Pekmez od šljiva bez šećera i konzervansa

Budući je vrijeme kada su nam aktualne šljive i ima ih u izobilju, donosimo odličan recept za domaći pekmez od šljiva i to bez šećera, a domaće je ipak najbolje za našu djecu:)

OVDJE donosimo još jedan recept za domaći pekmez i to bez imalo šećera

Može i bez šećera: Pekmez od kaki jabuke

Pisali smo koliko je bitno smanjiti konzumaciju šećera u hrani ili ga uopće ne dodavati prehrani kod djece do navršene prve godine života.

Sastav za recept za domaći pekmez od šljiva:

2 kg šljiva

Priprema recepta:

Šljive treba dobro oprati i izvaditi im koštice i izrežite na kocke. Šljive treba kuhati uz neprestano miješanje u vodi drvenom kuhačom dok god smjesa ne postane glatke odnosno ne prima se za kuhaču.

Obvezno dobiveni pekmez pohranite u staklenke koje ste prethodno prokuhali u loncu i neka one budu tople dok u njih točite netom skuhani pekmez od šljiva.

Napunjene staklenke stavite u pećnicu, prethodno zagrijanu, i ne poklapajte ih već ih ostavite otvorene kako bi pekmez dobio koricu od temperature za pečenje. nakon što pekmez dobije koricu zatvorite staklenku ili sterilnim pripadajućim zatvaračem ili prije zatvarača celofan umočite u alkohol.

Rok trajanja ovog pekmeza bez konzervansa i šećera trebao bi biti godinu dana, ako ga primjereno pohranjujete na suhom, tamnijem i hladnijem mjestu.

OVDJE vam donosimo još par recepata bez šećera a koji će vaša djeca obožavati kao svoj najomiljeniji desert :)
Smoothie bowl s grčkim jogurtom i borovnicama
Čokoladni tart od batata bez mrve šećera

Dobar tek!

Piše: Wish mama