Digitalni uređaji – od skrivenih opasnosti do moćnog alata za edukaciju najmlađih

Digitalni uređaji djeci su neodoljivi, no hoće li oni najmlađima biti od koristi, ovisi o njihovim roditeljima.

Vrtićarci ne smiju satima imati ekrančiće u rukama samostalno birajući sadržaje koji im se sviđaju. Umjesto toga stručnjaci koji se bave odgojem i obrazovanjem djece, roditeljima preporučuju da djeci izaberu edukativne digitalne sadržaje. To mogu biti pjesmice, videosnimke, igre i kreativni zadaci.

digitalni-uredaji-1

„Roditelj bi trebao odrediti vrijeme koje će dijete provoditi pred ekranom, npr. predškolarcu može dopustiti da sat vremena dnevno provodi na tabletu ili ispred prijenosnog računala, ali pod njegovim nadzorom. Roditelj treba biti taj koji bira sadržaj.

Posljednjih godina napravljen je niz edukativnih internetskih stranica i aplikacija za tzv. rano učenje.

OVDJE saznajte i više o ovoj aktualnoj temi

Magični ekrani: kako dijete nagovoriti da ide na spavanje

Zahvaljujući tim digitalnim sadržajima djeca predškolske dobi mogu učiti brojeve i slova te stvarati dobre osnove za razvoj svojih komunikacijskih i STEM vještina“, kazala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

OVDJE pogledajte koja je najbolja dob za početak učenja pisanja i čitanja

digitalni-uredaji-2

Pritom je napomenula da roditelji trebaju osluškivati interese djeteta te poticati njegov razvoj u područjima koja ga posebno zanimaju, ali da na račun toga ne smiju zapostaviti ona gdje se dijete ne osjeća kao riba u vodi. Naime, pouka tijekom vrtića djecu treba pripremiti za školu.

„Lijepo je da djeca sve ranije govore engleski jezik, ali dobro trebaju ovladati i materinjim. Lijepo je da vrtićarci znaju koristiti aplikacije za crtanje, ali u rukama trebaju imati i pravu olovku i papir kako bi razvili grafomotoričke vještine neophodne za daljnje školovanje.

Roditelji su ti koji svega toga trebaju biti svjesni, te se brinuti o cjelovitom razvoju svoje djece“, istaknula je Vedrana Džanić.

Dodala je da je aktualna pandemija pred zaposlene roditelje male djece stavila niz izazova. Mnogi su svoj posao trebali odrađivati od kuće, a uobičajenu obiteljsku svakodnevicu mijenjale su i samoizolacije vrtićaraca te školaraca.

OVDJE saznajte koje su prednosti i mane interneta za vaše dijete

Dok su zatvorena kod kuće, djeca rado posežu za digitalnim uređajima. Pritom za digitalni svijet vrijedi isto pravilo kao za onaj stvarni.

Ako djeca znaju gdje su postavljene granice, te unutar njih imaju potporu roditelja, osjećat će se sigurnije i na pravi će način razvijati svoje potencijale, a vrijeme pred ekranom treba nadzirati i ako treba ograničiti.

Sadržaje koje preporučuje roditeljima, Dječji vrtić Čigra objavljuje na internetskoj stranici ČigraDigital. Tu su, među ostalima, zadaci „Uradi sam“, prijedlozi kako djecu jednostavno naučiti slova, raznovrsni eksperimenti te digitalne igre.

Uz dopuštenje: Prorsus komunikacije (sve fotografije)