Hrskavi čips od kelja kojeg će klinci obožavati!

Čips od kelja odlična je i zdrava zamjena za komercijalne grickalice, a osim što će upotpuniti svaki međuobrok, druženje ili dječji rođendan, pripomoći će organizmu svojim bogatim nutritivnim sastavom.

Iznimno je zdrava i niskokalorična namirnica bogata vitaminima i mineralima, a u formi čipsa zavarat će i najveće protivnike zelenog listanog povrća.
Ovaj čips od kelja izvrstan je jer čuva organizam od alergija, upalnih procesa u tijelu, dijabetesa i pravi je zaštitnik imunološkog sustava.

Ipak, kako bi ostao atraktivan i ukusan kao dostojna zdrava grickalicama, treba ga znati i pravilno pripremiti kako bi probudio naše okusne pupoljke i natjerao nas da tražimo još i još (ovog puta, bez grižnje savjesti).

Prvo pravilo kod čipsa od kelja jest da on ostane hrskav, ali s dovoljnom dozom „žvakljivosti“. Zato je potrebno ukloniti tvrde dijelove tako da uzmete listove i samo ih zaokrenete u jednu stranu, a stapke u drugu kako bi ih sve uklonili jednom potezom.

UPUTE ZA PRIPREMU HRSKAVOG ČIPSA OD KELJA

Dobro operite i posušite sve listove prije nego ih počnete peći. Ako nisu dovoljno posušeni, vlaga koja se zadrži u listovima će ih omekaniti i time će izgubiti na hrskavosti.

Nakon sušenja listove morate namazati maslinovim ili kokosovim uljem, tako da ga nježno umasirate sa svake strane. Možete koristiti i centrifugu za salatu, samo pazite da ju pritom ne natrpate listovima, već stavite manje količine, kako bi se svaki adekvatno obložio slojem ulja.

Osim kod okusa, ulje će pomoći i da se svi začini dobro zalijepe za listove.
Kod začina birajte što sitniju morsku ili himalajsku sol, češnjak u prahu, crvenu papriku (po mogućnosti dimljenu) i kajenski papar, ako želite malo pikantniju verziju.
Pored začina nije loše ubaciti i malo prehrambenog kvasca u smjesu.

Kada se listovi slažu na papir za pečenje, treba biti strpljiv pa ih lijepo odvojiti jedan od drugoga kako ne bi bili u hrpicama, jer bi tako mogli ostati gnjecavi i neravnomjerno ispečeni. Dok pečete listove, potrebno je par puta zarotirati papir za pečenje na limu kako bi se dobro ispekli.
Možete i preokrenuti listove u sred pečenja, no nije od velike važnosti.

Za pečenje savršeno hrskavog čipsa treba, kao prvo, strpljenje

Ako želite dobiti najbolji rezultat, listove treba peći polako na 150°C. Time se postiže da listovi budu ravnomjerno ispečeni, bez zagorenih dijelova. Počnite s 10 minuta u zagrijanoj pećnici, a zatim zarotirajte lim za pečenje i pecite dodatnih 15 minuta.

To znači da vam sveukupno treba 25 minuta do gotovog čipsa, no, naravno, sve ovisi od vaše pećnice ako će se čips peći koju minutu duže ili kraće.
Kada je gotov, ostavite ga 3 minute kako bi se ohladio i očvrsnuo i navalite u svoju ukusnu proljetnu grickalicu!