Kako preživjeti prvu godinu majčinstva?

Upoznajte Allison Auth, autoricu koja na istinit način progovara porodu, postporođajnoj depresiji, emocijama, fizičkim promjenama i zdravstvenim tegobama.

Majka ste neodoljivo slatkog novorođenčeta, ali vam je nošenje s tom novom ulogom u život donijelo sve više kaosa i iscrpljenosti? Odjednom se sve promijenilo i katkad ne možete razumjeti ni vlastite osjećaje? Teško vam je uskladiti dnevne obveze i majčinstvo, a svugdje susrećete samo majke koje to naizgled čine s lakoćom?

U trudnoći je, kao i mnoge majke, sve svoje misli usmjeravala u dan poroda. No iskustvo ju je podučilo velikoj istini: prave bitke započinju tek po dolasku iz rodilišta!

Vođena vjerom, Allison je odlučila podijeliti svoja iskustva s drugim majkama. Njezina knjiga Kako preživjeti prvu godinu majčinstva ohrabrit će vas da ustrajete na tom katkad teškom, ali predivnom putu.

Donosimo vam ulomak iz knjige koji će vam sigurno biti koristan i savjetodavan, a vjerujte da je knjiga od neprocjenjive vrijednosti za sve majke koje su nedavno rodile :)

ULOMAK IZ KNJIGE KAKAO PREŽIVJETI PRVU GODINU MAJČINSTVA, ALLISON AUTH
Budite iskreni sami sa sobom – vaše je tijelo jednostavno umorno – umorno od trudnoće, poroda, dojenja ili hranjenja usred noći. Majka stalno daje nešto od sebe!

Na kraju dana osjećate se kao da vam nije preostalo ništa što biste dali svom suprugu. A ako dojite i dijete vas cijeli dan dira, posljednje što želite je još dodira!

Osim toga, velik su problem i grudi iz kojih curi mlijeko.

Nakon je jedna majka skupila hrabrosti priznati da ima problem s manjkom želje za intimnošću, počele su o tome otvoreno govoriti i druge majke. Imale su i nekoliko odličnih prijedloga kako nakon poroda obnoviti i održati intimnost sa suprugom.

knjiga Kako preživjeti prvu godinu majčinstva

Evo nekoliko njih:

> Postoje različita razdoblje intimnosti, a vrijeme nakon poroda samo je jedno razdoblje kada se rjeđe združujete. Samo zapamtite da to razdoblje neće potrajati.
> Ako volite planinariti, tajno “isplanirajte” vrijeme kada ćete imati odnose kako bi vam to bilo na popisu. To će vas spriječiti da odgađate.
> Psihički se pripremite. Popijte čašu vina. Neka se njemu čini da se sve odvija spontano čak i ako ste vi provele cijeli dan planirajući to u tajnosti.
> Pokušajte ranije tog dana odspavati ili isplanirajte imati odnose popodne tijekom vikenda.
>Provedite vrijeme sami kako biste se odmorili i napunili baterije. Pronađite si hobi: kratko izađite iz kuće; provedite vrijeme u tišini.
> Neka vam suprug pomogne s kućanskim poslovima. Kada bi znao da ćete vi biti dostupniji, ako on opere suđe, poprilično sam sigurna da bi ga dobro oprao.
> Oslobodite se pritiska i očekivanja tako što ćete se prisjetiti vremena prije braka. Možda je to zajedničko kuhanje, igranje društvenih igara, izrada stvari i slično.
> Ako dojite, dodatno se izdojite ili nahranite dijete mlijekom u bočici kako se na kraju dana ne biste osjećali toliko “ispipano”.
> Razmislite o spoju u obliku kućnih toplica. Zapalite svijeće, upalite neku pozadinsku glazbu, uvedite masažu, tretmane lica, paljenje eteričnih ulja, namakanje, masaže stopala i slično. Pomoći će vam da budete intimni i osjećate se privlačno, a možda i da se oraspoložite.
> Provjerite svoje razine vitamina. Neke razine DHEA i testosterona značajno utječu na manjak libida, kao i niske razine magnezija i esencijalnih kiselina.
> Ako vas boli, potražite pomoć!

Uz dopuštenje: nakladnička kuća Salesiana