Jeleni

Jedna od zanimljivijih porodica u skupini sisavaca je porodica jelena ili Cervidae.

U ovu porodicu pripadaju raznoliki predstavnici, a najviše ih prepoznajemo kao pomagače Djeda Božićnjaka koji vuku znamenite zaprege kola. U ovu skupinu pripada obični jelen, jelen lopatar, srna, sobovi i sjeverni losovi. Njihova glavna osobina koja ih simbolizira i čini prepoznatljivim je razgranato koštano rogovlje. U narednom tekstu donosimo vam osnovne informacije o jelenima, njihovom načinu života i zanimljivostima koje do sada možda niste znali.

O jelenima

Najvažnija informacija za porodicu jelena je da pripadaju redu parnoprstaša što znači da os noge prolazi između trećeg i četvrtog prsta na koje se opire čitavo tijelo. Što se tiče prehrane porodica jelena pripada preživačima, a njihova pojava na zemlji seže u daleki oligocen. Rasprostranjeni su svugdje na svijetu osim toplijih područja poput Australije i afričkog dijela (južno od Sahare) te kontinenta Antarktike. Ovisno od vrste do vrste, jeleni su uglavnom vitke i skladne građe, a karakteriziraju ih tanke noge za bjeg od predatora. Imaju velike oči i uši, a zubalo im je prilagođeno na herbivoran način ishrane. Uglavnom žive u krdima, a komunikaciju obavljaju glasanjem.

jelen-1

Rogovlje

Jedna od osnovnih i najupečatljivijih karakteristika kod porodice jelena je upravo njihovo rogovlje. Većina mužjaka dotične porodice posjeduje rogove kao zaštitni znak dok kod sobova rogovlje mogu imati i ženke. Uobičajeno je da starije jedinke imaju više „ogranaka-dodataka“ iako to nije pravilo koje možemo povezivati sa starošću životinje. U vrijeme parenja rogovolje je jako važno kod mužjaka, budući da se pomoću njega bore za najbolje ženke. Važna je informacija da se kod jelena rogovlje obnavlja svake godine, a mnogi znanstvenici smatraju da se to događa upravo zbog godišnjeg parenja.

Izdvojeno

> Porodica jelena obuhvaća četiri potporodice odnosno 45 vrsta
> Rogovlje imaju samo muški predstavnici (osim nekoliko izuzetaka)
> Nekadašnji pripadnici dotične porodice (jeleni moškavci) vrlo su ugrožena vrsta budući da se koriste u industriji parfema zbog mirisnih tvari koje proizvode za vrijeme parenja
> Odrasli jelen mužjak može doseći i tjelesnu masu od oko 500 kg
> Krda jelena su matrijarhalna, a na čelu je dominantna ženka
> Najveći predstavnici porodice jelena su losovi
> Najznačajniji pomagači Djeda Božićnjaka koje mi poznajemo su sobovi
> U Hrvatskoj jelene možemo pronaći i vidjeti na prostorima slavonskih šuma

Autor: Marina Jakšić
Fotografija: Andy Morffew, FHgitarre