Savjeti za spavanje u bolnici nakon poroda

Mnogim majkama nakon poroda teško dolazi san na oči. Što zbog uzbuđenja, možda bolova, ili osjeća da ne možete u svoju kupaonu kada to poželite može stvoriti neugodne osjećaje koji izazivaju nesanicu. Rođenje vaše bebe nedvojbeno je najljepši događaj koji vam je život donio, zato se za početak sjetite prvog nježnog dodira s vašom bebom koji zasigurno nikada nećete zaboraviti.

Okupirano bolničko osoblje vjerojatno vam neće moći pružiti dovoljno pažnje u besanim večerima stoga pokušajte s jednim od savjeta koje vam donosimo.

1. Pokušajte uzeti neobvezni časopis s relaksirajućim sadržajem ili neku pitku knjigu, jednostavnog sadržaja. Neka istraživanja pokazuju da je potrebno svega 6 minuta čitanja da se mozak odmakne od briga i nervoze što dovodi san na oči.

2. Možda zvuči smiješno, ali pokušajte brojati napreskokce. Također neka istraživanja dokazuju da se tada misli potpuno odmiču od stvarnosti. Ili možda stara metoda brojanja ovaca :)

3. Pokušajte se poslije večere malo prošetati hodnikom, prijeđite ga što više puta možete. Lagani umor također može dobro doći kao poticaj za padanje u san.

4. Dobro bi bilo da popijete čaj od kamilice. Stoga zamolite svoje najmilije koji vam dolaze u posjet da vam donesu termosicu s tim biljnim čajem koji jako lijepo umiruje. Također, ako ste u bolnici u vrijeme svježih trešanja, dokazano je da su one vrlo bogate melatoninom koji pobuđuje hormon spavanja.

5. Svakako bi bilo dobro da skroz isključite mobitel, a ako ste samo isključili zvuk onda ekran okrenite od sebe, jer svjetlosni bljeskovi signala s mobitela također vas bespotrebno mogu uzbuditi. Vi ste u bolnici sa svojom tek rođenom bebom stoga ako se nešto dešava u “vanjskom” svijetu vjerujte vi tu nećete moći pomoći. Nove bebe fotografije koje želite poslati putem društvenih mreža mogu pričekati jutro. Puno je važnije da budete odmoreni.

6. Bolnica je prepuna novih zvukova koji mogu biti prisutni u raznim oblicima 24 sata. Neka vam bliske osobe koje dolaze u posjetu, a još bolje da ih ponesete sa sobom u bolnicu, donesu čepiće za uši ili slušajte neku opuštajuću glazbu na mobitelu preko slušalica.

7. Prije spavanje može pomoći zapisivanje svojih briga, misli i svega što vas misaono okupira prije spavanja. Pokušajte zapisati i konkretizirati sve brige na papir i vidjet ćete da će vas to umiriti.