Uspješan tata u svakom trenutku

Biti uspješan tata predivan je zadatak, a uz partnerski odnos i dobru komunikaciju s djetetom i ostalim članovima obitelji uspjeh donosi nevjerojatno zadovoljstvo i ljubav neviđenih razmjera.

Koja je formula za uspješnog tatu?

Postoje mala pravila kako svom djetetu biti dobar vodič kroz odrastanje. Predanost, koncentracija i volja najbitniji su elementi uspješnog tate. No osim toga, pozitivan stav, pažljivo osluškivanje djetetovih kretanja, riječi i što je najbitnije konstruktivan razgovor, važni su elementi za dobre odnose i kvalitetan odgoj.

otac tata

Rutina

Osnovno pravilo za uspjeh je odvajanje dovoljno vremena i napuštanje starih rutina u kojima su posao ili zabava mogli biti na prvom mjestu. Vrijeme nakon posla, koje vam je uvijek bilo rezervirano za relaksaciju, zamijenite s vremenom koje ćete provoditi sa svojom djetetom ili djecom, naravno i sa suprugom.

No, potrebno je naglasiti da to ne znači samo fizičku prisutnost već trebate biti uključeni cijelim duhom što je više moguće u komunikaciji i odnosima prije večernjeg odmora.

Aktivnost

Koliko ćete biti aktivni, ovisit će o vama. No, vjerujte da će vam se svaka aktivnost vratiti višestruko i više će vas se u budućnosti cijeniti u odnosima. Nemojte samo sjediti i čekati da dobijete listu sa stvarima koje trebate obaviti.

Ako čujete dijete kako plače, budite taj koji će prvi “skočiti” i učiniti sve kako bi ste umirili svoje dijete bez obzira da li je potrebno promijeniti pelenu, umiriti jer je palo ili ga uspavati dijete i nahraniti.

Tata i djete

Pozitivan stav

U svakom trenutku, na svakom mjestu, budite pozitivni. Ako ste frustrirani ili loše volje, ne pokazujte otvoreno svoju nervozu prema djetetu ili u društvu djece.

Pokušajte odagnati nervozu i ljutnju ukoliko je prisutna baš u času kada vas dijete treba, nasmijte mu se jer će vam vratiti sve s višestrukom ljubavlju i povjerenjem. Uživajte u svim dragocjenim trenutcima života i odrastanja svog djeteta.

Očekivanja

Nitko nije savršen i upravo radi toga ne možmo biti u mogućnosti ispuniti sva očekivanja. Ali, na greškama se uči i potrebno je prigrliti proces što boljih odnosa.

Jedno od vaših najvažnijih poslova kao oca je zaštiti svoje dijete ali i naučiti ga pravilnom ponašanju i odnosu u društvu kako bi i samo stasalo u osobu koja će se moći zauzeti za sebe. Kod manje djece bitno je dobro savladati, s obje strane, dvije kratke riječi i njihovo značenje – Da i ne – tako što će riječ “da” zaista značiti da, a “ne” značiti ne.