Kuhane mliječne kreme za najfiniji desert

Pripremite u svom domu odlične kuhane mliječne kreme koje bi vam mogle postati najdraži desert.

Uz mnoge poslastice stavlja se krema, koja se odabire prema tome od kakvog su tijesta ili smjese napravljene poslastice.

Krema ima više vrsta, pa se neke kreme prave gotovo na isti način, kao i kreme, koje nam služe kao samostalna slatka jela.
Prednost se uvijek nekada najviše pridodavala kuhanim mliječnim kremama, upravo radi širokih mogućnosti koje nudi; okus, aroma, boja.. Sada vam donosimo odličan recept za kuhanu mliječnu kremu, koja će zasigurno osvojiti srca svih vas.

Osnovni recept za kuhane mliječne kreme

Za ove kreme temeljna je namirnica mlijeko, pa se na litru mlijeka uzima 1/4 kg šećera, 8 žumanjka i 10 dkg rižinog brašna. U zavrelo mlijeko ukuha se rižino brašno tako, da se najprije s malo hladnog mlijeka izmiješa u kašu, a onda ukuha u vrelo mlijeko.

Žumanjci i šećer izmiješaju se u posudi, dodaje se pomalo mlijeko i tuče na vatri, dok ponovno zavrije, onda se makne s vatre i dalje tuče, dok se ohladi.

Da krema bude lakša, doda se tučenog slatkog vrhnja ili snijeg od bjelanca.
Na 1 l mlijeka uzima se snijeg od 6 bjelanaca. Kad u kremu stavljamo snijeg, onda polovicu od određene količine šećera utučemo u snijeg, a samo polovicu ukuhamo u kremu. Na taj način postane snijeg gušći, a stavlja se u kremu, kad je ova hladna.

OVDJE pronađite još nekoliko zanimljivih i ukusnih recepata za fine kreme

Krema od šumskog voća
Krema od marelica s jogurtom

IZDVOJENO
Treba paziti na to, da se i slatko vrhnje stavlja tek onda, kad je krema posve hladna. Isto tako stavljamo u hladnu kremu bilo koji ekstrakt, jer u vrućoj kremi dobije prejaki miris. U ovu temeljnu kremu stavimo kuhati komadić vanilije, pa ako u kremu ništa drugo ne dodajemo, onda se ova krema zove krema od vanilije.

U ovako pripremljenu kremu možemo dodati ekstrakt od kave, čokolade, bilo kakve marmelade, pa se prema tim pridodacima kreme i zovu: krema od čokolade, kave ili bilo kojeg voća. U ovu kremu može se dodati i nekoliko listova želatine.

Autorica: Azra Terzić