HiPP čajevi, prijatelji zubića

HiPP i “Sretan zubić”, dva jaka partnera za dječje zubiće.

HiPP kao odgovoran proizvođač dječje hrane brine o zdravlju zubića Vaših mališana, upravo zato što su prvi zubići posebno važni. Iz ovoga razloga HiPP nudi veliki izbor čajeva s oznakom prijatelji zubića.

Kako bi dobili certifikat “Prijatelji zubića“, HiPP čajevi su znanstveno testirani u nezavisnim kontrolnim laboratorijima. Samo proizvodi koji ne uzrokuju karijes ni oštećenje zubne cakline (površine zuba) mogu proći ova testiranja i dobiti oznaku prijatelj zubića.

hipp-cajevi-02

Kako se testiraju proizvodi koji imaju oznaku “Prijatelj zubića“? Volonteri piju HiPP čajeve, te se tijekom pijenja i 30 min poslije mjeri pH vrijednost u ustima. pH je mjera za kiselost: što je pH manji, proizvod je kiseliji. Kiseline koje dolaze direktno iz hrane ili nastaju razgradnjom šećera uz pomoć bakterija u ustima, mogu oštetiti zubnu caklinu.

Tijekom testiranja čajeva, pH nije dosegnula kritičnu vrijednost od 5,7. Odabrani HiPP čajevi dobili su certifikat “Sretan zub” od organizacije Aktion zahnfreundlich e.V., te oznaku “Prijatelj zubića”.

Aktion zahnfreundlich e.V.

Znak sretnog zubića i Aktion zahnfreundlich e.V. su usko povezani. Aktion zahnfreundlich e.V. je osnovan 1985. kao neprofitna organizacija znanstvenika, liječnika, zubara, nutricionista, novinara, privatnih osoba i poslovnih poduzeća.

Članovi kluba su postavili sami sebi cilj da educiraju javnost o vezama između prehrane i zdravlja zubi. Aktivnosti njihovih članova se baziraju na promoviranju prehrambenih navika koje su zdrave za zube.

Nagrađeni logo “Sretan zub s kišobranom“, međunarodno je zaštićen kao znak na testiranim proizvodima, te služi kao vodič za potrošače da im ukaže koji proizvodi su prijatelji zubića. Također, u lipnju “011, “Sretan zub” i znanstveni podaci koje on predstavlja ocijenjeni su pozitivno od strane Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).* To znači da je logo Sretnog zuba i implicirana klasifikacija kao “prijatelj zubića” službeno priznata u cijeloj Europi.

Sretan zub – dobar znak

hipp-cajevi-03Ovaj znak kvalitete izdvaja hranu i pića koja dokazano ne uzrokuju oštećenja zubi, tj. koja ne uzrokuju karijes, niti eroziju (oštećenje cakline). To je potvrđeno od strane nezavisnih znanstvenih institucija koja koriste svjetski priznata znanstvena ispitivanja.

Prijatelj zubića od samoga početka

HiPP nudi široku paletu čajeva “Prijatelj zubića” u raznim vrstama proizvoda i za različite dobne skupine.

Čajevi od prvog tjedna života

HiPP čajevi Prijatelji zubića čak i od najranije dobi: biljni čajevi za nadomjestak tekućine dostupni su kao Čaj od komorača u vrećici, te također i ekstrakt čajevi: Čaj od komorača i Biljni čaj. Sve ove biljne vrste se tradicionalno koriste i u prehrani djece.

Čajevi prikladni za dob kad ste već uveli dopunsku prehranu i od 8 mjeseca života.

HiPP je prvi proizvođač koji je ponudio instant čajeve Prijatelje zubića. Ovi čajevi se brzo pripremaju i vrlo su dobro prihvatljivi kod mališana. U HiPP instant čajevima Kamilica, Komorač, Rooibos-hibiskus-naranča i Matičnjak –naranča –mango “receptura” prijatelja zubića je izomaltuloza. Izomaltuloza se koristi u kućanstvima umjesto konzumnog šećera – sahoroze ili dekstroze (glukoze) i kao nosač za biljne i voćne extrakte u čajevima.

Hipp čajevi

Što je izomaltuloza?

Izomaltuloza je prirodni ugljikohidrat koji se dobiva iz šećerne repe. Šećer Prijatelj zubića je manje sladak nego konzumni šećer (saharoza), lako je probavljiv i zbog toga je prikladan za prehranu dojenčadi i male djece.

Za razliku od konzumnog šećera, izomaltulozu ne razgrađuju bakterije u ustima, zbog toga nema proizvodnje kariogenih kiselina u ustima. HiPP instant čajevi su ukusni, topli ili hladni u bilo koje doba dana. Od 8. mjeseca života preporučuje se početi piti iz čaše.

Koliko bi djeca trebala piti?

U prvih nekoliko tjedana i mjeseci života, djeca zadovoljavaju svoju potrebu za hranom i tekućinom putem majčinog mlijeka. Za dojenče, ništa nije tako hranjivo, zdravo i prirodno kao majčino mlijeko. Dodatna hidratacija s vodom ili čajem može biti potrebna kad se dijete znoji ili gubi tekućinu kroz duži vremenski period.

Kad se uvodi dopunska hrana nakon 4. mjeseca ili kad dijete pije početne mliječne formule, uz mlijeko neophodan je i dodatni unos tekućine. U početku djeca piju manje, jer još uvijek dobivaju dovoljno tekućine iz mliječnih obroka. U drugoj polovici prve godine života, djeca trebaju oko pola litre tekućine na dan, majčino mlijeko ili prijelazne mliječne formule su uračunate.

Čajevi se mogu ponuditi tijekom ili nakon obroka, ali ne prije jela, jer će doći do smanjenja apetita. Kad se uvede treći obrok dopunske prehrane, tekućina se treba ponuditi uz svaki obrok.

Čajevi se najčešće pripremaju djeci u količini od 100ml po serviranju. Od 8. mjeseca nadalje preporučuje se oko 200 ml u čaši ili edukativnoj bočici.

Veliki HiPP-ov asortiman omogućuje djeci da rano isprobaju različite okuse. Omiljeni okusi uključuju, npr. komorač i kamilicu. Obje biljke se tradicionalno koriste u prehrani djece. Čajevi za djecu trebaju biti što više prijateljski – „prijatelji zubića“, pogotovo kad zubići počnu rasti.

HIPP vrste čajeva

Hipp čajevi

Čajevi u vrećici:

• 100% bilje
• bez dodanog šećera
• oko 5 – 8 minuta
potrebno za pripremu

Hipp čajevi

Čisti ekstrakt čajevi:

• brzo topivi u vodi
• 100% biljni ekstrakt
• bez dodanog šećera
• brza priprema

Hipp čajevi

Čajevi u granulama bazirani na izomaltulozi:

• brzo topivo u hladnoj
ili toploj vodi
• voćni ili biljni ekstrakti
• prikladni od 6.
mjeseca nadalje
• brza priprema

Tekst omogućio: HIPP
Više informacija možete pronaći na www.hipp.hr