Zašto BIO?

Puno više od zdravog proizvoda!

Povremeno se može pročitati da organski proizvedena hrana nije vrijedna svoje cijene. Iako se neke prednosti organski proizvedene hrane još ne mogu dokazati znanstvenim studijama, pojedini argumenti za organsku proizvedenu hranu trebaju se gledati kao cjelina: ekološka proizvodnja čuva prirodne mehanizme, a to osigurava održivi razvoj.
Nadalje, rezultati ekološke poljoprivrede sami su po sebi vrijedni truda.

Banane

U suradnji sa prirodom

Prednosti ekološke poljoprivrede za prirodu su mnogobrojne. Za čovječanstvo je važno da održiva poljoprivreda čuva produktivnost same prirode.
• Organske farme proizvode „korisne“ organizme; primjerice ima puno više zemljanih crva u organskoj zemlji, koji čine zemlju rahlom, a time i prozračnijom
• Na organskim farmama živi više grabežljivih vrsta insekata koji najčešće jedu štetočine
• Na taj način postignut je zdrav i prirodan balans
• Na organskim farmama ima više različitih biljaka i životinja (bioraznolikost). Tamo ne živi samo puno više ptica već i više ugroženih vrsta
• Na organskim poljima raste do 85% više različitih biljaka. Zahvaljujući toj bioraznolikosti, promjene u okolišu su puno blaže, a eko sustav je puno stabilniji
Organsko tlo je puno plodnije i otpornije jer je zabranjena uporaba mineralnih gnojiva. Tlo ima bolju strukturu humusa (gornji sloj zemlje) pa biljke mogu puštati korijen puno dublje
• Cilj organske poljoprivrede je držati zemlju pokrivenu biljnim vrstama cijele godine. To je štiti od erozije i pomaže pohrani vode, koja pak pomaže da se prežive sušni periodi ali i da se spriječe poplave
• Voda je zaštićena. Budući da je zabranjena upotreba kemijsko-sintetskih pesticida i regulatora rasta, nema štetnih otpada koji bi mogli doći u podzemne vode. Iz toga razloga manja je i količina nitrata u podzemnim vodama. Voda je manje zagađena pesticidima koji mogu utjecati na život u vodi, čak i u malin količinama
• Organsko tlo zadržava puno ugljika, a način sadnje može osigurati više vezanja CO2. Sve to smanjuje koncentraciju CO2 u zraku koji je štetan za klimu

Stočarska proizvodnja primjerena vrsti

Organska stočarska proizvodnja garantira stočarsku proizvodnju primjerenu vrsti. Bazira se na prirodnom načinu života svake životinjske vrste, i čini prirodni način života moguć, primjerice, grebanje i pješčana kupka karakteristične su za kokoši
• Životinje imaju mnogo prostora za kretanje, svaka životinja ima minimalno područje kretanja na svježem zraku
• Pretjerano tovljenje zbog efikasnosti strogo su zabranjeni
• Životinje žive prirodnije te su puno otpornije na bolesti
• U organskoj stočarskoj proizvodnji ne koriste se hormoni rasta
• Lijekovi i antibiotici se koriste s posebnom pažnjom ali se lijekovi ne smiju davati u prevenciji bolesti

Pčele

Proizvođači

• Organska poljoprivreda ima drugačiji, bolji utjecaj na poljoprivrednike, između ostalog, organska poljoprivreda štiti zdravlje poljoprivrednika
• Organska poljoprivreda, sa svojim mehaničkim čišćenjem korova i širinom odabira uzgoja, traži puno radne snage i tako otvara radna mjesta
• Prema istraživanju, poljoprivrednici u organskoj poljoprivredi puno su sretniji sa svojim poslom, jer su svjesni svih prednosti takvog uzgoja

Potrošač

• Svatko od nas ima specifičan ukus, ali svi koji su probali organsku hranu slažu se u
jednom: hrana iz organskog uzgoja ima bolji, intenzivniji okus
• Još uvijek nema dovoljno studija koje bi dokazale pozitivni utjecaj organske hrane
na ljudsko zdravlje, ali neke studije su pokazale da organska hrana ne sadrži samo
manje štetnih sastojaka / npr. ostataka pesticida / već sadrži više poželjnih sastojaka
• Proizvodi životinjskog porijekla manje su zagađeni zbog ograničene uporabe lijekova
i zabrane uporabe hormona rasta
• Prednosti organskih proizvoda mnogobrojni su za potrošača
• Upravo zato, svaki pojedinac može doprinijeti održivom razvoju zemlje koristeći organske proizvode

Tekst omogućio: HIPP
Više informacija možete pronaći na www.hipp.hr