Bebe i plač

Možete li se osloniti na majčinski instinkt ili popularne stavove o bebama i plaču? Bez obzira na razne teorije imajte na umu kako je glavna funkcija plača novorođenčeta da izazove reakciju kod majke. Plač bebe, naročito u prvim mjesecima života, je jedini način na koji novorođenče komunicira s okolnim svijetom.

Znanstvena istraživanja pokazala su kako je potpuno normalno da beba do dvanaest tjedana plače oko 2 do 3 sata dnevno. Starija djeca plaču oko jedan sat dnevno. Dijete koja je mlađe od četiri mjeseca preferira plač popodne ili u večernjim satima.

U prvim mjesecima života glavni uzrok plača kod beba je glad. Ovakav plač možete prepoznati po pokazateljima koji prethode samom plaču kao što su cviljenje, cuclanje. Osim gladi uzrok plača može biti i djetetov umor. Dijete koje pokušava zaspati a u svojoj okolini ima prejako izražen faktor poput buke, prejake svjetlosti ili nepoznatog okruženja može plačem izraziti svoje nezadovoljstvo.

Pretjerani plač bebe

Kada beba neprestano plače to ne mora značiti da je dijete bolesno. Bolesna djeca obično nemaju toliko snage ni energije za jači i dugotrajniji plač. Ako dijete nema temperaturu, ne diše ubrzano, pokreče rukice i nogice te normalno jede vjerojatno je bebi neugodno ili nešto želi. Ipak za svaki slučaj provjerite da li dijete ima neki uzrok boli koji nije vidljiv na prvi pogled ili se možda radi o početku upalnog procesa. U pojedinim slučajevima možda se ipak radi samo o djetetovoj dosadi. U tom slučaju dolazak do djeteta, maženje i pričanjem s njim može uzrokovati prestanak plača.

Djetetov plač je uvijek isti

U prvi trenutak može vam se učiniti kako je djetetov plač uvijek isti. Tijekom rasta dijete će početi učiti o različitim podražajima iz svoje okoline te će različito reagirati na njih. Pažljivim osluškivanjem plača ubrzo ćete razaznati razliku i nijanse u plaču i zvukovima koje će vam nedvosmisleno pokazivati kada je dijete gladno, pospano, usamljeno ili treba čistu pelenu.

Djecu treba uzeti u ruke čim počnu plakati

Dijete zasigurno neće razmaziti ako ga uzmete u ruke svaki puta kada počne plakati. Pozitivno je ako se vaše dijete smiri nakon što ju primite u ruke. Jedan od efekata reagiranja na dječji plač je uspostavljanje povjerenja jer se djetetu pokazuje kako se o njemu brine.

Piše: Wishmama