Uz ove igre naučite djecu prati zube i objasnite im zašto je to jako važno

Uz pomoć plastelina, bombona, kuhanih jaja i posudica za led poučite djecu da moraju svaki dan prati zube.

Većina djece svoj prvi zubić obično dobivaju između 5. i 8. mjeseca, a do navršene 2. godine života imaju 20 mliječnih zubića (8 sjekutića, 8 kutnjaka i 4 očnjaka).

Stomatolozi savjetuju

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje i to pastom za zube. Evo nekoliko aktivnosti koje vam mogu pomoći naučiti djecu prati zube i uz pomoć kojih im možete predočiti važnost higijene usta.

1. Napravite zube od bombona

Potrebno vam je: kolaž papir – ružičast, poput boje usne šupljine, mini marshmallows boboni i ljepilo.

marshmallows

Od kolaž papira napravite usta, nacrtajte mjesta gdje će bit zubi (20 mliječnih zuba). Potom dajte djetetu da uzima marshmallows bombončiće i da ih lijepi na mjestu zuba. Učite brojati, imena zuba, higijenu, četkanje…

2. Učite djecu kako prati zube

Za ovu jednostavnu edukativnu igru potrebna vam je plastična posuda za led.
Okrenite ju naopako, a na svaku kutijicu koja ima ulogu zuba nacrtajte neku nečistoću. To može biti deblja točka, crta, slovo, slika hrane, važno da je flomaster periv (ako crtate slova ili brojeve, možete ih usput i učiti na taj način).

Zatim na drveni štapić nalijepite komadić vate – napravite četkicu. Zadatak djeci će bit da pomoću četke operu zube. Na taj način će vidjeti da zube treba prati malo duže i čvršće, da siđe nečistoća, a vježbat će tehniku pranja.

3. Ljuska od jaja – primjer kako se zubi peru i kako se u suprotnom lako buše

Tvrdo skuhajte nekoliko jaja, a zatim ih ofarbajte u nekoj slabijoj prirodnoj boji. Odnosno, ostavite ih malo duže u npr. soku od jabuka, u vodi s malo kora crvenog luka, peršina ili sl.

jaje boja zubi

Potom dajte djetetu četkicu i pastu za zube te neka pere ljusku dok se ne očisti. Slično je i sa zubom. Nakon toga, dajte djetetu odvijač ili sl. te neka probuši rupice u kori. Na taj način objasnite mu što zubima radi karijes ako se ne peru redovito.

4. Kako zubar popravlja zube

Na sličan način kao s jajima, o zubima djecu možete učiti i na kutiji od jaja. Okrenite kutiju naopako, a po želji ju možete i obojati u bijelo. Nakon sušenja nanesite na zube prljavštinu (od plastelina, papira, komadića hrane i sl) i dajte djeci četkicu koju ne koristite da ‘operu zube’.

Potom djecu možete učiti i kako karijes napada zub te kako ih zubar popravlja. Izbusite zub, a potom ga i napunite vatom i pokrijete aluminijskom folijom.

dental-zubi

5. Sklapanje prijateljstva s pastom za zube

Neka djeca odbijaju prati zube jer ne vole pastu za zube, odnosno, plaše se okusa. Stoga je važno da ih upoznate s sadržajem tube, da vide da je riječ o zanimljivoj smjesi koja osim lijepog mirisa, boje i izgleda ima i zanimljiv sastav. Kupite jednu tubu na sniženju, istisnite ju u posudu i dajte djetetu da se igra. dodajte i četkicu i plastične zube (ako imate nešto slično).

zubi dijete

6. Kako izgledaju zubi

Objasnite djeci da svatko od nas ima drugačije zube i da zub osim površine ima i skriven korjen. To će biti važno kada djeci krenu ispadati mliječni zubi. OBjasniti im možete najlakše uz pomoć plastelina.

Potreban vam je crveni za desni i 20 malih bijelih hrpica za 20 zubića. Jednostavno napravite zube po uzoru na dječje, a za donji dio razvucite bilo kako korijen. Na kraju ih sve poredajte kako ide na desni.

Izvor: Dječja posla