Koji su uzroci debljine u djetinjstvu?

Debelo dijete zasigurno nije zdravo dijete.

Ako djetetova težina naglo raste, to nije znak napredovanja djeteta. Time se kod djeteta samo stvaraju masne stanice, što će u kasnijoj dobi biti vrlo štetno. Istraživanja pokazuju da u prve tri godine života u organizmu djeteta nastaju masne stanice, koje ostaju prisutne cijelog života.

Nakon adolescencije povećava se masa masnih stanica, a ne njihov broj pa stoga gubitak težine u odrasloj dobi smanjuje veličinu masnih stanica, a ne njihov broj, tako da je mršavljenje puno teže odraslima koji su u djetinjstvu, kada su se stanice množile, bili debeli.

Što roditelj treba znati o prekomjernoj težini djeteta?

Ako je debljina nastala u najranijoj dobi, ona se puno teže liječi, te dovodi do niza oboljenja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa II, bolesti lokomotornog sustava i slično.

Prekomjerna tjelesna težina ostavlja posljedice i na psihički razvoj djeteta, na njegovu socijalizaciju, te na sposobnosti koje će kasnije razvijati.

slastice

Koji su uzroci debljine u djetinjstvu?

Više je faktora koji utječu na nastanak debljine u djece, genetski, metabolički, hormonski ali daleko je više vanjskih kao što su prehrambene navike, prekomjeran unos kalorija, i nedovoljna tjelesna aktivnost.

U kojoj mjeri roditelji s prekomjernom težinom određuju debljinu djece?

Nema usuglašenih pokazatelja o tome utječe li više majka ili otac. obiteljsko pojavljivanje debelih primjećuje se i kroz tri generacije što ukazuje na povezanost debljine djedova i baka s težinom njihovih unuka.

Neke studije pokazuju da se obiteljska povezanost debljine posljedica određenih obrazaca ponašanja u jednoj obitelji, gdje zajedničke prehrambene navike ili tjelesna aktivnost određuju i stanje uhranjenosti njihovih članova.

Pored toga, na stanje uhranjenosti djeluju i socio-ekonomski čimbenici.