Disfonija ili promuklost kod djeteta – kada treba otići kod fonijatra i logopeda

Disfonija ili promuklost je najčešći simptom poremećaja sluznice grkljana i glasnica. U posljednje vrijeme sve češće roditelji uočavaju kod svoje djece pojavu promuklosti ili kako je stručno zovu disfoniju.

Zašto nastaje promuklost i kako se disfonija manifestira kod djece?

Primijetili ste da je vaše dijete promuklo i najčešće “gubi” glas krajem dana?
Promuklost ili kako je stručno nazivamo disfonija može nastati zbog upalnih procesa grkljana i organskih poremećaja u grkljanu. Promuklost karakterizira odstupanje od normalne amplitude zvučnoga vala (intenziteta), frekvencije zvučnoga vala (visine glasa) i kvalitete glasa.

Funkcionalne disfonije su u domeni liječenja fonijatra – glasovnog liječnika i terapeuta i logopeda

Djeca danas žive u dosta bučnom okruženju pa se često međusobno dovikuju i nadglasavaju ostalu djecu oko sebe.
Važno je za roditelje znati da li osim promuklosti postoji određena alergija kod djeteta ili možda dijete ima problem s varenjem hrane (GERB – Gastroezofagealna refluksna bolest je stanje kod kojeg se javlja povrat kiselog želučanog sadržaja u jednjak i usta).
O svemu tome ovisit će i pregled kod liječnika, odnosno put i način izlječenja.

OVDJE saznajte kako razlikovati prehladu, gripu, alergiju ili neku drugu bolest?

U samom tretmanu promuklosti ili disfonije kod djece kreće se od edukacije, kako roditelja tako i djeteta, o samom glasu, o njezi glasa te o posebnim tretmanima glasa. Glas i glasnice možemo tretirati i njegovati vježbama disanja, nježnih vježbi za zagrijavanje glasa te vježbice ispuštanja glasa koje kreću i počinju od blagih izgovora glasova, bez napetosti.

Ako dijete ima promukli glas do dva tjedna ili učestalu promuklost glasa, najbolje je otići kod liječnika fonijatra na pregled. Liječnik fonijatrije specijaliziran je za dio otorinolaringologije koja se bavi dijagnostikom i liječenjem poremećaja govora i glasa, ali i načina disanja i gutanja kod djece i odraslih.

Najčešći uzrok promuklosti su upalne bolesti grkljana, virusne, bakterijske, gljivične te sistemske bolesti koje zahvaćaju grkljan. Na glasnicama mogu nastati dobroćudne bolesti koje uzrokuju promuklost – ciste, polipi, otok glasnica (oedema Reinke), noduli (čvorići glasnica), papilomi (HPV virus), ali i premaligne i maligne bolesti – leukoplakije, displazije, karcinomi.

Primjerice pareza glasnica ili nepomična glasnica kako je još zovu uzročnik je jake promuklost i smetnje gutanja.
No, mnogi uzroci promuklosti poput upalne virusne bolesti ili laringitisa znaju proći same od sebe, bez liječenja.

Upalne bakterijske bolesti tretiraju se inhalacijom glasnica i ždrijela, antibioticima i štednjom glasa.

igranje djeca u prirodi

Kako logoped procjenjuje kvalitetu glasa?

Procjena glasa kod logopeda je multidimenzionalna i uvijek kreće od toga kako dijete i roditelj doživljavaju svoj glas, zatim kako glas zvuči logopedu, uzimajući u obzir skale i upitnike koje logoped koristi pri praćenju simptoma, a na kraju opservacije sve se uspoređuje i kombiniram s primjenom određenih programa za analizu glasa.

Higijena i njega glasa kod djeteta

Izuzetno je važno dijete naučiti što je dobro, a što loše vokalno ponašanje. Dijete je potrebno upozoravati da treba dozirati svoj glas, jer ako je primjerice prijatelj u igri udaljen na svega metar ili dav, tri od njega onda mu intenzitet glasa ne treba biti visok, napet, odnosno kako smo navikli reći nema potrebe derati se i nadglašavati. Ako su prijateljice i prijatelji nešto udaljeniji možemo dijete uvježbati kako mahnuti rukom ili rukama i tako dozvati one koje ne možemo lako dozvati glasom.
To je svakako dobar početak njege dječjeg glasa.

Kada je potreban specijalistički pregled kod promuklosti odnosno disfonije kod djece

Za svaku promuklost i smetnje s glasom koje traju do dva tjedna, potreban je specijalistički pregled kod otorinolaringologa i fonijatra. Pregledom će liječnik utvrditi uzrok promuklosti i tako moći predložiti liječenje i način liječenja.