Savjeti za kolike i smirivanje beba

Moja djevojčica Ana ima tri i pol mjeseca. Iako sam imala brzi porođaj prva dva mjeseca za sve nas troje je bilo teško jer smo pokušavali pohvatati sve konce kako bi pomogli Ani da dobro jede, spava i kaka. :)

Anu dojim uz dodatak mlijeka za novorođenčad i s vremenom sam prešla na davanje potpuno zamjenskog mlijeka koje je vjerojatno povećalo grčeve i kolike koje je imala.

Naš pedijatar i doula su nam jako pomogli s raznim metodama, organskim lijekovima i tretmanima kako bi ublažili kolike i pomogli Ani da se osjeća mirnije i bolje spava.

U ovom članku napisat ću što sam na tom putu naučila.

Zamatanje

Zamatanjem se oponaša bebin položaj u maternici te tako smiruje bebu. Ruke bebe su uz tijelo, jer obično se bebe bude kada im se ručice miču, no ovaj položaj omogućuje pokretanje kukova. Koristite veliku četvrtastu deku, ali pazite da se dijete ne pregrije.

Nemojte pokrivati glavu bebe dekicom niti ostaviti mogućnost da krajevi dekice dođu blizu usta.

savjeti-za-majke-1

Spavanje na strani ili na trbuhu

Spavanje na leđima je najsigurnija pozicija za spavanje ali i najgora za smirivanje probave. Umjesto toga položaja stavite dijete na stranu ili na trbuh ili ju držite na svom ramenu dok ne zaspi.

Zvukovi

U utrobi je protok krvi glavni izvor zvuka kojeg beba čuje. Najbolji način da imitirate ove zvukove je CD s nježnim šumom koji oponaša zvukove njihanja krošnje drveća, posebice stoga što ga možete na nosaču zvuka puštati i u autu.

Mi koristimo zvučnike Fisher Price s tri različite melodije i zvukovima koji šušte zvukom šumom a također imamo i noćno svijetlo koje projicira zvijezde na stropu. Kako bih smirila dijete dok plače puštam bijeli šum u jačini bebinog plača. Dok pokušavam uspavati moju bebu puštam jačinu zvuka koja odgovara jačini tuša.

Kada je Anabela jako uzrujana hodam uokolo noseći ju s njezinom glavicom na svojim prsima, te joj dajem dudicu varalicu i ispuštam umirujuće zvukove sa svojim ustima dok hodam kroz stan s prigušenim svjetlima i nježno je ljuljam.

Izabrali smo glazbu pomoću koje je uspavljujemo kada je vrijeme za spavanje. Svake noći joj puštamo istu glazbu u isto vrijeme nakon što ju presvučem u pidžamu i nahranim ju zadnji put pred spavanje.

Ljuljanje bebe

Obično je lagano ljuljanje dovoljno kako bi se beba smirila, ali kako bi umirili dijete koje plače vaši pokreti trebaju biti brzi i kratki. Uvijek podržavajte glavu djeteta i lagano se krećite ali nikako nemojte bebu tresti iz ljutnje ili frustracije. Zato je važno da u prvim mjesecima imate pomoć stručne osobe.

Nakon dana nespavanja kada je beba vezana uz vas 24/7 naravno da je lako biti frustriran. Kada god se osjećate umorno, bespomoćno ili pospano, dijete predajte partneru ili nekom tko vam pomaže u kući i uzmite si malo vremena za smirenje. Dijete će sigurno osjetiti vaše frustracije a to joj neće pomoći da se smiri i zaspi.

Sisanje

Mnoge nemirne bebe se opuštaju kada počnu sisati. Ako dojite možete djetetu ponuditi dojku kada je nemirno ili dudu varalicu. Kod Ane silikonska duda Avent čini čuda dok mi je moja prijateljica koja ima tri mjeseca stariju bebu preporučila Mam dudu.

Bebe koje imaju jake vjetrove

Prilikom hranjenja bebe budite sigurni da se bebina glava nalazi na višem položaju nego trbuh. Napomenula bih da se koristim i odličnim Dr.Brown bočicama kako bi spriječili kolike.

Ako primijetite da se vaše dijete muči s grčevima i plinovima, primaknite koljena prema trbuhu bebe, i ako je trbuh tvrd možda dijete ima problema sa stolicom. Svakako nastojte da se dijete podrigne tijekom i nakon hranjenja. Bilo kako bilo, uvijek biste trebali podrignuti bebu kako bi spriječili refluks, probleme s probavom i bolove u trbuhu.

Položaj djeteta na ruci

Ako vaše dijete ima problema s plinovima, primite ga tako da bebin trbuh bude na vašoj podlaktici a bebina glava na vašem dlanu, postavljena bočno uz vaš lakat u zavisnosti od toga kako se osjećate udobnije i vi i dijete.

savjeti-za-majke-2

Preko krila

Ako držanje u ruci ne pomaže možete dijete smjestiti preko svojeg krila trbuhom prema dolje. Ovaj položaj je zgodan da se bebe podrigne.

‘Volim te’ masaža trbuha

savjeti-za-majke-3Masaža trbuha se pokazala jako dobra za moju Anabelu. Naša duola naučila je mog supruga i mene kako masirati Anin trbuh kako bi joj pomogli da obavi stolicu i izbaci zrak iz svojih crijeva, a tako joj opuštamo trbuh i smanjujemo grčeve.

Uskoro ću napraviti video na ovu temu ali zaista je jednostavno. Mi ovu masažu radimo dva puta dnevno prilikom promjene pelena. Pokušajte odraditi ovo kada je vaše dijete smireno i nahranjeno.

Beba bi trebala obavljati veliku nuždu jedanput, idealno dva puta na dan. Ako vaše dijete ima problema sa stolico ili čak zatvor možete probati s rektalnim glicerinskim čepićima ujutro i navečer nakon hranjenja, kako bi pomogli bebi obavljanje velike nužde.

Gripe Water / Colimil Drops

Isti dan kada detektirate kolike, i jedna je odlična stvar koja pomaže kod kolika, jest Gripe Water koju naručujem sa Amazona. Koristimo 5ml, 5 do 6 puta na dan, naprosto nakapamo u bočicu s mlijekom s kojim hranimo Anabelu.

Ako dojite možete koristi špricu te djetetu nakapati par kapi u usta nakon čega mu možete ponuditi dudu.

To je biljni lijek protiv kolika kojeg mnogi doktori prepisuju, a najviše se koristi u Velikoj Britaniji. Ako ne volite kupovati putem interneta možete potražiti biljne Colimil kapi koje se mogu pronaći u mnogim ljekarnama diljem Europe.

Osteopat

Anabela je vrlo znatiželjna, non stop gleda oko sebe sa svojim velikim očicama i pozorna je na svaki podražaj iz okoline i reagira na njega bez obzira radi li se o svjetlu, zvuku ili mirisu.

Tako ju je teško uspavati tijekom dana. Također smo primijetili da se jako brzo uzruja i počne plakati ako ne shvatimo što želi, bez obzira radi li se o hrani ili promjeni pelena.

Naš pedijatar je predložio osteopata koji ima odlične rezultate, iako sam na početku bila jako skeptična i uplašena jer sam mislila kako će joj puknuti leđa ili nešto slično s obzirom na njegove urade.

No, bila sam ugodno iznenađena, jer kada smo bili na prva dva tretmana nježno joj je dotaknuo i pritisnuo određene točke na leđima, vratu, trbuhu i bokovima s prstima. Rezultati su bili savršeni.

Nekoliko dana nakon svakog tretmana primijetili smo da Ana spava duže tijekom dana a i tijekom cijele noći te se samo budila u vrijeme hranjenja a nakon toga je odmah nastavila spavati.

Nadam se da je ovaj članak pomogao jednoj bebi i roditeljima kako bi mogli bolje i duže spavati :)

 

Katarina Štimac, fashion blog – LaKatwalk