Slatka kaša za najmlađe

Recept za slatku kašu za najmlađe do 7 mjeseci.

Slatka kaša namijenjena bebama od sedam mjeseci starosti. Potrebni sastojci za zobenu kašicu su dvije šalice EKOZONA zobenih pahuljica, pola šalice suhih marelica, dvije šalice vode, dvije šalice zobenog ili sojinog mlijeka i jedna naribana jabuka.

Priprema kaše

Sitno nasjeckajte suhe marelice, naribajte oguljenu jabuku te pomiješajte sa zobenim pahuljicama. Ulijte vodu i mlijeko te kuhajte poklopljeno na laganoj vatri 4–5 minuta, povremeno miješajući.

Zobene pahuljice i kruške su važne namirnice za djecu jer sadrže prehrambena vlakna koja pospješuju probavu.

Jabuke sadrže vitamine, prije svega vitamin C te prirodne antioksidanse kao što su flavonoidi i fenoli.
EKOZONA zob sadrži gluten.

Ekozona suhe marelicePovodom Majčinog dana, koji se obilježava svaku drugu nedjelju u mjesecu svibnju, Ekozona je pripremila recepte za najmlađe, budući da sa zdravim prehrambenim navikama nikada nije prerano početi. Majkama je dobrobit i zdravlje njihove djece na prvom mjestu, stoga im Ekozona, prva hrvatska ekološka robna marka poklanja recepte za cjelovite dječje kašice pripravljene od ekoloških proizvoda.

Biološko organski uzgoj važan je za ljudsko zdravlje i za zdrav okoliš. Namirnice uzgojene na ovaj način sadrže vitalnu energiju koja je važna za naše zdravlje i za naš imunološki sustav. Povrće je slatko, jer ne sadrži puno dušika, koji zelenom lisnatom povrću daje gorkast okus. Koncentracija suhe tvari je veća, što daje bolji okus povrću, jer nije gnojeno mineralnim gnojivom koje veže veću količinu vode što izaziva brži rast i veću težinu. Nema ostataka pesticida ni teških metala, koji veoma loše utječu na ljudsko zdravlje.

Jadranka Boban Pejić, predsjednica uprave Biovege i prvo ime prirodne prehrane u Hrvata izjavila je sljedeće: „Majčin dan prilika je da se majkama zahvalimo na ljubavi, podršci i dobrim savjetima tijekom svih ovih godina. Zanimljiv podatak dolazi sa sveučilišta Colorado gdje su američki znanstvenici otkrili kako se okusi počinju razvijati već u majčinoj utrobi. Prehrambene navike majke tako oblikuju djetetov okus i određuju što će kasnije rado jesti. Stoga mislim da je ovih nekoliko jednostavnih recepata krasan poklon za majke kojima je važna cjelovita prehrana djece.“

Uz dopuštenje Zrika (sve fotografije)