Kako prestati izgovarati riječ NE

Kako bi zaštitili svoje dijete riječ NE bi trebali izbaciti iz svog rječnika! Da bi to uspjeli na način da vas dijete razumije, a da ga istovremeno spasite od neugodnosti i nezgoda donosimo par savjeta.

Iza svakog roditeljskog NE stoji potreba da se nešto ne napravi ili jednostavno strah od moguće situacije. Kada roditelj izgovori riječ NE  on djetetu šalje poruku da nešto ne smije napraviti i da mu se nešto brani.

Kada se radi o sigurnosti djeteta roditelj će instiktivno viknuti NE, kako do povrede nebi došlo u bilo kojem smislu. Taj NE će u djetetu izazvati strah nakon kojeg će većina djece zaplakati.

Ali najvažnije je samo da roditelj nakon povika NE i kada se dijete smiri, djetetu zapravo objasni o čemu se radi, te što se moglo dogoditi da se nije viknulo. Nakon nekog vremena dijete će shvatiti o čemu se radi.

Kod sigurnosti drugih od strane djeteta važno je napraviti razliku oko slučajnog i namjernog učinka. Primjerice kada malo dijete uzima igračku drugog djeteta na taj način razvija motoriku i ulazi u proces učenja.

Kako bi spriječili svađu između djece zbog igračaka ili slično, umjesto izgovaranja NE najbolje je djetetovu pažnju preusmjeriti na nešto drugo.

Isto tako ako dijete počne udarati drugu djecu, veći učinak od riječi NE će imati razgovor i pitanje zašto je to napravilo i kako bi se ono osjećalo u obrnutoj situaciji.

Trebate znati da mozak ne razumije negaciju, pa se dok se djetetu govori da nešto ne radi, dijete će to ipak raditi jer mu nesvjesno dajte takve poticaje.

Kako bi mozak razumio što treba napraviti prvo mora zamisliti radnju, zbog čega sa negacijom zapravo usmjeravate djetetovu pažnju na ono što ne želite da dijete radi.

Trebate preusmjeriti negaciju u skretanje pozornosti sa situacije koju ne podržavate na interesantan i šajiv način.

Kada djetetu nešto želite reći da napravi, budite određeni te jasno izrecite svoj zahtjev, bez okolišanja.

Usmjeravajte svoje dijete na ono što treba, vodite pozitivnu komunikaciju koja će dati najbolje rezultate te izbjegavajte stalna ponavljanja negativnih rečenica.