Mali zlatni penjaš

Egzotičan ljubimac stvoren za vaš dom.

Mali zlatni penjaši, drugim nazivom sugar glider, postali su popularni egzotični ljubimci. Vrlo su mali i lako ih se njeguje te izgledaju jako neobično ali slatko. Kao i kod bilo koje drugog egzotičnog ljubimca, potencijalni vlasnik mora biti svjestan svih zahtjeva ovog malog bića.

Ovo nevjerojatno malo biće porijeklom je iz Australije a dobili su ime po tome što imaju sposobnosti da klize kroz zrak i njihove ljubavi prema slatkim stvarima, kao što je šećer. Mali zlatni penjaši su pronađeni u sjevernom i istočnom dijelu Australije te je njihova dlaka sivo/smeđe/plavo/srebrne boje.

Vrlo učinkovito se kreću od stabla do stabla te vole kliziti kroz zrak. Oni se hrane noću, uglavnom kukcima koje pronađu na stablima, ali i sokom iz stabla, kao što je to naprimjer eukaliptus.

Mali zlatni penjaš

Ilegalni su u nekim mjestima, stoga morate provjeriti zakone u državi u kojoj živite. U Hrvatskoj su oni nedostupni, ali zato u dijelovima Europe postoje mali ali povjerljivi broj legalnih uzgajivača.

Kako Mali zlatni penjaš izgleda?

Krzno im je sivo-plave boje pa sve do smeđe boje, s tamnom crtom koja se proteže od sredine glave po sredini leđa, pa sve do korijena repa. Vrh repa im je često bijele boje. Dužina glave i tijela ima je otprilike od 160-210 – prosječno 170 mm, duljina repa 165 – 210, prosječno 190 mm, težina mužjaka od 115-160, u prosjeku 140 grama, dok ženke teže od 95-135, u prosjeku 115 grama.

Na stražnjim i prednjim nogama imaju po pet prstiju, koje su zavijeni i imaju vrlo oštre kandže. S obzirom na to da su noćne životinje, imaju velike oči te razvijeno osjetilo njuha. Uši su im tamno pigmentirane te nisu obrasle dlakom.

Mali zlatni penjaš

Kako postupati s njim

Potrebno je prisvojiti njegovo povjerenje. Za to je potrebno strpljenje, vrijeme ali i nježni trening s kojim ćete pridobiti idealnog ljubimca. Zlatni penjaš obožava biti u društvu svog vlasnika, najčešće unutar košulje (ili majice) te u džepu. Dok god ste vi dobri prema njemu, gledat će vas s poštovanjem. Ne reagiraju na kazne, stoga ih morate tretirati s poštovanje, nježnošću i razumijevanjem. Brzi pokreti ih mogu prestrašiti upravo radi njihovog nagona da se obrane od predatora. Slobodno razgovarajte sa zlatnim penjašom jer voli slušati i nemojte nikada dići glas na njega ili koristiti negativan ton jer oni to osjete, a i to će vas koštati njihovog povjerenja.

Smještaj u kući

Za malog zlatnog penjaša potreban je kavez idealne veličine u kojem će se on osjećati dobro. Najbolji odabir je kavez veličine 51 x 51 x 77 cm, ili 91 x 61 x 91, ili 60 x 60 x 96. Ovakvi kavezu su zapravo minimalne dimenzije za par. Kavez ne smijete držati direktno na suncu i propuhu, te prostor u kojem ćete držati kavez treba imati prozor tako da bi zlatni penjaši imali uvid kada je dan a kada je noć, jer i oni, kao i ljudi imaju bioritam, te im je jako stresna situacija ako im se bioritam poremeti. Higijenu kaveza morate redovito održavati, ako je moguće svakih dva dana. Unutar kaveza možete staviti malu vrećicu za spavanje (možete ju sašiti od tkanine) a na dno im staviti piljevinu. Također im možete staviti i gnijezdo, kotač koji se vrti za hrčke ili puno manjih interesantnih igračaka. Što više imaju podružnica, ljestvi i užadi, to će više uživati tijekom dana kada će vježbati i zabavljati se.

Mali zlatni penjaš

Hrana

Mali zlatni penjaši imaju određene i stroge prehrambene zahtjeve. Potrebna im je idealna dijeta kako bi živjeli sretno i dugo. Postoji bezbroj dijeta koje odgovaraju malom zlatnom penjašu a možete ih pronaći na stranici http://www.sugar-gliders.com/sugar-glider-diet.htm. Njihova dijeta se sastoji od insekata, dijelova stabla pletera i eukaliptusa, manom (bijelom kristalnom tvari bogatom ugljikohidratima), peludi, sapom i medljikom. Ne smijete ih hraniti sa: čokoladom, ostatcima hrane, proizvodima koji sadržavaju velike količine soli i šećera, sokom, sjemenjem voća, sirovim jajima, mesom, lukom u prahu, avokadom.

Zdravlje

Mali zlatni penjaši žive od 12 do 15 godina; nažalost istina je takva da većina njih preživi u domovima između 6 do 8 godina. Potencijalni problem koji im se može dogoditi je paraliza koja proizlazi iz neravnoteže kalcija i fosfora u prehrani, a on se može spriječiti upravo pravilnom prehranom i vitaminima/mineralima. Najčešće umiru zbog nesreće kao utapljanje u WC-u, udare struje, trovanja, izloženosti otrovnim kemikalijama, lošoj prehrani ili ako se počnu liječiti prekasno.

Bolesti koje se mogu pojaviti kod njih su – aflatoksikoza, dijareja, giardia, kvrge, zatvor, depresija, dehidracija, infekcija mokraćnog sustava te gornje respiratorne infekcije.

Mali zlatni penjaš

Razmnožavanje

Zlatni penjaši se pare kada spoznaju da su i jedan i drugi spolno i tjelesno zreli. Godišnje imaju dva ili tri legla, a po leglu imaju 2 do 3 mladunca. Ženki treba oko 74 dana da mladunci vide svijetlo dana. Mladunca nikada ne smijete uzimati od majke. Trenutak kada smijete razmišljati o tome je nakon 120 dana kada ga majka počne odbacivati. U tom periodu mladunac ima otvorene oči, već negdje 4 tjedna ima otvorene oči i samostalno je počeo jesti.

OPREZ! Nemojte pariti zlatne penjaše koji su u srodstvu!

Zanimljivosti

> Procjenjuje se da može pojesti i do 200 kg kukaca godišnje.
> Nisu plašljive životinje i agresivno štite izvor hrane od većih životinja.
> Mužjak ima rašljast penis a testisi mu se nalaze u mošnji koja je obrasla dlakom ispred kloake.
> Spolna zrelost ženke je od 8-12 mjeseci, dok mužjaka 12-15 mjeseci.
> Imaju oko 200 do 300 otkucaja srca u minuti, te do 40 udisaja u minuti.
> Ako su u divljini često ovise o šupljinama koje im služe kao sklonište.
> Mogu se pojaviti kako u mokrim tako i u suhim šumama.
> Mogu plakati a zvuk će biti sličan kriku yip-yip-yip.

mali-zlatni-penjas-5

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter/Shutterstock