Kos

Crna ptica, koja trči, leti, skakuće i veselo pjeva.

Pjesma kosa, smještenog na samom vrhu zimzelenog drveta, u ranu zimsku zoru, najavljuje skori dolazak proljeća. Svuda okolo tama i hladnoća no ovaj veseljak ima osjećaj da toplina dolazi. I ne griješi, pjesmom doziva svoju družicu da mu se pridruži i raduje se s njim novom suncu što će uskoro svanuti. Njihov teritorij ima dosta grmlja, zimzelenog i običnog drveća uz veliku travnatu površinu.

kos

Po danjem svijetlu pronalaze pogodno skriveno mjesto, na kojem savijaju novo gnijezdo. Gnijezdo smještaju na visokoj grani, udobno smješteno unutar rašlja ili unutar nekog gustog grma. Ženka kosa može snesti do tri jaja po leglu. Kosovi se zajednički brinu za novi naraštaj, ispočetka ležeći na jajima, pazeći da im prolazeća studen ne naškodi svojim hladnim repom. Ako se radio o ljetnom gnijezda, ležanje na jajima sprječava njihovo pregrijavanje, posebno ako je gnijezdo osunčano. Uz malo povoljnih uvjeta, sreće te dosta hrane i truda uspjet će odgojiti sve piliće iz legla. Ženka kosa je obično savjesnija te ima veću frekvenciju dolazaka i odlazaka u gnijezdo. Uz neprestano i naizmjenično grijanje i hranjenje od strane roditelja, mladi ptići lijepo napreduju.

kos

Na meniju ptičica se nalazi skoro sve što puže, leti ili skakuće a može stati u kljun. Mali gušteri, skakavci ili gliste su prava poslastica. Osim hrane roditelji u kljunu donose i potrebnu tekućinu da napoje mlade ptiće. Polako goluždrave ptičice dobivaju prvo paperje te rastu na očigled svojih roditelja. Ako zima nije bila duga i jaka, sredinom travnja ptići će biti već dovoljno veliki, te će polako krenuti u istraživanje po rubu gnijezda. Uskoro će najhrabriji od njih hrabro ili ludo iskočiti iz sigurnosti gnijezda na zemlju. Otac i majka ih ne napuštaju u tim opasnim danima. Na zemlji se ptići ne osjećaju nimalo sigurno te instinktivno traže sigurnost nekog skrovišta. Obično ne ostaju dugo na istom mjestu te ih roditelji prije hranjenja prvo trebaju dozvati i pronaći. To nekada može biti i dugotrajna potraga jer mladci znaju odlutati daleko izvan granica roditeljskog teritorija.

kos

Pokoja mačka u prolazu zna izazvati kod roditelja veliku nervozu pa nastaje galama, kada kosovi sa pristojne visine ispuštaju kratke, ciktave i uzbuđene zvukove. Bukom daju uljezima do znanja da su uočeni a ako neprijatelj krene u smjeru skrovište ptice će bez problema krenuti u napad. U tim trenucima za mlade ptičice jedino ispravno rješenje ostati skriveni a ukoliko koja pogriješi i preplašeno izađe iz skrovišta, vrlo brzo će priča loše završiti.

kos

Čim im krila ojačaju, dane će provoditi leteći uz majku i oca, gledajući i učeći kako se i gdje nalazi hrana. Školu letenja i hranjenja treba brzo savladati i postati samostalan jer će majka ubrzo potražiti novo pogodno mjesto. A to znači samo jedno, gradnja novog gnijezda. Priprema za sljedeću generaciju. Mladi kosovi morat će otići sa roditeljskog teritorija. Možda im se posreći pa u blizini uspiju pronaći dio vrta, parka ili zapuštene livade koju nitko do sada nije prisvojio. U suprotnom ptice vlasnici branit će svoj teritorij i dati će im do znanja da moraju produžiti dalje.

kos

I tako ljeto prolazi. Roditeljska sezona je bila dobra, uspjeli su podići dva mlada ptića. Pretrpjeli su strašan gubitak kada je zadnje gnijezdo otkrila i napala mačka. Unatoč velikoj borbi i požrtvovnosti majke u obrani novog naraštaja, dočepala se gnijezda i pojela ptiće. Ženka kosa je završila teško očerupana i izranjavana ali uspjela je preživjeti. U jesen roditelji su još jednom bili na velikoj kušnji, morali su obraniti svoj teritorij od upada rođaka sa dalekog sjevera, koji se spustio malo južnije na zimovanje.

Dani postaju kraći, kiša postaje sve dosadnija i dugotrajnija, hrane je sve manje. Hladnoća polako dolazi i postaje sve jača. Zajedno će pokušati preživjeti još jednu zimu, dočekati proljeće i ponoviti cijeli ciklus iznova.

I za kraj jedna dječja pjesma o ovoj crnoj ptici…
Tancaj tancaj crni kos
kak bum tancal kad sam bos?
Nemam drete ni smole
da zakrpam cipele.

Ili njezina dalmatinska verzija …
Tancaj, tancaj, crni kos!
Ja bi tanca, al san bos,
neka tanca moja žena,
ka je lipo obučena,
kupi san joj papuče,
neka boje skakuče,
sve šta iman san joj da,
jer je leštra, vesela!!

Piše:Borna Marić