Ukusne spinat knedle savršeni su obrok za vegetarijance ili djecu koja izbjegavaju povrće

Svi ljubitelji austrijske kuhinje, i svi vegetarijanci, tražite li tradicionalno jelo koje je ukusno, zasitno i uz to bogato poviješću, ne tražite dalje od voljenih spinat knödla, odnosno knedli od špinata.
Ove ukusne knedle potječući iz slikovitih alpskih regija Austrije, a špinat knedle još u Austriji zovu i najboljom hranom za utjehu.

Špinat knedle imaju bogatu povijest koja seže stoljećima unatrag, kada su bile omiljene među austrijskim seljacima i planinarima zbog svoje hranjivosti i lakoće pripreme. Zanimljivo je da su ove knedle prvotno počele pripremati kao način korištenja starog kruha i sezonskih namirnica, čime su se sjajno iskoristili ostaci hrane u kuhinji…

Ove izdašne knedle od špinata savršeno spajaju jednostavne sastojke, donoseći specifičan okus špinata, suptilnih nota muškatnog oraščića i kremasti okus maslaca i sira. Bilo da ste isključivi vegetarijanac ili jednostavno želite istražiti nove kulinarske okuse, ovaj tradicionalni recept iz Austrije zasigurno će postati dragocjen dodatak vašem kulinarskom repertoaru.

Sastojci za knedle od špinata

200g svježeg špinata
200g starog bijelog kruha (po mogućnosti od prethodnog dana), narezanog na kockice
150ml mlijeka
2 jaja
1 mali luk, sitno sjeckan
2 češnja češnjaka, nasjeckana
50g maslaca
50g ribanog parmezana
Sol i papar po ukusu
Prstohvat muškatnog oraščića
2 žlice glatkog brašna
Maslac i parmezan za serviranje

Priprema špinata:
Temeljito operite špinat i blanširajte ga u kipućoj vodi 2-3 minute dok ne uvene. Ocijedite i isperite hladnom vodom kako biste zaustavili proces kuhanja. Istisnite višak vode i sitno nasjeckajte.

Priprema kruha:
Stavite kockice starog kruha u veliku zdjelu za miješanje. Zagrijte mlijeko dok ne postane toplo, zatim ga prelijte preko kockica kruha.
Pustite da se namače oko 10 minuta, ili dok kruh ne upije mlijeko i omekša.

Potom u tavi otopite maslac na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno sjeckani luk i nasjeckani češnjak, pržeći dok ne postanu prozirni i mirisni.
U zdjelu s natopljenim kruhom dodajte nasjeckani špinat, prženi luk i češnjak, jaja, ribani parmezan, sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića. Sve dobro izmiješajte dok se sastojci savršeno ne spoje.
Ako je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna kako biste povezali sastojke.

Oblikovanje i priprema knedli:
Mokrim rukama oblikujte smjesu u male kuglice, veličine otprilike golf loptice. Stavite ih na tanjur i pustite da odstoje oko 10 minuta.
U veliki lonac natočite vodu i posolite je prema želji te putite za zakuha do laganog vrenja. Pažljivo ubacite knedle u vodu. Kuhajte 10-12 minuta, ili dok ne isplivaju na površinu i postanu čvrste na dodir. Izvadite ih žlicom s rupicama i ocijedite na papirnatom ručniku.

Kad su knedle gotove otopite malo maslaca u maloj posudi i prelijte ga preko knedli.
Knedle dodatno, a po želji, možete posuti ribanim parmezanom što će spinat knedlama dati kremastiji i bogatiji okus.
Poslužite toplo i uživajte!

Dodatni savjeti za savršene spinat knedle

> Za ove je knedle važno da je kruh dovoljno suh i star jer svježi kruh može učiniti smjesu za knedle previše kašastom.
> Budite nježni prilikom oblikovanja knedli kako bi zadržale svoju strukturu tijekom kuhanja.
> Kušajte smjesu prije oblikovanja knedli i po potrebi prilagodite začine.

Špinat knedle su divno jelo koje utjelovljuje toplinu i gostoljubivost austrijske kuhinje. Njihova jednostavnost i svestranost čine ih omiljenima među vegetarijancima i ljubiteljima hrane. Uživajte u ovim špinat knedlama kao glavnom jelu ili prilogu i uživajte u autentičnim okusima Austrije u svojoj kuhinji.

Dobar tek!

recpt: chef Zoran Ožegović