Budite pozitivan uzor svojoj djeci

Roditelji su bitna okosnica u razvoju djece kako kod razvoja emocija tako i kod razvoja karaktera što doprinosi stvaranju osobnosti i stava prema okolini u budućnosti. Djeca pri odrastaju najviše promatraju svoje roditelje i u konačnici najviše slušaju njihove savjete stoga treba obratiti pažnju na svim razinama odnosa i ponašanja kod nas samih.

Iskazivanje nježnosti

Pokazivanje nježnosti roditelja jedno prema drugom kao što su zagrljaji, držanje za ruke i poljupci mogu kod djeteta pobuditi osjećaj sigurnosti i ljubavi. Iskazivanje ljubavi između roditelja i djeteta pridonosi većem osjećaju povezanosti. Takvim će ponašanjem roditelji pokazati djetetu i rano mu usaditi pozitivne socijalne i društvene vještine općenito koje će u kasnijim vezama dijete i samo moći lakše pokazati.

OVDJE saznajte više o tome zašto djeci treba govoriti „volim te“

Obavljanje poslova po kući

Podjela na ženske i muške poslove po kući je odavno nestala. Malo je vjerojatno da će dijete koje gleda oca kako nakon ručka sjeda u naslonjač i gleda televiziju pomagati svojoj budućoj ženi u kućanskim poslovima. Kada majke obavljaju svakodnevne kućanske poslove ili ako očevi vrše malene popravke po kući neka pozovu svoje dijete i dodijele ime neki zadatak koji je prilagođen uzrastu djeteta.

libela

Igranje

Često roditelji nemaju previše vremena međutim kretaivna igra i spuštanje na nivo djeteta na deset do petnaest minuta dnevno mogu učvrstiti pozitivne veze između djeteta i roditelja. Igranje uz zamišljeno druženje s drugim osobama ili oponašanje omiljenih likova i junaka iz crtića ili nekih scena iz knjiga mogu opustiti roditelje i na trenutke ih odvratiti od svakodnevnih briga i poslova. Djeci je potrebna zabava, smijeh i dobar osjećaj za pravilan rast u psihičkom smislu.

Radite što volite

Roditelji često pod pritiskom vremena i obveza zapostavljaju svoje slobodno vrijeme i hobije međutim time djetetu uskraćuju pokazati kako može biti strastveno i kreativno. Dijete uz svog roditelja može rano razviti nova znanja i vještine koje inače ne bi usvojilo.

OVDJE pogledajte na koji način roditelji odgajaju svoju djecu?

Pohvale

Djeca moraju biti svjesna kako će ih njihovi roditelji uvijek bodriti i biti uz njih. Pohvale za pojedine recitacije, iako one bile izvedene u širem krugu obitelji ili pred auditorijem u vrtiću ili školi, dobru izvedbu u sportskom timu ili dramskoj sekciji puno će značiti djetetu. Međutim nemojte pretjerivati niti u jednom pogledu jer prevelike pohvale ili pokude često mogu biti kontraproduktivne te izazvati neželjene reakcije kod djece.

Piše: Wish mama
Fotografije: Pixabay