Izvanredna predstava „Dvije crte plavo“

Roditi ili prekinuti trudnoću, nije nimalo lako odlučiti, osobito ako je takva odluka pred maloljetnom djevojkom koja je još uvijek i sama dijete.

U Hrvatskoj je u protekloj godini 987 tinejdžerica postalo majkama, a 157 njih odlučilo se za prekid trudnoće, pri čemu više od 90 posto svih tih djevojaka nije željelo ili planiralo trudnoću. Prosječna je dob u kojoj djevojčice stupaju u spolne odnose 17 godina, dok dječaci postaju spolno aktivni sa 16 godina.

dvije-crte-plavo-1

Spomenuti podaci bili su ključni motiv za stvaranje predstave „Dvije crte plavo“ koja je sinoć premijerno izvedena u Teatru Exit u Zagrebu, nastale u koprodukciji Teatra Puna kuća, Teatra Exit i Gradskog kazališta Sisak te po motivima istoimenog romana Rosie Kugli.

dvije-crte-plavo-2

Predstava je nastala s ciljem edukacije mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja te se u njoj otvoreno progovara o maloljetničkoj trudnoći kroz priču tinejdžerice Vite pred kojom je, nakon što sazna da je trudna, odluka koja će joj zauvijek promijeniti život.

dvije-crte-plavo-3

Emotivan nastup mlade osječke glumice Sare Moser snažno prikazuje niz strahova s kojima se suočavaju mladi koji se nađu u sličnoj situaciji. Na kraju predstave iznose se statistički podaci o maloljetničkim trudnoćama u Hrvatskoj, interpretirani glasom glumca Gorana Grgića, a nakon toga slijedi razgovor s gledateljima na temu odgovornog spolnog ponašanja i iskustava iz vlastitog života ili okoline.

dvije-crte-plavo-4

Razgovor će voditi psihologinje Silvija Stanić i Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“ iza kojih je dugogodišnje iskustvo rada na prevenciji rizičnog spolnog ponašanja mladih te pružanja pomoći maloljetnim i mladim roditeljima.

Uz dopuštenje: Media Val (sve fotografije)