Edukativne igrice u kojima će djeca uživati

U današnjem suvremenom svijetu nemoguće je zatvoriti oči pred činjenicom kako djeca sve više vremena provode igrajući igrice na računalima i ostalim modernim gadgetima. Mnogi roditelji, naravno, nisu ni najmanje oduševljeni tom idejom.

Kritike idu u smjeru stvaranja izoliranih i antisocijalnih pojedinaca s poteškoćama koncentracije. Međutim, kada su u pitanju videoigre edukativnog karaktera, možda treba razmisliti još jednom. Naime, ovakve vrste računalnih igrica zapravo potiču misaone procese, pospješuju usklađivanje osjetila i motorike, oštrinu vida, poboljšavaju brzinu i usredotočenost te doprinose razvoju dječje inteligencije. U konačnici, najbolje je osluškivati potrebe svoga djeteta i pobrinuti se da edukativne igrice kojima će ono imati pristup – budu prilagođene njegovoj dobi i interesima.

Naravno, za pretpostaviti je kako naše tržište u znatnoj mjeri zaostaje za igricama edukativnog sadržaja proizvedenih na stranom tržištu. Ipak – vrijedi pogledati što se nudi u Hrvatskoj.

U kojoj dobi krenuti s igranjem?

Djecu u ničemu ne treba forsirati jer je svako dijete u drugačijoj dobi spremno prihvatiti da ovakve igrice imaju pravila kojih se treba pridržavati. Međutim, neka djeca imaju veću moć koncentracije pa su spremna s igranjem krenuti već od tri i pol godine, a neka tek s pet godina.

Edukativne igrice za djecu predškolske dobi

Eva u svijetu slova
Riječ je o motivirajućoj interaktivnoj igrici čiji program potiče razvoj temeljnih predčitačkih vještina kao što su prepoznavanje i razlikovanje brojki i slova, razumijevanje rime, izdvajanje prvog glasa u riječima, usvajanje grafičkih znakova za glasove – slova, raščlamba riječi na slogove i glasove.

artemedia-program-ranog-ucenja

Artmedia – Program ranog učenja: Učimo boje, brojeve i životinje
Ove interaktivne vježbenice namijenjene su djeci od 3 do 5 godina koje pomažu u učenju brojeva, boja i životinja te kod djece razvijaju logiku, percepciju te druge vještine. Također, u kompletu od 3 CD-a dodana je i mogućnost ispisivanja listića za bojanje, crtanje i pisanje rukom na papiru, čime se omogućava i razvoj fine motorike ruku.

glazbene-igre

Bulaja – Glazbene igre
Ako vaše dijete voli glazbu, zašto ga ne biste s njom upoznali kroz čak tri simpatične glazbene igrice. Možda bi im se tako svidjela glazbena pustolovina „Orašar“, „Alisa i Vivaldijeva četiri godišnja doba” ili „Mozartova čarobna frula“ kroz koje će naučiti kritički razmišljati, efikasno rješavati probleme, prepoznavati obrasce, vježbati sluh i vještine slušanja te ojačati glazbeno i vizualno pamćenje. Igrice su osmišljene za djeca od 4 godine pa nadalje.

cvrcak-priroda-drustvo

Predškola – Cvrčkova vježbalica
Cvrčak i njegova vesela družina pomoći će vašim mališanima da kroz 9 edukativnih igara nauče nove stvari kako bi spremni sjeli u školske klupe. Iako je ovaj multimedijlni CD prije svega namijenjen predškolskom uzrastu, u njemu će podjednako moći uživati i mlađa nadarenija djeca.

ucenje-slova

Učim slova i brojke s Hlapićem
Ovaj interaktivni CD s nizom igara namijenjen je djeci u dobi od 3 godine na više te im pomaže pri učenju slova hrvatske abecede i brojki. Kroz igru s Hlapićem i njegovim prijateljima – djeca jednostavno uče brojati, prepoznavati slova, brojke, boje i geometrijske oblike.

Učim engleski s Hlapićem
Još jedna maštovita igrica čiji je poučan program namijenjen djeci od 5 godina koja žele savladati engleski jezik. Ovaj interaktivni slikovni rječnik podijeljen je na četiri cjeline od kojih svaka sadrži nekoliko jednostavnih igara namijenjenih lakšem usvajanju novih riječi.

Edukativne igrice za djecu predškolske dobi i đake nižih razreda osnovne škole

artenmedija-cituljice

Artmedia – Čituljice 1, 2 i 3
Zabavne i jednostavne za korištenje, ove interaktivne vježbenice na jednostavan i praktičan način, kroz mnoštvo zadataka i igara, omogućavaju postizanje boljih rezultata u savladavanju čitanja. Tako je CD Čituljica 1 namijenjen djeci od 5 do 7 godina koja tek uče čitati velika tiskana slova, CD Čituljica 2 namijenjen je djeci od 6 do 9 godina koja usvajaju proces čitanja, slogovanja, prepoznavanja riječi i teksta s razumijevanjem, a CD Čituljica 3 namijenjen je djeci od 7 do 9 godina koja usvajaju proces čitanja, čitanja teksta s razumijevanjem ili imaju poteškoća s usvajanjem čitanja.

Artmedia – Vježbe koncentracije
Poticajne interaktivne igre za djecu od 6 do 12 godina koje na zabavan i prihvatljiv način služe za vježbanje koncentracije i pažnje te razvijanje različitih sposobnosti, kao što su zapažanje, kratkoročno i dugoročno pamćenje te zaključivanje.

hud-citajmo-zajedno

HUD – Čitajmo zajedno
Hrvatska udruga za disleksiju izdala je interaktivni CD namijenjen djeci u dobi od 8 do 11 godina. Kroz devetnaest igara na zabavan se način tako razvija jezik, semantika, morfologija i sintaksa. Kroz igrice djeca vježbaju čitanje, razumijevanje pročitanog te razvijaju jezične sposobnosti i pamćenje pročitanog.

artemedija-matematika

Artmedia – Matematika 1-4
Jednostavan za korištenje i pristupačan djeci u nižim razredima osnovne škole, ovaj CD na zabavan i praktičan način školarcima omogućava ponavljanje gradiva, vježbanje i utvrđivanje gradiva iz matematike. Riječ je o kompletnom gradivu iz matematike za niže razrede osnovne škole uz mogućnost ispisivanja listića sa zadacima sa ili bez rješenja.

Cvrčak – Priroda i društvo; Hrvatski; Matematika (Interkativni CD-i)
Cvrčak i njegova vesela družina pomažu đacima od 1. do 4. razreda osnovne škole da kroz igru i zabavu svladaju gradivo iz Prirode i društva, Hrvatskog jezika i Matematike. Iako su zadaci prilagođeni spomenutim razredima, zbog atraktivnih igara CD-i su prikladni i za stariju te mlađu djecu željnu znanja.

Edukativne igrice za đake viših razreda osnovne škole

Artmedia – Čista Petica I – VIII
Edukativni CD za ponavljanje i vježbanje gradiva od 1. do 8. razreda osnovne škole. Na CD-u je obuhvaćeno gradivo iz Matematike, Prirode i društva te iz Hrvatskog jezika, dok je za više razrede, uz navedeno, obrađeno i gradivo Geografije, Povijesti, Biologije, Kemije i Fizike. Gradivo i pitanja su praćeni i razrađeni prema nastavnom planu Ministarstva prosvjete i razrađeni su po cjelinama.

artemedija-matematika-5-8

Artmedia – Matematika 5-8
Edukativni CD Matematika 5-8 služi za ponavljanje i vježbanje matematike od petog do osmog razreda osnovne škole. Radi se o kompletnom gradivu matematike u interaktivnom obliku koji nudi mogućnost ispisivanja listića sa zadacima sa ili bez rješenja.