Vaša beba između šest i dvanaest mjeseci života

Nevjerojatno je koliko se bebe promijene tijekom prvih šest mjeseci. Vaše će sićušno novorođenče pretvorilo u veliku, živahnu bebu koja se meškolji i hihoće s veseljem.
Nastavit će se mijenjati brzinom tako da ćete igrajući se trebati hvatati korak s njezinim razvojnim potrebama.

Sada kad je vašoj bebi šest mjeseci, može se smijuljiti i hvatati igračke, ima dobru kontrolu vrata i glave te je vrlo radoznala.

Uskoro će sjediti i, prije nego što shvatite, već će biti u pokretu. To će biti uzbudljivo vrijeme i postoji mnogo načina da se zabavite sa svojim djetetom u toj dobi.
U dobi od jedanaest mjeseci vaše će dijete početi pokazivati smisao za humor. Uskoro ćete saznati kako šala koju ste podijelili s djetetom može biti jedno od najčudesnijih iskustva povezivanja.

Beba u pokretu

Pošto je beba otkrila mobilnost, počet će se kretati prevrćući se, a naposljetku će početi i puzati. Bebu treba potaknuti na vježbanje i skupljanje snage kao pripremu za hodanje. Imajte na umu činjenicu da neke bebe nikad ne nauče puzati, ali se umjesto toga kreću “vozeći” se na stražnjici, što je posve normalano. Ako je to tako s vašim djetetom, svejedno se možete kretati s njima, samo što će se ono kretati na stražnjici umjesto puzeći.

Pogledajte OVDJE o 7 pitanja i odgovora o puzanju i kretanju vaše bebe

Imate li osobito napredno dijete, možda će se samostalno stajati prije navršene prve godine, a možda čak i odati.

Više vremena za igru s vašom bebom

Sljedećih će se šest mjeseci biti doista zabavno vrijeme za igru s vašim djetetom i vidjet ćete neke od velikih razvojnih skokova, kao što je priprema za hodanje i govorenje.

OVDJE saznajte kada i kako izgledaju “skokovi” u razvoju vaše bebe

Neka vas ne zbunjuju skokovi u razvoju

Beba će manje spavati nego pije i radije će se igrati – igranje će postati sve važniji dio njezina života. Moći će se igrati dulje i koncentrirati na jednu aktivnost čak i do petnaest minuta prije nego što joj dosadi.

beba od sest mjeseci do godine dana

Prepustite se

Neizbježno ćete zapaziti kako postoje dani kada će vam se beba oduševljeno pridružiti u pjevanju ili se ljuljati na ljuljački u parku, a drugih će dana biti nezadovoljna i prilično nezainteresirano za igranje.

Normalno je da postoje dani kad beba nije raspoložena za igru. Razlozi su vjerojatno izbijanje i rast zubića ili nadolazeća prehlada.

OVDJE saznajte više o bebinim zubićima: Kada izlaze, kojim redom i kada će ispasti

Kad vam se dogodi dan kada beba nije raspoložena za igru, jednostavno se prilagodite i mazite ju što više možete. Možete izabrati mirnije, nježnije aktivnoti, kao što su zajedničko čitanje priče ili gledanje obiteljskih fotografija.

Još jedna nova etapa u nadolazećih šest mjeseci bebina života razvoj je vlastita mišljenja i sposobnosti jasnog davanja na znanje kako joj se nešto ne sviđa. Pratite želje svoje bebe i zapazite li kako neke od ponuđenih aktivnosti voli više od drugih, neka se slobodno igra uvijek iznova. Ako je beba sretan, imat će mnogo više koristi nego da je osuđena na aktivnosti jednostavno zato što vi mislite da su “dobre za nju”.

Bezbroj je načina da se zabavite s bebom tijekom ove faze, a svaka od naših aktivnsoti ne samo da je osmišljena tako da budu zabavna i za vas i vaše dijete, nego ćemo mu i pomoći da napreduje u razvojnim prekretnicama.

Tekst iz knjige Pametno dijete – omogućio: Veble