Kako biti otac sinu

Biti otac je velika uloga u životu muškarca, posebice ako je muškarac otac muškom djetetu. Očevi su veliki i prvi primjeri svojim sinovima! U nastavku vam donosim na koje stvari očevi trebaju obratiti pažnju kod odgoja sinova te što će sinovi naučiti isključivo iz njihovog primjera.

Sinovi gledaju kako se njihovi očevi odnose prema drugim muškarcima i kakve odnose imaju sa njima. Odnosi njihovih očeva sa drugim muškarcima su temelj njihovog ponašanja koji grade kroz odrastanje.
Najvažnije od svega kakva je otac osoba jer će na temelju njegovog primjera sin kreirati svoj život u nekim glavnim crtama. Otac itekako može utjecati na budućnost svoga sina, što kroz savjete, što kroz ponašanje, ali i kroz autoritet.

Mnogi očevi žive u zabludi da sinove treba odgajati čvrsto jer su ipak dečki, ali to nije točno. Sinovima jednako kao i kćerima trebaju topli zagrljaji, poljupci i nježnost kako bi odrasli u sigurnu i samopouzdanu osobu.

Osim nježnosti sinovi trebaju s vremena na vrijeme osjetiti i očevu strogoću u situacijama koje to zaslužuju, poput namjernog kršenja pravila, neposluha, itd. U tim trenucima važno je djetetu dati do znanja da ga otac i dalje voli bez obzira na to što je napravio, ali da određena pravila moraju postojati i da ih se mora poštivati.

Potrebno im je pričati da ih volite što češće! Zapamtite da iskazivanje ljubavi u velikim količinama nikada nije previše! Koliko god su majke te koje iskazuju nježnost i od očeva se očekuje isto.

Sinovi upravo od očeva uče kako se treba ponašati prema ženi. Oni su njihov najbolji primjer! Dečki već od najranije dobi počinju oponašati svoje očeve, a doma gledaju kako se tata ponaša prema mami i to mu je prvi primjer. Zapamtite da oni gledaju sve, pa i način na koji pričate o ženama i što mislite o njima.
Trebate ih učiti da vole sebe, a najbolje ćete ih tome naučiti iz vlastitog primjera. Brinite o sebi i svom zdravlju i pokažite sinu koliko je važno brinuti o sebi.

Kakvi ste vi doma prema svojoj ženi vlo vjerojatno će barem u pola takav biti i vaš sin sa svojom ženom, zato mu pokažite da je potpuno normalno da i muškarci obavljaju kućanske poslove i pokažite im i one stvari koje se od vas ne očekuje da im pokažete.

Ne govorite sinu da ne smije plakati. Svi smiju plakati bez obzira na spol i dobro je da iz sebe izbaci sve negativne emocije. Najveću uslugu ćete mu ipak napraviti ako ćete biti uz njega u teškim trenucima i ako ćete biti njegova desna ruka i rame za plakanje u svakom trenutku.
Učite ga poštenju, pomaganju, izvršavanju zadataka i svim ostalim važnim stvarima. Pokažite mu kako se to radi i budite mu najbolji primjer.

Budite svom sinu sve što biste htjeli da je vaš otac bio vama i trudite se maksimalno jer će se jadnog dana to itekako vidjeti i isplatiti.

Ana Zibar