Dijete kreće u vrtić a još traži dudu

“Hoću svoju dudu”, rečenica je koju su mnogi roditelji čuli puno puta kad je njihovo dijete krenulo u vrtić.

Sisanje dude na djecu djeluje umirujuće. Ublažava osjećaj straha i samoće i potiče osjećaj ugode i zadovoljstva pa mnogi roditelji odluče ponuditi djetetu dudu kako bi se lakše dijete samo smirilo. Međutim, kako djeca rastu te se navike vrlo teško odviknuti bez znatnog roditeljskog napora.

Dudu ste vjerojatno uveli kako biste olakšali djetetu da se samo smiri i zaspi, ali vrlo brzo je duda postala neizostavan rekvizit. Vaše dijete ima osjećaj da se bez dudice ne može opustiti, ali zapravo ga samo treba naučiti drugim načinima samoumirivanja i samotješenja.

Duda je prijelazno predmet koji maloj djeci olakšava fazu odvajanja od roditelja. Sada, kad je vaše dijete četverogodišnjak, moglo bi van biti neugodno što pred drugima još uvijek upotrebljava dud i mogli biste se zabrinuti kako će to utjecati na njegove zube i govor.

sisanje dude dudica djecja duda

Dijete obično misli: “S dudom se osjećam bolje. Bez nje sam nesiguran i strah me je.”
Mozak vašeg djeteta povezao je umirivanje s dudanjem i dudanje je postalo navika. Isprva dijete može biti uznemireno, razdražljivo ili ljutito, ali uz česte pohvale jer sve duže može izdržati bez dude, od te će se navike postupno odviknuti.

Razgovarajte s djetetom i objasnite djetetu kako je dovoljno veliko i hrabro da mu duda više ne treba. Nemojte govoriti: ” duda je fuj” ili ” S dudom izgledaš kao mala beba” i slično, kako ga ne biste dodatno frustrirali i zbunili. Neka će se djeca dulje odvikavati, neka brže, ali uvijek će trebati vašu pomoć i ohrabrenje.

Naučite dijete drugim načinima samoumirivanja. Prije nego što mu uzmete dudu, naučite ga drugim sistemima i načinima samoumirivanja, primjerice plišanom igračkom, pjevušenjem ili razgovorom. Ako je dijete snažno vezano za dudu idite malim koracima, nagrađujući ga i hvaleći za svaki sat bez dude i nudeći mu što više aktivnostima za odvraćanje pozornosti.

Postupno odvikavanje od dude

Dogovorite s djetetom koliko dugo u danu može imati dudu i gdje, a zatim to postupno smanjujte. Primjerice, prvo se možete dogovoriti da se rabi samo u svojoj sobi, a zatim samo dok je u krevetu. Držite dudicu izvan vidokruga daleko od očiju doista je najbolje način da se ne misli na nju.

duda dudica dude dudice

Nagrada u zamjenu za dudu

Djeca vole nagradne naljepnice i darove. Dogovorite se s djetetom da po isteku dogovorenog vremena sve dude spremi u kutiju i preda je vama, a u zamjenu će ga čekati dogovoreni dar.

Odaberite pravo vrijeme

Odaberite trenutak bez velikih promjena i stresova u obitelji. Najbolje je kad ste na odmoru ili imate slobodne dane pa možete biti uz dijete kako bi se osjećalo sigurnije i sretnije. Trebat će najmanje dva tjedna da dijete prestane tražiti dudu.

Uz dopuštenje: Znanje – priručnik za roditelje Što misli moje dijete – dr. Angharad Rudkin, klinička psihologinja