Kako je biti super mama pitali smo odvjetnicu Kristinu Bajsić

Sve je više majki koje dokazuju da je uz mnogo odricanja, učenja, truda, strasti i ljubavi moguće spojiti obitelj i posao na kvalitetan način.

Žene se sve ravnopravnije uključuju i rastu u poslovnom svijetu te svojim radom iz godine u godinu pridonose boljoj poziciji žena.

Da je moguće biti super mama, a istovremeno razvijati posao i karijeru, dokazala je i odvjetnica Kristina Bajsić Bogović.
Ova mlada majka uspješno usklađuje svoj obiteljski i poslovni život. Žene poput Kristine dokazuju društvu da u isto vrijeme možeš biti i uspješna u karijeri i nježna majka, bez zapostavljanja bilo kojeg od ta dva segmenta.

W: Kristina otkrijte nam tajnu kako balansirate duge radne sate s podizanjem obitelji.
Jedna jedina tajna je u tome da sve što radite radite s ljubavlju. Sve u životu, bilo to školovanje, posao, obitelj, morate raditi zato što to želite i volite, morate u tome uživati i mora vas činiti sretnim.

Vaš uspjeh u poslovnom svijetu ovisi o tome koliko ste se spremni posvetiti svom poslu, no to ne znači da ćete posao staviti ispred svoje obitelji.

Prije bih rekla da se tu radi o tome koliko ćete energije utrošiti kako bi postigli svoje osobne ciljeve i u karijeri, i u obiteljskom životu.

W: Kako ste se odlučili za odvjetničku karijeru?
To je nešto u čemu sam se ja pronašla i ne mogu se zamisliti u drugoj profesiji. Još za srednjoškolskih dana bila sam aktivna na području zaštite ljudskih prava i ta mladenačka ljubav odredila mi je životni put.

Svoj diplomski rad pisala sam na temu zabrane diskriminacija i oduvijek sam željela pronaći pravdu. Na taj način sam lagano uplovila u odvjetničke vode i uspješno plovim njima već osam godina.

Svoj sam cijeli radni vijek provela u odvjetništvu. Zaposlila sam se u odvjetničkom uredu u kojem sam postala partner, a nastavno osnivač društva i član uprave.

W: Uz to što ste partnerica u odvjetničkom uredu i majka dvadesetomjesečne djevojčice, ujedno ste i jedna od osnivačica tvrtke Pripreme iuridica d.o.o.
Kao što sam već napomenula, sve se može ostvariti kad doista to želimo izvesti. Pa sam osim navedenog, položila i obuku za izmiritelja, kao i za zastupanje u medijaciji te sam upisana u registar izmiritelja kod Ministarstva pravosuđa.

Pripreme iuridica d.o.o. samo su logičan slijed razvoja moje karijere.
Što sam više učila o medijaciji, sve sam više uviđala koliko je ona korisna ne samo u pravosuđu nego i u svakodnevnom životu.

Želja mi je prenijeti svoje znanje o medijaciji na što više ljudi, ali posebno na djecu i mlade. Osim toga, kroz pripreme pružamo dodatnu pomoć za polaganje pravosudnih i državnih stručnih ispita, u želji da mladima olakšamo to dosta stresno razdoblje.

odvejtnica Kristina Bajsić Bogović

W: O čemu se tu radi? Što je medijacija?
Kada sam se prijavila za obuku kod Hrvatske udruge za mirenje nisam bila ni svjesna da mi se otvara cijela jedna nova lepeza mogućnosti rješavanja sudskih sporova na mnogo brži i efikasniji način.

Riječ je o alternativnom strategijskom alatu za brzo i efikasno rješavanje sporova uz pomoć treće nepristrane osobe, u kojem same stranke kreiraju konačno rješenje.

Možda zvuči na prvu nemoguće, tako je i meni zvučalo, no što više učiš o njoj tako uviđaš njezine prednosti.

Vještina medijacije ne bi trebala biti rezervirana za probleme koji se inače rješavaju na sudu jer je ona višestruko korisna za sve sfere života i svima je, a posebice mladima, potrebna pomoć u komunikaciji, u razumijevanju sugovornika i uvažavanju drugačijeg mišljenja.

W: Na koji način medijacija pomaže najmlađima?
U razdoblju u kojem živimo djeca su, nažalost, svakodnevno izložena vršnjačkom nasilju te su sukobi neizbježni. Škola je mjesto gdje bi se djecu i mlade trebalo educirati i pripremati za tržište rada i okolinu u kojoj će jednoga dana morati pronaći svoje mjesto.

Naše radionice koje osmišljavamo za škole, pa čak i vrtiće, imaju cilj pripremiti djecu i mlade na moguće sukobe te pravilnu reakciju i pronalazak kompromisnog rješenja.

Upravo je to osnovna pretpostavka stvaranja kvalitetnih privatnih, ali i poslovnih odnosa. Cijeli koncept osmislili smo na način da djecu uistinu motiviramo na sudjelovanje, riječ je o interaktivnim radionicama koje su temeljene na igri.

Simulira se sudski postupak u kojem svaki sudionik ima određenu ulogu – sudac, odvjetnik, svjedok, stranka ili neka treća osoba – te se nakon toga pokušava isti problem riješiti medijacijom kako bi se dokazalo da se svaki problem može riješiti bez sile, podizanja tona i grubosti.

Što je najvažnije, kroz ovakav tip radionice, djeci se pomaže steći samopouzdanje i samopoštovanje od najranije dobi.

W: Što biste savjetovali majkama koje sanjaju o uspješnoj karijeri?
Slijedite svoje ideje. Ako nešto volite i u tome uživate, vjerujte mi da će vam se isplatiti i da ćete ostvariti uspjeh.

Mnoge žene srušile su predrasude i dokazale da je moguće imati uspješno usklađen obiteljski i poslovni život. Mi smo ipak jako osjećajna bića i sve što radimo, radimo s mnogo ljubavi, a kada radite tako, onda je uspjeh zagarantiran.

Na svom putu naići ćete na mnoge prepreke, ali bitno je naučiti da konflikti nisu loše vijesti i da se naravno neće riješiti sami od sebe.

Uvijek imajte na umu da agresivno ponašanje uvelike pogoršava komunikaciju i uvećava nerazumijevanje. Naučite više o medijaciji, primjenjujte ju u svakodnevnom životu i u tom smjeru odgajajte svoju djecu.
Vjerujte mi da će promjene u vašim životima na taj način biti iznimno pozitivne i dalekosežne.