Imati sina

Odgojiti muško dijete nije ni malo lak zadatak, posebice ako si zadajte neke ciljeve i posebna očekivanja.

Po mom mišljenju nije lako odgojiti niti jedno dijete, bez obzira na spol. Svakom roditelju je poznato koliko je potrebno odricanja kako bi se ispunile potrebe i očekivanja djeteta, ukoliko želite da vam dijete bude sretno, a vjerujem da je to jedina želja svakog roditelja.

Što se tiče muške djece, o čemu sam ovaj puta odlučila pisati, znam malo više, s obzirom da sam majka dva prekrasna sina. O samom odgoju muške djece sam puno učila, čitala i slušala, te sam uz sve nabrojeno i na temelju vlastitog iskustva došla do nekih zaključaka koje smatram ispravnima, i koje primjenjujem u praksi svaki dan, a koje bi željela podijeliti sa vama roditeljima koji imate male hahare.

sin-2

Potaknite ga na pokazivanje osjećaja

Za početak pustite vašeg malog muškarca da pokaže svoje osjećaje! Rečenica tipa muški ne plaču su za mene najveća greška kod odgoja djeteta. Loše je ne pokazivati svoje emocije, loše je emocije držati u sebi, posebice ako su negativne. Takvo stanje izaziva frustracije koje će kako tako isploviti van, na način koji neće odgovarati nikome.

Potpuno je normalno i prirodno da svaka osoba u sebi ima pozitivne i negativne emocije, i kako je dobro pokazati dobre emocije, tako i loše emocije moraju biti prihvaćene, bez obzira o kojem spolu osobe se radilo, a posebice kada je riječ o djetetu.

Potaknite svog dječaka da pokaže ono što osjeća, te ga naučite shvatiti emocije, kao i kako se nositi sa njima. Jednog dana će vam biti i više nego zahvalan.

Puno igre i aktivnosti

Muška su djeca puna energije, koju treba jako dobro znati iskoristiti. Zato ako želite sretno i zadovoljno dijete, svakako puno vremena provodite vani u igri punoj aktivnosti, a možete ga i upisati na neki sport, ako je spreman.

Unapređivanje socijalnih vještina

Mi roditelji smo ti koji trebamo pružiti podršku djetetu kod unapređivanja socijalnih vještina. Muška djeca ne stvaraju toliko bliska prijateljstva, kao što je to slučaj kod djevojčica, ali mi ih na to možemo potaknuti.

Organizirajte što češće druženja sa dječacima ili dječakom koje voli vaše dijete, te ih pustite da se zbližavaju i stvaraju temelje za jedno divno prijateljstvo. Neka se nauči kako je to imati prijatelja, te kako je to dijeliti dobre i loše trenutke, posebice omiljene igračke na koje su jako slabi.

sin-1

Naučite ga odgovornosti

Kako bi se što bolje snašao kasnije u životu, te kako bi bio što samostalniji i neovisniji, morate ga naučiti kako biti odgovoran. Učenje kreće od malih nogu, te morate biti uporni, koliko god si ponekad bili dosadni, jer će to kasnije vašem sinu puno značiti. Učite ga malo po malo, s godine u godinu. Nemojte od svojih sinova raditi invalide u kućanstvu, zašto što su muška djeca. Jer što to zapravo znači, muška su djeca? To muško dijete jednog dana može živjeti samo, i što će onda kada ga mama nauči da će ona sve raditi umjesto njega, jer će jednog dana imati ženu koja će isto to raditi.. E pa možda baš neće.

Pružite mu puno ljubavi i pažnje

Koliko god su curice maznije i sklonije pažnji, ona je jednako tako potrebna i dečkima. Kada odrastu dečki se prestaju maziti, posebice ako su im u blizini prijatelji, ali to ne znači da njima dodir nije potreban. I zato dok su mali, grlite i mazite ih što više, te im na dan dajte barem 100 pusa i zagrljaja, a kada odrastu, onoliko koliko vam budu dozvolili, ali neka znaju i osjete da su voljeni.

Budite dio njegovog života, njegovih problema i njegovih radosti. Pomozite mu u svakodnevnom učenju, te ga nikada nemojte pustiti da se snalazi sam, ako mu možete pomoći. On vas treba, a vaš zadatak je pomoći kad god ste u mogućnosti.

Podržavajte ga u svemu što voli

Uvijek i zauvijek njegujte njegove interese, te ga podržavajte u svemu što voli, koliko god to možda i nije baš za dečke. Pod tim mislim na primjerice ples ili pjevanje, što se opredjeljuje većinom na cure, ali i dječaci u tome mogu biti izvrsni, a da pri tome niti malo ne izgube muževnost, ako je nekome do toga.

Važno je da dijete vidi da ste vi uz njega kada god i da ćete mu uvijek biti potpora i podrška u svemu. Ako sin voli plesati, pa neka pleše i uživa u radosti plesa i života.

Pohvala je najbitnija

I za kraj još jedan savjet, ali nimalo manje bitan je pohvala! Nemojte zaboraviti pohvaljivati svoje dijete u svakom trenutku!!!

I sama se znam uhvatiti kako češće govorim da nešto ne smije raditi, i kako to nije lijepo, ali pored tolikih ispravljanja, važno je djetetu naglasiti i kada nešto radi dobro. To je zapravo najbitnije, jer nema te pogrde koja može nadjačati pohvalu. Samo pohvala će ga odvesti na pravi put, i zvoniti mu u glavi i onda kada niste pored njega. Zato hvalite svoje dijete što više, te mu dajte do znanja kako cijenite svaki njegov trud i lijepo ponašanje.

Autor: Ana Zibar