Povratak na posao – kako ublažiti stres

Godinu dana nakon što postane mama žena odlazi na posao i okreće jednu novu stranicu u svom životu. Trenuci rastanka sa bebom su obilježeni mnogim emocijama.

Separacija djeteta i majke na mamu djeluje vrlo stresno, a osim emotivnih može dovesti i do psiholoških posljedica. Ne postoji majka koja se vratila na posao, a da nije osjetila konstantnu zabrinutost, ljutnju, olakšanje, krivnju, tugu i ljubomoru.

Ono o čemu se malo govori je da i majke upadaju u separacijsku krizu i da nije dijete jedino na koje se treba osvrnuti prilikom razdvajanja.

Zabrinutost je često prisutna prilikom razdvajanja jer majka zapravo nije sigurno da li će osoba koja čuva njeno dijete znati zadovoljiti sve djetetove potrebe u svakom trenutku.

Ako je majka bila prisiljena vratiti se na posao ona će najčešće osjećati ljutnju jer ona i dijete ne mogu biti zajedno onoliko koliko im je potrebno. Ljutnja se najčešće usmjeruje na državu, poslodavca i partnera.

povratak-na-posao-1

Krivnja se javlja zato što majka brigu o djetetu prepušta nekom drugom, zato što propušta važne trenutke u životu svog djeteta, zato što je odvojena od djeteta, itd.

Kada majci nedostaje njeno dijete ona je preplavljena osjećajem tuge koji najčešće prolazi onda kada se majka u potpunosti uvjeri u kvalitetnu skrb o djetetu i kada uhvati rutinu posla.

Ljubomora je isto tako prisutna prilikom separacije, a osjeća ju majka prema osobi koja čuva dijete. Jer je ta osoba sada više sa njenim djetetom od nje same i zato što se dijete možda više vezalo sada uz tu osobu.

OVDJE saaznajte još neke praktične savjete

Posjetnici za dadilju i dijete kada ostaju sami kod kuće
Kako odabrati dadilju?

Nekim majkama se javi i olakšanje kada se vrate na posao zbog čega automatski počinju osjećati krivnju jer smatraju da se ne bi smjele tako osjećati.

Ono što svakoj majci može olakšati je ostaviti dijete u dobrim rukama, prihvaćanje emocija, prestati ispitivati situaciju, provesti što više slobodnog vremena s djetetom i pronaći osobu koja će vas razumjeti.