Organizacija uz dvoje male djece

Zasigurno jedan od velikih izazova majčinstva je imati dvoje male djece između koje je mala razlika u godinama. S jedne strane imati dvoje male djece je predivno i neprocjenjivo iskustvo, dok s druge strane iziskuje puno odricanja i veliku organizaciju. Ono što je sigurno je da je majci sa dvoje male djece itekako potrebna pomoć.

Majci je teško samoj voditi brigu o maloj djeci kao i samoj voditi sve kućanske poslove. Partnerova pomoć je potrebna kako bi mogla pohvatati sve konce. Najbolje je da roditelji u tom slučaju podijele poslove i međusobno si pomažu. Partneru treba prepustiti brigu o kupovini i opskrbljavanje svim namirnicama koje su potrebne, kako sa djecom ne bi trebali ići u kupovinu.

Isto tako one zadatke koje nikako ne možete stići napraviti prepustite suprugu, a ako u vašoj blizini postoje djedovi i bake zamolite ih da vam uskoće u pomoć oko čuvanja djece. Samo da djecu netko umjesto vas odvede u park ili skuha ručak umjesto vas, već će vam biti od velike pomoći.

Nikada se nemojte ustručavati izreći na glas svoje potrebe i želje. Ako ćete sve obaveze i teret nositi na svojim leđima biti ćete pod prevelikim opterećenjem. Organizirajte se u svom domaćinstvu, u shopping idite jednom na tjedan i pripremite ručak za dva dana kako ne bi trebali kuhati svaki dan.

Jedan dan u tjednu neka bude samo za vas i taj dan iskoristite samo za sebe. U tom danu radite ono što volite, otiđite na masažu, družite se s prijateljicama, idite u shopping, na frizuru, itd. Taj dan posvetite sebi, a suprug ili bake i djedovi neka čuvaju djecu.

Nikada nemojte zaboraviti ostaviti neko vrijeme za razgovor sa suprugom. To vrijeme neka bude za zajedničko donošenje odluka, ali i vrijeme koje će biti samo za vas dvoje. Za to vrijeme šetajte, idite u kino ili večeru, jednostavno radite ono što ste radili u vrijeme kada niste imali djecu, a što vas je ispunjavalo.

Svakako trebate pronaći vremena za sebe da se na trenutak maknete od svakodnevice i da uživate. Nikada se nemojte svađati oko financija jer su upravo one najveći krivci za probleme u vezi. Koliko god je situacija ponekad teška, u tim trenucima se tješite da neće uvijek biti tako.

Slatki trenuci sa djecom se trebaju provesti tako da uživate u njima jer će oni brzo odrasti. Važno je da roditelji dijele brigu oko djece, a ponekad je najbolje da se svaki posveti jednom djetetu kako bi se podijelili i kako bi djeca imala svu pažnju na sebe, koja im je toliko potrebna.

Nikada nemojte zanemariti starije dijete, koliko god manjka vremena imali! Igrajte se s njim što više i posvetite mu se u svakom trenutku. Koliko god je ponekad nepodnošljivo i teško, znajte da će period odrastanja djece tako brzo proći, da će vam ovo razdoblje jako nedostajati.