Pet koraka do usnulog djeteta 4. dio

4. korak: Uvedite raznovrsne rituale prije spavanja

Učite gdje dijete spava, kada spava i kako stvoriti ugodno ozračje za spavanje. Stigli smo do sljedećeg koraka našeg plana: pomoći vam da uvidite koji rituali prije počinka najbolje odgovaraju vašem djetetu. Kako budete uzastopno svaku noć koristili iste rutine (ili tijekom nekoliko noći stalno mijenjali iste rutine), dijete će naučiti lako zaspati i spavati duže.

Stvorite zdrave i opuštajuće asocijacije na spavanje

Asocijacija na spavanje nije grupa za igranje u vrijeme dnevnog spavanja, niti skupina pospanih roditelja koji se okupljaju kako bi zijevali i žalili se na navike spavanja svoje djece. Asocijacija na spavanje je veza u djetetovu umu izmedu utonuća u san i raznih aktivnosti, mjesta, iskustava i osjećaja koji prethode tome da dijete zaspi. Dječji mozak prepun je obrazaca asocijacija. Na primjer, ako vam je običaj dijete uspavljivati u stolcu za ljuljanje dok ga dojite i pjevate mu, ta će scena u njegovu mozgu ostati programirana kao rutina odlaska na počinak. Zapamtit će tople i udobne doživljaje ljuljanja i dojenja, i to će mu pomoći da zaspi.

Kojim asocijacijama na spavanje želite naučiti svoje dijete? Želite li stvoriti povezujuće asocijacije na spavanje ili vam je cilj da dijete nauči zaspati bez rituala koji uključuju vašu prisutnost?
Povezujuće asocijacije na spavanje. Većina roditelja uživa u uspavljivanju svoga djeteta — bilo zibanjem, hranjenjem ili držanjem u naručju. Tako dijete uči povezivati ritual uspavljivanja s bliskom prisutnošću roditelja. Prednost je te metode čvršća povezanost izmedu roditelja i djeteta. A ima li nedostataka? Sami procijenite je li svakodnevno uspavljivanje sljedećih nekoliko mjeseci (možda čak i godina!) prevelika žrtva. Ovisno o vašem roditeljskom instinktu i navikama, ta će vam se metoda učiniti kao prednost. Vjerujte da će i vaše dijete biti istog mišljenja.

uspati-djete-1

Nepovezujuće asocijacije na spavanje

Neki roditelji više vole metode uspavIjivanja u kojima njihova prisutnost ne igra ključnu ulogu. Jedna od najpopularnijih metoda te vrste jest metoda „pusti ga neka plače”. Glavni nedostatak te metode krije se u tome što dijete ne učimo da zaspi, nego ga na to prisiljavamo. Rezultati medicinskih istraživanja pokazali su da neumjeren plač kod dojenčadi stvara odredenu količinu stresa. Drugim riječima, dijete zaspivanje povezuje s osjećajem straha, stresa i zabrinutosti. Na duge staze to ne pogoduje djetetovu zdravlju.

Svatko od nas želi naučiti dijete da s vremenom razvije sposobnost samostalnog uspavljivanja, ali za to valja pričekati primjerenu djetetovu dob. Plan za uspavljivanje koji vam nudimo pomoći će vam da svoje dijete naučite kako usvojiti dobre navike, a pritom ga nećete morati prisiljavati ni na što.

Naša se obitelj opredijelila za povezujuće asocijacije na spavanje. Uživali smo u maženju i bliskosti s djecom prilikom obavljanja svakodnevnih rutinskih radnji tijekom uspavljivanja. Činilo se najlogičnije u tom trenutku biti blizu djeteta nego „izmišljati toplu vodu”. Možda vi razmišljate drugačije, ili vam se čini da je došlo vrijeme da vaš trogodišnjak nauči zaspati bez mamine asistencije. Slažemo se s varna. U cijeloj je priči jedino važno pomoći djetetu da uz proces uspavljivanja povezuje zdrave i sretne misli. Zbog čega je to važno? Zašto ne biste jednostavno spustili dijete u kolijevku i izišli iz njegove sobe pa će ono već nekako zaspati? Zar neće dijete shvatiti da dok leži u kolijevci, nema što drugo raditi nego spavati? Dakako, ono će vrlo brzo početi povezivati vrijeme spavanja s ostavljanjem u kolijevci. Njegov mozak, koji se razvija zadivljujućom brzinom, neprekidno stvara nove veze i usvaja različite obrasce ponašanja. To radi mozak. Ali, u prvim mjesecima života novorodenčad još uvijek nije na tom stupnju razvoja da bi mogla — bez pomoći sa strane — usvojiti i razumjeti složeni proces prelaska iz budnog stanja u spavanje. Vrlo je vjerojatno da će sitno djetešce ostavljeno u kolijevci i prepušteno samo sebi na uspavljivanje plakati od straha, a potom će zaspati s osjećajem tjeskobe. Uspavljivanje uz osjećaj tjeskobe pobija jedan od važnih ciljeva u vašem planu za uspavljivanje: naučiti dijete da izgradi afirmativan stav prema spavanju, jer spavanje je ugodno i sretno stanje.

Novorodenčad treba roditeljsku blizinu i pomoć pri uspavljivanju kako bi razvila ugodne asocijacije na spavanje. Uz koje aktivnosti, iskustva i osjećaje želite da vaše dijete povezuje odlazak na spavanje? Djeca koja u san utonu sišući dojku ili pijući iz bočice naučit će uz spavanje povezivati toplo mlijeko, ritmičko sisanje i maženje s majkom. Novorodenče koje uspavljujemo noseći ga na rukama naučit će da se u „zemlju snova” putuje neumornim koracima, u sigurnom naručju oca ili majke. Djetešce koje je ostavljeno samo u kolijevci vrlo će brzo shvatiti da je spavanje vrijeme kad je ono usamljeno i prepušteno samo sebi da se utješi.

Upamtite, nije važno samo to da dijete spava duže, nego i to da spava sretnije. Dakle, uzimajući u obzir bilo koji savjet o spavanju, uključujući savjete u ovoj knjizi, sami sebe upitajte: Da sam ja na mjestu svoga djeteta, koji bi mi način uspavljivanja odgovarao?

Pokušati sagledati problem djetetovim očima i zamisliti kako biste vi voljeli da su se vaši roditelji ponašali u odredenim situacijama jedan je od važnijih alata roditeljstva koji smo usvojili tijekom dugih godina roditeljstva i pedijatrijske prakse. Često ćete kao roditelji donositi mudre odluke budete li pokušali bilo koji problem sagledati iz djetetove perspektive. Da ste vi novorodenče, biste li radije zaspali na majčinoj dojci ili u očevu naručju, ili sami i uplakani u kolijevci?

Sada ćemo vas upoznati s načinima kako stvoriti asocijacije uz spavanje koje imaju samo jedan jedini cilj: pomoći djetetu da nauči kako je spavanje ugodno i sretno stanje.

Asocijacije na spavanje i pomoćni alati. Korisno je razviti cijelu paletu asocijacija na spavanje i pomoćnih alata koji će raditi u vašu korist. Vaša glavna strategija za uspavljivanje djeteta bit će povezana s primarnom asocijacijom koju vaše djetešce veže uz spavanje. Pomoćni alati su nježna glazba, prigušeno svjetlo ili priča za laku noć, koja će dijete smiriti i opustiti. Neki će roditelji koristiti jednu primarnu asocijaciju u kombinaciji s pomoćnim alatima. Drugima je jednostavnije kombinirati različite asocijacije, jer im se tako čini da imaju u pripremi više opcija. Koja primarna asocijacija djeluje kod vašeg djeteta? Možda nećete saznati dok ih sve ne isprobate. Predlažemo vam pokusno razdoblje od nekoliko tjedana kako biste vidjeli koja je metoda najučinkovitija. Pokušajte nekoliko dana dijete uspavljivati dojenjem. Pritom ukljućite i oca u ritual. Iskušajte zatim i druge metode dok ne naučite koja je najučinkovitija.

Asocijacije na spavanje

Primarne asocijacije na spavanje:
> hranjenje do sna (dojenje ili na bočicu)
> hranjenje gotovo do sna
> roditeljstvo do sna bez hranjenja
> ljuljanje ili hodanje
> nošenje djeteta u marami (slingu)
> stavljanje na samostalno spavanje

Dodatni alati za uspavljivanje:
> nježna glazba
> pjevanje uspavanki
> prigušeno svjetlo
> bijeli šum
> duda varalica
> tapšanje
> sisanje
> masaža
> ljuljanje
> vožnja
> ples u naručju
> majčin miris
> govorni znakovi za spavanje (npr. „laku noć”)
> priče
> kombinacija više navedenog

Koja primarna asocijacija na spavanje najbolje djeluje kod vašeg djeteta? Nećete znati dok ih ne isprobate sve. Predlažemo vam pokusno razdoblje od nekoliko tjedana kako biste ustanovili koje primarne metode uspavljivanja djeteta najbolje djeluju. Pokušajte dijete nekoliko noći hraniti dok ne zaspi, pa onda isprobajte ljuljanje ili hodanje. Pokušajte se stisnuti uz dijete, ali ga ne hraniti do spavanja. U rutinu uključite i tatu. Isprobajte razne metode dok ne uvidite koja je najbolja.

Primarne asocijacije na spavanje

Slijede primarne asocijacije na spavanje koje treba uzeti u obzir prilikom odluke o tome koja je najbolja za vašu obitelj: hranjenje do sna ili gotovo do sna; uspavljivanje ljuljanjem ili hodanjem; nošenje djeteta do spavanja u marami; stavljanje djeteta na samostalno spavanje.

Hranjenje djeteta do spavanja dojenjem ili na bočicu. Kad bi dojenčad mogla glasovati, nagradu za najbolji prijelaz dobilo bi uspavljivanje na topli način. Nježni dodiri u kontinuitetu s mnoštvom dodira od tople kupke, preko toplih ruku, na topla prsa, do tople postelje pobjednički je recept za uspavljivanje. Stisnite se u postelji uz svoje dijete i dojite ga dok ne zaspi. Ako dojite dijete do sna u svom naručju, uvjerite se da čvrsto spava prije negoli ga premjestite u njegov krevetić. Kad dijete zaspi, polako otiđite.

Čini se da je dojenje dio plana prirode za umirivanje i uspavljivanje dojenčadi. U stvari, mlijeko sadrži protein koji potiče na san i pomaže djetetu da odluta u zemlju snova. (Dodatna je pogodnost da se i dijete i majka opuštaju zahvaljujući hormonima koji se otpuštaju dok majka doji dijete.) Mala dojenčad takoder vrlo brzo zaspi i kada se hrani na bočicu.

Preporučujemo da ne ograničavate dojenje djeteta prilikom uspavljivanja u prvim tjednima dojenja. U prvih četiri do šest tjedana nakon djetetova rođenja vi učite tumačiti djetetove znakove da je gladno, dijete uči kako vam dati do znanja da je gladno, a vaša se zaliha mlijeka usklađuje s djetetovim potrebama. Opustite se i uživajte u iskustvu dojenja.

Mudro će dijete zavoljeti poveznicu izmedu hranjenja i spavanja, uživati u njoj i očekivati je dok god ga dojite ili hranite na bočicu. S jedne strane, to znači da ćete moći računati na hranjenje kao na jednostavni način za uspavljivanje. Čak i dijete koje se opire snu s vremenom će popustiti pred opuštajućim osjećajima koje pruža sisanje. S druge strane, mamina prsa (ili bočica) moraju biti raspoloživa kad je vrijeme za spavanje, i kasnije usred noći kad se dijete probudi. Čak i ako je hranjenje vašem djetetu broj jedan na popisu asocijacija na spavanje, možda ćete željeti naudiči ga i drugim asocijacijama pomoću kojih biste ga uspavljivali.

Prilikom razvijanja svog plana za spavanje, pitali smo majke djece koja se noću često bude što bi učinile drugačije sa sljedećim djetetom. Odgovor koji slijedi dala nam je naša kći Hayden (bivša zvijezda naše knjige Nemirno dijete, a sada majka), i on je dobar primjer za mnoge majke:
Uživam u dragocjenim trenutcima kad dojenjem uspavljujem Ashtona, jer sam svjesna da će to vrijeme kratko trajati. Ipak, s našim sljedećim djetetom neću koristiti samo jedan način uspavljivanja. Radit ću raznovrsne postupke kako ga ne bih naučila na samo jedan način da se uspava. U to će biti uključen i moj suprug Jason, i on ćega povremeno uspavljivati – tako da se može sam uspavati kad bude stariji.

Mnogi nam roditelji govore da im dojenje djeteta do spavanja i još nekoliko puta noću odgovara ako spavaju s djetetom. Dijete je zadovoljno, a majka dobije dovoljno sna jer je dijete blizu nje i može ga noću dojiti a da se sama potpuno ne probudi. Majka se možda budi malo češće, ali osjeća da je korisnost veća od neugode za nju samu.

Ipak, neke su nam majke rekle da se njihova djeca u dobi od šest, dvanaest, pa i osamnaest mjeseci nastavljaju noću buditi (katkada i više puta) kako bi sisala, a da one više ne mogu izdržati s toliko noćnih podoja. One žele da njihova djeca nauče još poneki način za uspavljivanje. Dakle, dojenčad može naučiti i druge načine uspavljivanja. Za sada želimo da znate kako mnoge majke svoju djecu doje do sna tijekom mnogo mjeseci, čak i noću, i ipak se uspiju dovoljno odmoriti. Ako trenutačno uživate u tome da dijete dojite dok ne zaspi, ne želimo prekidati nešto dobro. Jedna od lekcija o roditeljstvu koju želimo da naučite jest da uživate u trenutku. Želimo da se povežete sa svojim djetetom bez previše brige o tome što bi bilo kad bi bilo.

dijete-spava-1

Dojenje djeteta gotovo do sna

Mnoge majke koje doje, a žele da i tate mogu uspavati dijete, uče dijete asocijacijama na spavanje koje se ne zaustavljaju na samom dojenju. Dijete siše prije počinka, smiri se, i počinje biti pospano. Tada ga, dok tone u san, preuzima tata noseći ga ili ljuljajući uz lupkanje po leđima i pomoću drugih postupaka koji pomažu djetetu da zaspi. Očevi koji hrane dijete na bočicu također mogu koristiti ovaj pristup ako ne žele da im dijete zaspi s bočicom u ustima. Ovaj pristup pomaže djeci naučiti da osim ugode sisanja postoje i drugi načini da se zaspi. Kada taj pristup koristite sa starijim dojenčetom koje više ne treba hraniti dva ili tri puta noću, manje je vjerojatno da će se dijete buditi noću, i možda će biti voljnije opet zaspati samo uz nježno tapšanje ili maženje mame ili tate.

Glavni je razlog da se dijete privikne na druge asocijacije na spavanje taj da se izbjegne majčina prevelika iscrpljenost učestalim noćnim dojenjem starijeg dojenčeta (to je najuobičajenija zabrinutost povezana sa spavanjem s kojom se susrećemo u našoj pedijatrijskoj praksi). U divnom svijetu noćnog dojenja djeca obožavaju utonuti u san na majčinim prsima i imati trenutačan pristup tom toplom i zgodnom mjestu čim se probude. Opet, često je korisno dodati završnu riječ pomoću nekog drugog postupka nakon dojenja kako bi dijete iz stanja pospanosti ili budnosti kroz plitak san prešlo u stanje dubokog sna.

Pokušajte s ovim završnim postupcima:
> Dojite, pa dijete uspavajte tapšanjem, pjevanjem ili ljuljanjem. Umjesto da dijete dojite dok potpuno ne utone u san, dojite ga dok ne počne usporavati sisanje i zatvori oči, ali još ne spava. Bradavicu izvucite iz djetetovih usta.

> Nakon dojenja predajte dijete tati. Pred kraj dojenja dijete nježno predajte tati u naručje. Uz malo sreće, kad se dijete probudi, bit će voljnije prihvatiti da ga na isti način uspava tata ili neki drugi skrbnik. Dodajte raznovrsne alate za uspavljivanje. Možete se koristiti bilo kojim od alata, kako biste nakon hranjenja uljuljkali dijete u san. Ako te tehnike nisu učinkovite i dijete inzistira na dojenju do sna, razmotrite i mogućnost da dijete koje nije voljno, još možda nije spremno. Dajte mu još nekoliko tjedana kako bi mu sazreli obrasci spavanja, pa pokušajte ponovo.

Uspavljivanje djeteta bez hranjenja

To je lakše reći nego izvesti. Zbog načela asocijacija na spavanje o kojima smo upravo pisali, ako dijete uvijek potpuno zaspi na isti način, posebice na prsima, ono će očekivati, tražiti, pa i vrištati za tim istim načinom uspavljivanja — obično za prsima. Povremeno pokušajte dijete ostaviti u njegovu krevetiću kad mu se spava, ali je još budno. Kako biste ga uspavali, koristite razne alate za uspavljivanje. Pokazujući djetetu kako zaspati bez hranjenja, učite ga da je u redu zaspati na druge načine. Možda će vaše dijete negodovati kada prvi put isprobate neke od alata za uspavljivanje. Ako se buni malo više, imajte na umu važno načelo roditeljstva: ne ustrajte s lošim eksperimentom. Ipak, bar jednom ili dvaput u tjednu pokušajte dijete spustiti u krevetić dok je u polusnu. Tako ćete barem djelomično usaditi asocijaciju „ja to mogu”.

Ljuljanje ili hodanje

Pokušajte dijete uspavati u stolcu za ljuljanje ili hodati s djetetom tapšajući ga i pjevajući mu. Kako bi se pokret nastavio (a dijete ostalo spavati), nježno ga spustite u krevetić i nastavite ljuljati tempom oko 60 puta u minuti. To je ritam srčanih otkucaja na koji je dijete naviklo u maternici.

Nošenje u marami

Dijete smjestite u maramu-nosiljku (sling) i nosite ga po kući oko pola sata prije odlaska na počinak. Kada potpuno zaspi u nosiljci, nježno ga položite u postelju. Ako nije potpuno zaspalo, legnite u krevet s djetetom nježno položenim na prsa. Kad dijete zaspi, okrenite se na svoju stranu, izvucite dijete iz marame i polegnite ga na krevet na leđa tako da bude pokriveno maramom. Nošenje u marami osobito je primjereno djeci koja nevoljko zaspe. Kada dijete zaspi u marami, oboje možete prileći i uživati u toliko potrebnom snu.

Stavljanje djeteta na samostalno spavanje

Neki roditelji vole ranije postići neovisniji aranžman spavanja, u kojem će se uz malo sreće dijete naučiti samo uspavljivati, bez previše roditeljskih intervencija. Razlog je to što će dijete koje nauči samostalno zaspati takoder moći uspavati se samo i kad se noću probudi. Taj tip uvježbavanja spavanja postao je omiljen kod nekih roditelja, jer rezultira s djetetom koje tijekom noći „nije zahtjevno”. Također je bio i predmetom mnogih kritika zbog količine djetetova plakanja tijekom uvježbavanja. Tim se načinom zanemaruje činjenica da se djeca rađaju s urođenom potrebom za njegom i sigurnošću dok tonu u san i dok se bude, a u nekim slučajevima čak i prilikom spavanja.

U idealnim uvjetima, djetetu utjehu pruža bliska osoba. Dojenčad koja sama spava obično treba razne alate za uspavljivanje kako bi se umirila dok tone u san i ponovo kad se probudi. Može im biti potreban pokret poput zibanja kolijevke, ljuljačke i slično.

Možda su navikli povezivati nježnu glazbu ili neke druge zvukove sa spavanjem. Roditelji stvaraju rituale uz koje njihovo dijete nježno putuje u zemlju snova. Poslužite se različitim kombinacijama asocijacija na spavanje, kako biste svoje dijete naučili da samo zaspi.

Metoda kojom dijete učimo da zaspi bez popratnih ugodnih asocijacija na spavanje neće dobro utjecati na njegov razvoj. Rezultati istraživanja pokazali su da metoda uspavljivanja koja uključuje produženo plakanje (bez roditeljske utjehe) loše utječe na djetetovo emocionalno i psihičko zdravlje — ali i na roditeljsko. Mirnija i prilagodljivija djeca možda će naučiti kako samostalno zaspati uz vrlo malo nervoze. Zapamtite, cilj nam je omogućiti vam da stvorite asocijacije na spavanje potpuno lišene stresa, kako bi vaše dijete spavalo zdravijim i sretnijim snom.

Alati za uspavljivanje – prijelazni savjeti

Djeca ne dolaze na ovaj svijet opremljena prekidačem koji jednostavno možete uključiti i isključiti prema potrebi. Ipak, rituale koji nam olakšavaju prijelaznu fazu iz budnosti u san možemo usporediti s prekidačem s potenciometrom koji postupno prigušuje podražaje u djetetovoj blizini. Ne možemo očekivati da će dijete koje tijekom dana vodi vrlo aktivan i uzbudljiv život, odjednom zaspati u za to predviđeno vrijeme. (Ni vama to ne polazi za rukom, zar ne?) Mora postojati prijelazna faza. Navest ćemo ih nekoliko koje su se pokazale uspješnima u našoj obitelji.

Promjenjive asocijacije na spavanje

Naviknite svoje dijete da uz spavanje vezuje različite asocijacije. Kada se iz bilo kojeg razloga probudi, dijete će očekivati da zaspi na isti način na koji ste ga uspavali prvi put. Kako dijete raste, vi i vaš suprug možda ćete htjeti unijeti neke izmjene u rituale uspavljivanja. Dijete će naučiti razlikovati mamin način uspavljivanja (vjerojatno dojenjem) od tatina (hodanje, nošenje u marami, ljuljanje i slićno). Možda želite da vaše dijete spava s vama u krevetu, ali to ne znaći da ćete ga svaku večer uspavljivati na isti način. Nekad će to činiti majka dojenjem; drugi put će otac nježno ljuljuškati dijete. Pokušajte se izmjenjivati tijekom različitih metoda uspavljivanja. Nekoliko noći uspavljujte dijete u nosiljci. Zatim ga možete uspavljivati u ljuljački ili marami. Majke se pri uspavljivanju mogu poslužiti dojkom umjesto očevom metodom uspavljivanja „na nogama”. Možete mijenjati i mjesto na kojem dijete spava. Povremeno ga smjestite u njegovu kolijevku ili u krevetić, a kada se probudi, premjestite ga u svoj krevet. Ili, jednostavno, cijelu noć dijelite postelju ako je vaš krevet dovoljno velik za troje.

Uspavljivanje na tatin način

Dok majke uspavljuju dijete dojenjem, one ga hrane, ali i tješe. Očevi također mogu i moraju svojoj djeci biti utjeha tijekom uspavljivanja. Postavite dijete u položaj licem na rame i pokušajte ga uspavati plešući ili zibajući ga. Dan nakon što smo jednoj iscrpljenoj majci objasnili koncept asocijacija na spavanje, odgovorila nam je: „Moje dijete ima samo jednu asocijaciju na spavanje — MENE!”.

Male Searsove tajne uspavljivanja za očeve

Budite strpljivi kad se radi o uspavljivanju vašeg djeteta. Katkada, ako ga prebrzo odvojite od sebe, dijete se može uznemiriti i opet probuditi. Ako se dijete stalno budi kada ga pokušavate iz naručja smjestiti u krevet, ili ne može potpuno zaspati dok s njim hodate ili ga ljuljate, pokušajte leći s njim na prsima ili jedno uz drugo. Kad potpuno zaspi (što možete prepoznati po opuštenim udovima — opuštene šake, ruke vise opušteno, mirni mišići lica), polako se odmaknite. Ako su djetetove šake stisnute, a ruke svijene, vjerojatno je još u stanju laganog sna i probudit će se ako ga pokušate prerano spustiti.

dijete-spava

Gniježdenje

Premještanje djeteta iz naručja u krevet može biti komplicirano. Iznenadna promjena iz ušuškanog položaja uz roditelja u samostalno ležanje na madracu neku će djecu razbuditi. Kako bi dijete lakše podnijelo taj prijelaz, pokušajte provesti ovaj međukorak: lezite na krevet s djetetom koje i dalje spava u vašem naručju. Kada dijete čvrsto spava možete se polako izvući ili ga premjestiti na mjesto na kojem spava.

Stopala dolje

Kada premještate dijete koje spava iz svog naručja u postelju, polažite ga tako da mu postelju prvo dotiču stopala, pa tijelo, pa glava. Ako se dijete polaže tako da mu najprije spuštate glavu, može se trgnuti i probuditi.

Sisanje

Sisanje smiruje, ali ljudska se duda može umoriti. Uz prsa i bočicu, pokušajte s prstom, ili naučite dijete da siše svoju ruku.

Tapšanje

Nakon što dijete položite u postelju, nježno i ritmično tapšajte mu prsa ili trbuh, otprilike šezdeset puta u minuti (poput broja otkucaja vašeg srca). Polako oslabite i usporite tapšanje dok tone u san. Dodajte i neke verbalne poticaje.
Kad bi trebala zaspati, prstima bih joj prešla preko lica, očiju i niz nos kako bi joj se vjeđe zatvorile.

Dodirivanje

Djeca vole dodire dok tonu u san. Evo nekih ideja za umirujuće dodire pune ljubavi:
Tapšanje. Tapšajte djetetu leda ili guzu nježno i ritmidno dok ga držite u narudju. Nježnim tapšanjem po trbuhu može se umirivati i dijete koje leži u krevetu, posebice ako bi ga podizanje moglo previše uzbuditi.

Masaža

Omiljena je lagana masaža djetetove glave i vrata. Nježna masaža cijelog tijela prije spavanja također može djetetu pomoći da se opusti. Koža na kožu. Mala dojenčad osobito voli poznat osjećaj vaše kože na svojoj.

Prijelazni dodir

Ako se dijete podne meškoljiti kada ga pokušate iz naručja smjestiti u krevetić ili se odvojiti Od njega, ponudite mu polaganje dlanova. Dlan položite djetetu na prsa ili trbuh i tako ga držite dok ponovo ne utone u san. Tada je dodatni dodir osobito važan djeci koja teško prelaze iz vašeg naručja u krevetić ili kolijevku. Taj im je prijelazni dodir potreban kako se ne bi probudila: može vam prištedjeti ljuljanje na stolcu kako biste opet uspavali dijete koje se probudilo.

Ljuljanje

Većini dojenčadi znak za spavanje je pokret, a ne mirnoća. Prisjetite se kako je vaše dijete spavalo tijekom dana dok ste bili u drugom stanju, ali vas je budilo noću kada biste legli. Kada ste bili budni i kretali se, uspavljivali su ga pokreti vašeg tijela; budilo se kada biste se smirili.

Mehaničke ljuljačke korisne su roditeljima kada su im ruke iscrpljene. Nekoj su dojenčadi mehaničke ljuljačke manje zanimljive, ako ne i dosadne, u usporedbi s naručjem ljudskog bića. Opet, ima dojenčadi koja se žestoko opire mehaničkim zamjenama za majku i bunit će se protiv svega što nije prava majka. Prije nego što doista potrošite novac na ljuljačku, mogli biste je posuditi na tjedan-dva da vidite hoće li biti djelotvorna. Možda uvidite da vam mehanička zamjena ne odgovara i da je vašem djetetu bolje u vašem naručju.

Vožnja

Ako ste isprobali sve navedene prijelazne tehnike a dijete se dalje opire spavanju, smjestite ga u autosjedalicu i vozite se dok ne zaspi. Kada se vratite kući s djetetom koje spava, ponesite ga u sjedalici do spavaće sobe, i ostavite ga tako dok se ne probudi. Ako doista duboko spava, možete ga pokušati izvući iz sjedalice i smjestiti u postelju.

Stvari

Tranzicijski su predmeti omiljene igračke koje pomažu djeci da lakše prijedu iz poznatog i zanimljivog budnog svijeta u „zemlju snova”. Tranzicijski bi predmeti trebali biti mekani i sigurni. Valjanje po plastičnim igračkama može probuditi dijete.

Miris majke

Majčin grudnjak ili majica koju je nosila cijeli dan, ostavljena u krevetiću uz dijete, može mu pomoći da se noću odvoji od stvarne majke.

Uspavljujući zvukovi

Nježno pjevanje uspavanke jasan je znak djetetu da je vrijeme za počinak. Omiljena je i tiha instrumentalna glazba. Evo nekih kreativnih načina za korištenje zvukova pri uspavljivanju djeteta.

Mamin muzikalni glas
Nježan zvuk majčina glasa koji pjeva ili tiho govori opčinit će dijete.

Tatini duboki tonovi
Nekoj se djeci doista sviđaju puni i duboki tonovi odeva glasa. Uz slušanje glasa mogu osjetiti i vibriranje kad su na tatinim prsima.

Ritmična glazba
Glazba s jednostavnim riječima i ponavljajućim ritmovima umiruje dijete. Klasičan su primjer uspavanke. Čak i tiha pop glazba stalnog ritma može uspavati dijete. Omiljena je i mirna klasična glazba. Složene klasične kompozicije ili nemiran rap ili rock mogu biti previše stimulativni.

Kolekcija
Sastavite svoju kolekciju laganih uspavanki i namjestite tako da uvijek iznova svira. Nećete se morati brinuti da će vam ponestati glazbe i da će se prekinuti uspavani ugođaj. Možete snimiti sebe kako pjevate djetetu omiljene uspavanke. Vaš glas pomoći će djetetu da se opusti ako ga uspavljuje netko drugi.

Glazbeni mobil
Dojenčad u kolijevci ili krevetiću uključite glazbeni mobil. On će djetetu pomoći da poveže nježne pokrete i glazbu s počinkom. Ako mu mobil pomaže da zaspi, kad se probudi, opet ga uključite.

Snimila sam jednu našu pjesmu za uspavljivanje. Ona je naučila povezati tu pjesmu s počinkom.

Bijeli šum
To su monotoni tonovi koji blokiraju druge zvukove i dosađuju djetetu dok ne zaspi. Uz monotono šaptanje i šištanje roditelja, evo još nekih bijelih šumova koji djeluju:
> zvuk ventilatora ili klima-uređaja
> snimka rada usisavača ili vode koja teče iz slavine ili tuša
> mjehurići u akvariju
> sat koji glasno kuca ili metronom namješten na šezdeset otkucaja u minuti (što se takoder može snimiti)
> snimka vodopada ili morskih valova.

Dijete sam nosila u marami-nosiljci dok sam usisavala. Zvuk bi ga uspavao, a ja bih uspjela i nešto obaviti.

Naš sin voli sisati dok se uspavljuje, pa kad kada dojenje potraje trideset do četrdeset minuta. Jedne je večeri moj suprug uvidio daje naš sin zaspao nakon samo deset minuta dojenja slušajući kako mama i tata tiho razgovaraju. Jedne sam večeri odlučila snimiti naš razgovor. Sada, kada poželim da nam sin malo brže zaspi a nema mi supruga za razgovor, samo pustim snimku.

Ako je dijete nemirno i neće se uspavati uz dojenje, moj suprug uključi perilicu posuđa radi bijelog šuma ili neko vrijeme hoda noseći dijete.

Kretanje za spavanje

Koje dijete ne voli kretanje? Zato dojenčad zaspi u kolijevkama, ljuljačkama, automobilima i dok ih netko nosi i s njima hoda. Slijede preporuke za nosiljke, ljuljačke i druge predmete pomoću kojih možete dijete uljuljkati u san.

Ljuljanje
Stoljećima su djecu uspavljivale mamine ili tatine ruke i stalni pokreti stolca za ljuljanje.

Kolijevka
Kolijevku nježno ljuljajte kako bi dijete utonulo u san ili ponovo zaspało nakon što se probudi.

Ljuljačka
Mnoga će djeca zaspati u ljuljački za dojenčad.

Nosiljke-marame
Nošenjem djeteta u marami-nosiljci dok se krećete oponašate okoliš u maternici, a to će umiriti i uspavati dijete.

Plesanje
U svoj ples za uspavljivanje možete uvrstiti sve osjetilne podražaje. To odlično djeluje na nemirnu dojenčad i onu koja teško zaspi. Privijte dijete uza se držeći ga u naručju, prebačeno preko ramena ili licem prema dolje osłonjeno na vašu podlakticu. Nježnim koracima krećite se naokolo u svim smjerovima, lagano tapšući djetešce po guzi dok mu šapćete ili pjevušite nježnim glasom. Te nježne stimulacije otjerat će svaki osjećaj tjeskobe i straha kod djeteta i prizvati osjećaj sigurnosti i udobnosti maternice.

dijete-spava-1

Krevetić ljuljačka (amby baby motion bed)

Uspavljivanje u pokretu dobro je prokušana i odavno dokazana kao vrlo uspješna metoda. Svi znamo da djeca najlakše utonu u san dok ih nosimo ili ljuljamo. Kolijevke i Ijuljačke za novorodenčad izvrsna su pomagala pri uspavljivanju, koja nam omogućuju da dijete uspavamo zibanjem a da ga pritom ne moramo držati u naručju. Ako ste već isprobali razna pomagala za uspavljivanje, predlažemo vam da pokušate s krevetićem-ljuljačkom.

Evo nekoliko razloga zašto je ovaj krevetić izvrsna pomoć pri uspavljivanju djeteta:
Omogućuje kretanje u svim smjerovima
Ova ljuljačka veličine kolijevke visi obješena o čvrstu oprugu, dopuštajući roditelju da nježno Ijulja svoje dijete u svim smjerovima: gore-dolje, naprijed-natrag i lijevo-desno. Ti su pokreti slični onima koje je dijete doživjelo u maternici i sada ponovo może uživati u njima.

Opušta nemirne spavače
Neka se djeca cijelu noć vrte i premještaju po krevetiću. Svaki put kad se dijete pomakne, ljuljačka se nježno zanjiše i umiri ga prije negoli se potpuno razbudi. To djetetu omogućuje dulji i krepkiji san.

Pomaže u smirivanju gastroezofagealnog refluksa. Dijete je u lagano uspravljenom položaju, što pomaże u ublažavanju bolnog refluksa koji često prekida san ako djetešce spava u ravnom krevetiću.

Prenosiv je
Krevetić-ljuljačka svoje mjesto može pronaći u svakoj prostoriju u stanu. Možete ga postaviti uz svoj krevet kako biste tijelcom noći mogli pristupiti djetetu iz udobnosti svoje postelje.

Kutija puna trikova
Većini je djece potrebna rutina i uvijek isti rituali prije spavanja, no neki malci uživaju u iznenadenjima. Kada dijete ude u novu razvojnu fazu, ni vaši najbolji prijelazni trikovi neće upaliti. Tada trebate posegnuti za nekim novim metodama, i zato ih trebate imati mnogo u pričuvi ne biste li što bezbolnije izgurali prve dvije godine svojeg nepredvidljivog spavača. Uvijek budite u potrazi za novim metodama.

Kod starije djece koja već imaju snažne primarne asocijacije na spavanje, bit ćete spremni na promjene jer vam stari rituali više neće odgovarati. Pokušat ćete uvesti nove asocijacije na spavanje ne bi li vaše dijete naučilo zaspati na drugačiji način. Dijete će vjerojatno prosvjedovati i opirati se promjenama, pokušavajući vas prisiliti da se svi zajedno vratite „na staro”. Poslužite se listom prijedloga za uspavljivanje i pokušajte ih kombinirati s novim primarnim asocijacijama koje pokušavate uvesti. Pokušajte s novim idejama koje dosad niste imali na umu — mogli biste se ugodno iznenaditi kad vidite kako djeluju na vaše dijete. Zapišite svoja opažanja kako biste zapamtili koje su metode bile učinkovitije: Sada, kada ste napokon uspjeli pronaći idealnu kombinaciju za brzo i sretno uspavljivanje, vrijeme je da naučimo kako pomoći djetetu da uživa u dužem spavanju.

Naslov knjige: Kako uspavati dijete
Autor: William, Robert, James i Martha Sears
Izdavač: MOZAIK KNJIGA
Cijena izdanja: 159,00 Kuna
Želite li saznati više o naslovu ili ga kupiti možete to učiniti na ovom linku Kako uspavati dijete