Pet koraka do usnulog djeteta 3. dio

3. korak: Pripremite siguran i ugodan okoliš koji potiče spavanje.

Ako je u djetetovoj spavaćoj sobi (ili vašoj) previše svjetla, previše mračno, previše buke, previše mirno ili previše stimulativno, vaše dijete može imati poteškoća s odlaskom na počinak i sa spavanjem. Ima dojenčadi koja su osjetljivija na okoliš u kojem se spava. Koji okoliš djetetu najviše odgovara za spavanje umnogome će ovisiti o djetetovoj “spavačkoj” naravi. Evo nekih zamisli kako prirediti pozornicu za djetetov san.

Utišajte spavaću sobu

Većina dojenčadi može blokirati dio buke, pa za dijete ne morate stvarati okoliš u kojem uopće nema zvukova. Opet, neka se djeca trgnu i lako bude od iznenadnih zvukova. Ako je dijete osjetljivo na zvukove, podmažite krevetić i vrata koja škripe, i zatvorite prozore.

Utišajte dom

utišate li svoj dom onda kad se djetetu spava, poručit ćete mu da je vrijeme da utone u san, i ono će asocijativno povezati tišinu s vremenom za spavanje. Stišajte glas, zatvorite vrata, isključite zvono telefona, psa izvedite da ne bi zalajao, usporite svoje pokrete … i sve što može privući pozornost svedite na minimum. Isključite televizor i pustite neku smirujuću glazbu. Dajte djetetu do znanja da se ugođaj mijenja u skladu s predstojećom aktivnosti. Dijete ne backajte i ne vrpoljite. Sjetite se, možda je već previše stimulirano.

Pobrinula sam se da razaznaje razliku između dana i noći. Tijekom dana nisam se trudila da u kući bude previše mirno. Telefon je zvonio pas je lajao. Noću bi bilo mirno i tiho. hranila bih ga i prematala uz noćnu svjetiljku i sve bi bilo mirno. Danju bismo, dok sam mu mijenjala pelene na stolu za prematanje, pjevali a noću ne. Sada razumije da kad se svjetla ugase, nije vrijeme za igru nego za spavanje.

Zamračite spavaću sobu

Pomozite djetetu da tamu poveže sa spavanjem. Noću ne palite jarka svjetla, jer se djetetov unutrašnji sat može prevariti i poslati mu poruku da je dan (i vrijeme za buđenje). Koristite noćnu lampu ili instalirajte prekidač s prigušivanjem tako da možete prigušiti svjetlo kada noću prematate dijete. Ako treba, navucite zavjese kako biste smanjili jutarnje ili večernje svjetlo. Neprozirne zavjese mogu vam omogućiti još koji sat sna ako imate pjetlića koji se budi s prvom zrakom sunca koja uđe u sobu.

Mi smo koristili paravan od debelog crnog papira koji se brzo pričvršćuje za prozor.

Ugrijte krevet

Pobrinite se da je djetetov ili vaš krevet uvijek topao. Polaganje djeteta u hladne plahte siguran je način da ga razbudite. Jedan nam je kreativni tata ispričao kako je lijegao u krevet s djetetom na prsima pet minuta prije nego što će ga položiti na to zagrijano mjesto u krevetu. Prije polijeganja djeteta u krevetić ili kolijevku plahte ugrijte toplim ručnikom, bocom tople vode, termoforom ili električnom dekom (naravno, zbog sigurnosti sve navedeno morate ukloniti prije nego što položite djetešce na to mjesto). Kad je hladno, rabite posteljinu od flanela.

Umanjite fizičke neudobnosti

Dijete koje trpi svrbež, bol ili ima dišne tegobe vjerojatno će se probuditi. Evo neki savjeta kako djetetu pomoći da ugodnije spava:

Očistite nos

Kako bi vaše dojenče disalo, njegovi nosni dišni putevi trebaju biti prohodni. Prema potrebi djetetov nosić očistite pomoću fiziološke otopine i irigatora.

Uklonite nadražujuće spojeve iz zraka

Nadražujući spojevi iz okoliša mogu izazvati začepljenje dišnih puteva i probudite dijete. Uobičajeni primjeri iz kućanstva su cigaretni dim, dječji puder, isparenja boja, lak za kosu, životinjska prhut (životinje držite izvan sobe alergičnoga djeteta), biljke, odjeća (osobito vuna), plišane igračke, prašina iz baldahina, pernati jastuci, deke i mekane igračke na kojima se nakuplja dlaka i prašina. Ako vam je dijete stalno budi začepljenog nosa, vrijeme je da posumnjate na alergene u sobi. Neka u djetetovoj sobi bude što manje prašine. Uz redovito čišćenje od prašine, uklonite debele deke, plišane igračke i slično. Ako je vaše dijete vrlo sklono alergijama, pomoći će zračni filter tipa HEPA. Dodatna je pogodnost “bijeli šum” zvuka filtra za zrak: on bi mogao pomoći da dijete spava malo duže.

Ublažite bol od izbijanja zubića

Neugoda zbog izbijanja zuba može početi već u dobi od tri mjeseca, i povremeno se javljati do dobi od dvije godine i izbijanja kutnjaka. Znakovi koji upućuju na to da djetetu izbijaju zubići su mokra plahta ispod njegove glave, osip od sline na obrazima i bradi, natekle i osjetljive desni i blago povišena temperatura. Ako se čini da je bol zbog izbijanja zuba osobito jaka, prema liječničkom savjetu možete djetetu dati odgovarajuću dozu acetaminofena prije uspavljivanja, i ponovno nakon četiri sata ako se dijete probudi.

Promijenite mokru ili punu pelenu

Nekoj djeci noću smeta mokra pelena; većini ne smeta. Ako vaše dijete spava i s mokrom pelenom, ne morate ga buditi radi prematanja – osim ako se želiti riješiti ustrajnog pelenskog osipa. Povremena velika nužda tijekom noći nalaže promjenu pelene. Evo savjeta za noćno prematanje: Ako je moguće, dijete premotajte netom prije hranjenja, jer je vjerojatno da će prilikom hranjenja dijete zaspati. ipak, neka dojenčad veliku nuždu obavlja tijekom ili odmah nakon hranjenja, pa će ih opet trebati premotati. Koristite li platnene pelene, neugodu zbog osjećaja vlažnosti ćete smanjiti tako da prije spavanja djetetu stavite dvije ili tri pelene. Uz to, ako je dijete sklono pelenskom osipu, debelim slojem zaštitne kreme zaštitite njegovu osjetljivu kožu od nadraživanja vlage. Hladne vlažne maramice sigurno će probuditi dijete. zagrijte maramice ili ih polijte toplom vodom (izvrstan posao za tatu).

Uklonite nadražujuću odjeću

Mnoga dojenčad (i neki odrasli) ne može podnijeti sintetičku odjeću za spavanje. majka iz naše prakse prošla je cijeli popis razloga za buđenje noću dok nije otkrila da joj je dijete alergično na sintetičke pidžame. Kada je uvela pamučnu odjeću, njezino dijete je spavalo bolje. osim nemirnom, neka djeca alergiju na odjeću, deterdžente i omekšivače pokazuju i osipom.

Stvorite ugodnu temperaturu u spavaćoj sobi

Za spavanje je najbolja stalna temperatura od 21 °C. uz to, za san je najugodnija relativna vlažnost zraka od 50%. Suhi zrak može djetetu isušiti nos, a to ga može probuditi. Prevelika vlažnost, pak može izazvati razvoj gljivica koje izazivaju alergije. Ovlaživač koji ispušta toplu maglicu može djelovati i kao grijalica u djetetovoj sobi, a pomaže održavati primjerenu vlažnost zraka u domu s centralnim grijanjem (a “bijeli šum” stalnog zujanja može pomoći da dijete spava dulje).

Napunite male želuce

Što je želučić manji, dijete se treba hraniti češće – danju i noću. Dojenčad ima malene želuce (otprilike veličine njihove šake), i zato djeca u dobi od šest mjeseci trebaju jedno do dva hranjenja noću. Neka novorođenčad (osobito dojenčad) trebaju jesti noću – i nakon što navrše šest mjeseci. Spavanje nakon hranjenja možete maksimalno produžiti tako da se uvjerite da je dijete sito prije nego što zaspi kad ga hranite usred noći.

dijete-spava-1

Povijte dijete

Povijanjem se dočarava okoliš maternice. U prvim mjesecima mnoga djeca žele “čvrsto spavati”, sigurno povijena u pamučnu dječju plahtu. Starija dojenčad voli spavati “komotnije”, i mogu prespavati duža razdoblja pokrivenija komotnije, uz veću slobodu pokreta. često se može dogoditi da dijete, ako ga se danju odijeva komotnije a noću povija, poveže spavanje s umotavanjem. Pobrinite se da djetetu ne bude pretoplo.

Kada sam je počela povijati, ona je prespavala cijelu noć. U dobi od tri mjeseca postala je prejaka da bi se povijala na tradicionalan način. Izvukla bi ruke, trljala se po licu i probudila. Uzela sam veću tanku pelenu pa šire omotala posebno svaku ruku i ispod leđa, tako da se nije mogla osloboditi. Možda zvuči okrutno, ali ona se smijala cijelo vrijeme dok sam to radila i mirno prespavala cijelu noć.

Dojenčad se obično počne izvlačiti iz svojih zamotuljaka u dobi od šest mjeseci. Još je jedan mogući problems povijanjem: kad se dijete na to navikne, ima poteškoća sa spavanjem ako nije povijeno – bude ga pokreti ruku i nogu.

Dr. Bill upozorava

Dr. Robert Salter, profesor ortopedije na najvećoj dječjoj klinici na svijetu – Bolnici za bolesnu djecu u Torontu u Kanadi – napisao je knjigu o razvoju kukova dojenčadi. Nakon prvog izdanja knjige Njega djeteta, u kojoj smo istaknuli prednosti povijanja i roditeljima pokazali kako da povijaju, dr. Slater mi je napisao dugačko pismo. On vjeruje da predugo ostavljanje djeteta povijenim, posebice prvih mjeseci, može utjecati na razvoj njegova zgloba u kuku. Stoga savjetujemo roditeljima da djecu povijaju samo kad je vrijeme za počinak. Pobrinite se da dijete ima obilje vremena za slobodne pokrete kada je budno.

Naslov knjige: Kako uspavati dijete
Autor: William, Robert, James i Martha Sears
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 159,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Kako uspavati dijete