Dva prefina recepta gotova za pola sata s mnoštvom okusa i proteina

Kao što znate, svakodnevno žongliranje između posla, obitelji i kućanskih obaveza često ostavlja malo vremena za kulinarske pothvate. No, čak i uz gust raspored, želimo svojoj djeci ponuditi zdrave i ukusne obroke.

Ponekad nam se čini da je to nemoguća misija, ali ne mora biti! Uz malo planiranja i prave sastojke, priprema ukusnih i hranjivih jela može postati jednostavna, pa čak i zabavna aktivnost u koju možete uključiti i svoje mališane.

Danas vam donosimo dva recepta koja će zasigurno oduševiti cijelu obitelj – klasične panirane teleće kotlete sa sirom i šunkom i brzi stir fry s puretinom i povrćem.

Iako na prvi pogled izgledaju kao potpuno različiti obroci, oba recepta dijele jednu zajedničku nit. Naime, koriste kvalitetne i pažljivo odabrane sastojke koji osiguravaju bogat okus i jednostavnu pripremu.

U receptu za teleće kotlete, teleće meso je lagano i nježno, što ga čini idealnim izborom za djecu. Spoj s rastopljenim sirom i šunkom pretvara ga u sočan i neodoljiv obrok koji će vaši mališani obožavati.

Za stir fry, puretina je izvrstan izvor proteina, dok raznovrsno povrće (brokula, mrkva, špinat) obrok čini bogatim vlaknima i vitaminima. Brza priprema na visokoj temperaturi osigurava da povrće ostane hrskavo i zadrži svoje nutritivne vrijednosti. Ovdje su ključni sastojci poput sezamovog ulja, rižinog octa i začina s češnjakom i đumbiom koji ovom jelu daju autentičan i pun okus.

Imajte na umu da su ovi recepti izuzetno fleksibilni. Ne morate se strogo držati popisa – slobodno prilagodite recepte namirnicama koje vi i vaša obitelj najviše volite ili imate pri ruci. Možda vaše dijete više voli svinjske kotlete, ili možda umjesto brokule preferira papriku? Sve je dopušteno!
Uživajte u pripremi i, najvažnije, uživajte u zajedničkom obiteljskom ručku.
Dobar tek!

PANIRANI TELEĆI KOTLETI SA SIROM I ŠUNKOM

Sastojci (za 4 porcije):
· 4 teleća otkoštena kotleta, oko 700 g
· 1.5 žlica začina za kotlete
· 4 kriške sira
· 4 šnite kuhane šunke
· 2 jaja, za paniranje
· 150 g brašna, za paniranje
· 150 g krušnih mrvica, za paniranje
· 1 l ulja (maslinovo, repičino ili kokosovo), za prženje

Priprema:
1. Uzmite vrećicu za zamrzavanje pa u nju stavite kotlet i dobro ga istucite da bude što tanji. Ponovite s ostatkom kotleta.
2. Istanjene kotlete začinite gotovim začinom za kotlete. Uzmite jedan kotlet i na jednu stranu stavite šnitu šunke i krišku sira. Preklopite s drugom stranom te po potrebi učvrstite čačkalicama.
3. Jaja malo posolite te ih vilicom umutite da budu pjenasta. Usipajte brašno i krušne mrvice na dva duboka tanjura ili zdjelice. Kotlete prvo uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice.
4. U dubljoj većoj tavi zagrijte ulje, dodajte kotlete i pržite na srednje jakoj vatri oko 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite meso u cjedilo kako bi se višak ulja iscijedio te poslužite uz krišku limuna, salatu i prilog po izboru.

STIR FRY S PURETINOM I POVRĆEM

Sastojci:
· 450 g purećih prsa
· 1 žlica začina za piletinu
· 2 žlice sezamovog ulja
· 1 mladi luk
· 200 g brokule
· 1 mrkva
· 50 g baby špinata
· 1 žličica češnjaka u granulama
· 1/2 žličica mljevenog đumbira
· sezam i mladi luk, za serviranje
· 250 g noodlesa (idealno shirataki ili od leće, heljde, može i riže)

Za umak:
· 60 ml soja umaka
· 50 ml vode
· 1 žličica rižinog octa
· 1 žličica meda
· 1 žlica gustina

Priprema:
1. Luk sitno nasjeckajte. Brokulu natrgajte na cvjetiće, a mrkvu narežite na trakice. Puretinu narežite na trakice i začinite.
2. Zagrijte tavu za wok i dodajte ulje. Ubacite puretinu i pržite je 5 minuta uz povremeno okretanje. Dodajte luk i pržite još 1 minutu. Ubacite mrkvu, brokulu, češnjak i đumbir te pržite 5 minuta uz povremeno treskanje tave.
3. Zakuhajte lonac vode i dodajte noodlese. Maknite s vatre i ostavite da odstoje 3 minute ili pripremite prema uputama na pakiranju.
4. U zdjelici sjedinite sve sastojke za umak. U wok tavu dodajte umak i noodle, dobro promiješajte i maknite s vatre. Poslužite odmah uz sezam i mladi luk.

Uz dopuštenje: Impressum komunikacije i Kotany (sve fotografije)