Kako odgojiti razumno dijete

Dobro odgojeno dijete uvijek je rečenica zbog koje roditelji mogu biti ponosni ako im je upućena kao kompliment upravo za njihovo dijete ili od koje strahuju osluškujući neke autoritete u okolini svog djeteta.

Kako bi dijete bilo dobro odgojeno i pripremljeno na razne životne situacije pred svakoga od roditelja stavlja teži zadatak. On uključuje usmeno upućivanje djeteta na pristojno, a ujedno i dostojanstveno ponašanje, ali ponajviše zahtjeva od roditelja izbjegavanje nekih postupaka u njihovoj svakodnevici koji bi mogli loše utjecati na djetetov pogled na svijet.

Dijete nije centar svijeta

Postoje dva ekstrema u odgoju male djece, a to su podređivanje svojih života njima ili pak dodjeljivanje odluka kojima dijete nije doraslo. Kao i uvijek ekstremne situacije u životu nemaju sretan završetak. Naravno, isto tako sve se da i korigirati ako se uoči i na vrijeme osvijesti ponašanje koje okolina prepoznaje kao neugodno.

Prvi je primjer takvog načina odgoja ako roditelji u potpunosti podrede svoj život djeci čime šalju krivi signal o tome kako su ona glavna i kako ostali dio okoline treba sve je podrediti njima. Takva djeca u kasnijoj dobi postaju egocentrična, prvenstveno uvijek orijentirana na sebe i svoje potrebe. Ovo je posebice izraženo kod osoba koje su jedinci te nisu imali prilike razviti socijalne aktivnosti s braćom ili sestrama.

Opet pak popuštanje djetetu i prepuštanje “odraslih” odluka čine djetetu veću štetu od inzistiranja na poslušnosti, kvalitetnoj pozornosti prema zadacima i naredbama koje dobiva. Dijete jednostavno mora znati poštivati obiteljsku a samim time i društvenu hijerarhiju.

Djecu treba podučavati kako i ona moraju dati svoj obol u svakodnevnim aktivnostima, prilagođen njihovoj dobi, a ne samo dobivati sve po njihovoj želji.

Ne dozvolite djetetu izvlačenje od obaveza

Kako bi dijete jednog dana moglo postati odgovorni pojedinac u društvu takvo se ponašanje mora graditi od malih nogu. Ponekad se može tolerirati pojedini izostanak s izvanškolskih aktivnosti ili neobavljanje radnih zadataka ali pokušajte izbjeći nametanje krivnje od strane djece ili bezbrojne razloge kojima će možda pokušati izbjeći obvezu ili aktivnost, kako u vrtiću tako i kasnije u školi. Ponekad je lakše popustiti djetetovom plaču ili mrzovoljnosti ali prevelik broj ustupaka može dijete usmjeriti na pogrešni put.

Dijete u svom razvoju mora napraviti koju grešku

Stražarenje nad djetetom i provjera svakog njegovo postupka nije u njegovom najboljem interesu. Ponekad je učenje na greškama sastavni dio odrastanja i upoznavanja s granicama i svjesnosti vlastitih ograničenja.