliku), pojačati komunikaciju i poticati disciplinu. U isto vrijeme, obroci bi trebali biti događaji u kojima se uživa!

Gotovo da i nije potrebno istaknuti, da je jedenje za istim stolom ključan dio obiteljskog iskustva obroka. Ako vaše dijete može sjesti na istu vrstu stolca kao i vi, to bolje.

Ako imate prostora, možete poticati dijete da se nauči dobrim navikama dajući mu njegov minijaturni stol i stolac za svakodnevne obroke.

Nakon navršene godine dana, vaše će dijete moći jesti gotovo istu hranu kao i vi, stoga pokušajte održavati jelovnik jednakim za sve, kako biste pomogli djetetu da se uistinu osjeća kao dio obitelji.

Održavajući hranu jednostavnom je također dobra ideja kako biste umanjili stres u kuhinji, osobito ako sumnjate da se neće sve pojesti!

Ako ste u mogućnosti, zamolite svoje dijete da vam pomogne u pripremi neke hrane ili vam pomogne složiti stol. Važno je da to bude što je moguće opuštenije, očekujte nered i neorganiziranost, i upamtite da je to dio dugoročnog plana za snažnu obitelj punu podrške.

Problemi s hranjenjem

Brojna djeca vrtićkog uzrasta prolaze mušičavo razdoblje te mogu u cijelosti odbijati određenu vrstu hrane, dok s druge strane dan za danom biraju istu hranu.
Na sreću, skoro svaka vrsta hrane pruža neke nutritivne tvari, te je dobra za zdravlje.

Većina problema s hranjenjem se s vremenom sama rješava, te ako vaše dijete raste, dobivajući na težini, i ima dovoljno energije, tada je vjerojatnost da mu nutritivno nešto nedostaje vrlo malena. Nijedno norma]no dijete se neće dobrovoljno izgladnjivali — kada treba hrane, jednostavno će ju zatražiti.

Sitničavost kod hranjenja

Djeca u vrtićkoj dobi ne samo da rutinski odbijaju određenu vrstu hrane dok žude za drugom, već često razvijaju ukus za rituale, na primjer jedu koji su izrezani na trokutiće ili piju samo iz žute šalice.

Nevjerojatno je frustrirajuće provesti dugo vremena pripremajući hranu, koja potom nije ni dirnuta, da bi zatim bila bačena na pod. No, pokušajte zadovoljiti djetetove želje koliko je to moguće.

hranjenje-1

Ako se iživcirate to će vjerojatno dovesti do borbe za prevlast u kojoj nitko neće pobijediti. Njegovo odbijanje hrane je samo još jedan način pokazivanja razvoja njegove nezavisnosti.

A i kada promislite o tome, ni od odraslih osoba se ne očekuje da jedu sve vrste hrane, pa zašto biste to morali te malene osobe, koje imaju vlastiti apetit i želje?

Brza hrana

Gojaznost i propadanje zubića su danas uobičajeni problemi kod malene djece.

Uzrok je obično, prehrana bogata mastima i šećerima. Iako nema razloga da u cijelosti prestanete davati djetetu poslastice poput čipsa i čokolade, pokušajte ih ograničiti na određene dane u tjednu, i izbjegavajte zaslađena i gazirana pića.

Neuredni obroci

Za neku je djecu hrana avantura. Oni sa svojom hranom čine sve osim da ju jedu. Opet, način na koji se treba nositi s time je upamtiti da je to samo faza; pokušajte ostati mirni i izbjeći situaciju koja će odvesti u borbu za prevlast.

Pokrijte pod oko djeteta plastičnim prekrivačem, kupite zdjelu koja se može pričvrstiti za stol, stavite djetetu gumeni podbradak s velikim zavijutkom na dnu za hvatanje hrane, te ga potom pustite da uživa.

Alergije i netolerancije

Alergije na hranu su zapravo vrlo rijetke kod djece a simptomi su obično ekstremni. Netolerancija je učestalija, te jednostavno znači da neka hrana ne odgovara vašem djetetu kao ostala.

Nemojte siliti dijete jesti hranu koju konstantno odbija. Možda mu jednostavno ne odgovara, stoga ju pokušajte zamijeniti zdravom alternativom.

Ako sumnjate da je vaše dijete alergično ili ne podnosi neku hranu — ako se pojavi osip, probavne smetnje ili proljev, tada je uputno savjetovati se s liječnikom.

hranjenje-2

Razgovarajmo o prehrambenim navikama

Brinete se da vaše dijete jede previše brze hrane tijekom dana, te ste frustrirani jer ste na poslu i imate malo utjecaja na njegovu dnevnu prehranu.

Međutim, vi niste osoba koja se suočava s dnevnim bitkama da vaše dijete jede bilo što, a kamoli zdravu hranu. Ponekad je jedini način nošenja s teškim ponašanjem da obećate poslastice, a tijekom dugog dana ne čini se da u tome ima išta loše. Vaša partnerica jednostavno radi obrok po obrok i pokušava to najbolje iskoristiti.

No, ako se uistinu želite više pobrinuti o prehrambenim navikama vašeg djeteta, prvo što vi i vaša partnerica trebate učiniti je sagledati veću sliku.

Zamolite ju da zapiše što dijete jede tijekom tjedna, te potom promislite postoji li uistinu problem; ako postoji, kada je najbolje vrijeme da počnete uvoditi izmjene u njegovoj prehrani.

Uz dopuštenje: Veble
Više detalja: Vodič za tate – njega djeteta
Autor: Colin Cooper