Bonton ponašanje djece u knjižnici

Izuztno je važno da djeca od malih nogu steknu naviku čitanja, a također i pojam o knjižnici koja može biti izvor izuzetno zanimljivog štiva, knjiga i novog znanja.

Svakako djeca trebaju znati da se u knjižnici može provoditi i neko duže slobodno vrijeme, ali da postoje i pravila ponašanja budući prostor dijele s ostalom djecom koja se igraju, nešto rade u radionicama ili naprosto čitaju za što je potrebna tišina.

Izdvojeno:

> Smatra se da su prve knjižnice nastale prije više tisuća godina, a danas ne postoji grad koji nema i po nekoliko knjižnica

> Prema povijesnim nalazima najstarija knjižnica je Aleksandrijska knjižnica u Egiptu

> U knjižnici možemo pohađati razne radionice, crtati, učiti, crtati, sudjelovati u književnim susretima i ostalim društvenim aktivnostima

> Službena definicija knjižnice govori da je knjižnica (biblioteka) ustanova u kojoj se pohranjuju, skupljaju, sređuju, obrađuju i posuđuju razne zbirke knjiga

> U knjižnicama možemo pronaći raznu literaturu, od povijesnih knjiga, medicinskih enciklopedija, dječje književnosti ili najpoznatijih svjetskih bestsellera

Poštujte radno vrijeme knjižnice

Kao i svaka ustanova knjižnica ima svoje radno vrijeme kao i zaposlenici koji u njoj rade. Bonton ponašanje kaže da svatko treba poštivati radno vrijeme koji je uredno naveden na glavnim vratima knjižnice. Nemojte dolaziti tik do zatvaranja jer na taj način iskazujete nepoštovanje prema zaposlenima. Ovisno od knjižnice do knjižnice svaka ima propisano svoje radno vrijeme.

knjiznica-1

Pravila o knjigama

Knjige se posuđuju, čuvaju i vraćaju. Kada posudite željenu literaturu vodite brigu da ju vratite onakvu kakvu ste ju i uzeli jer mislite na to da će te knjige kasnije posuđivati idruga djeca.

Kada se čita ili gleda slikovnica i knjiga ne smije se nad njom piti, jesti, a iz nje se ne smije ništa izrezivati niti trgati.

Također je važno napomenuti da se trebaju poštivati datumi vraćanja knjiga, ako je dijete ne čita u samoj knjižnici, kako neko dijete ne bi moralo čekati duži period kako bi došao na red za čitanje ili posudbu knjige.

Djeca trebaju znati i imati na umu da su pojedine knjige vrlo vrijedne jer postoje u samo nekoliko primjeraka.

Ponašanje u dječjoj knjižnici

Pri ulasku i izlasku u knjižnicu treba se tiho pozdraviti.

U knjižnici u pravilu vlada mir i tišina pa djeca prije dolaska u knjižnicu to pravilo trebaju svakako usvojiti.

Dječje knjižnice često imaju organizirane edukativne igraonice, čitanje slikovnica i knjiga naglas ili razna gostovanja pisaca, predstava, igrokaza. Tada se pravila u određenoj prostoriji mijenjaju, ali za to je najbolje biti u suglasju s osobljem koje radi s djecom u knjižnici.

U knjižnici se ne viče, ne dere niti jako glasno govori. Iznimno je važno naglasiti djeci koja već imaju mobitel da on treba biti utišan i stavljen na vibraciju (ako su roditelji ostavili dijete na čitanju ili igri u knjižnici) ako ostalu djecu ne bi ometali razgovorom.

Zabranjeno je jesti u knjižnicama

Konzumiranje hrane kao i ispijanje napitaka u knjižnicama je strogo zabranjeno. Ako je dijete gladno tu potrebu treba zadovoljiti prije ulaska u knjižnicu ili kada se dođe kući.

Knjige treba vraćati tamo gdje ih je dijete i pronašlo

Prilikom razgledavanja u knjižnici s djecom treba proći pravila ponašanja koja su propisana u knjižnici ili s njima pitati osblje kava su pravila. Čim prije dijete savlada kulturu ponašanja ono će tim prije zavoljeti boraviti u knjižnici, jer će aktivno sudjelovati u ponašanju zajednice. Dijete treba savladati vraćanja knjige točno na ono mjesto na kojem ju je i pronašlo. Nemojte u žurbi djeteu dozvoliti da knjigu ili slikovnicu odloži na drugu policu ili mjesto jer će tako doći do pomutnje u knjižnici, a dijetetu će to biti signal da pravila i nisu tako važna. Radije, ako nemate vremena i žurite se pri odlasku , neka dijete knjigu vrati osoblju u knjižnici.

Autor: Marina Jakšić