Kazališne predstave za djecu

Kako biste potakli svoje dijete na interakciju, razvoj njihove mašte i kreativnosti a ujedno im pružili emocionalni užitak i sreću pravi je izbor posjet nekoj od kazališnih predstava. U vrijeme proljetnih praznika slobodno vrijeme sa svojim djetetom možete iskoristiti odlaskom u kazalište gdje ćete se i vi vratiti u najljepši života, djetinjstvo. Donosimo vam pregled nekoliko najzanimljivijih predstava diljem Hrvatske.

Dječje kazalište Branka Mihaljevića – Osijek

Zeko, Zriko i Janje
Zeko, Zriko i Janje
Pohlepni Vuk ukrao je iz stada Janje, dovukao ga u šumu i svezao za stablo. Neće ga još pojesti jer je premršavo. Vuk legne i zaspi, a iz grmlja izlazi Zeko. On priznaje Janjetu da nema ni trunke hrabrosti, ali će sve poduzeti da spasi Janje. Odvezuje uže kojim je Janje zarobljeno i oboje u strahu bježe. Pridružuje im se besposleni Zriko te oni zajednički traže neko sklonište. Na nesreću, potraže ga upravo u kući Lije, Vukove saveznice.

Ona ih prima vrlo ljubazno, prepušta im kuću te odlazi sa svojom djecom na drugo mjesto, svojoj rođakinji. To je, međutim prijevara, jer ona izvješćuje Vuka-koga ima u svojoj kući. Na sreću, troje je prijatelja našlo saveznika u lugaru Luki, koji se obračunava s Vukom, predajući ga svojim kudrovima.

Troje prijatelja odlučuje ostati kod lugara Luke, jer se više ne žele rastajati…
Izvor: Dječje kazalište Branka Mihaljevića

Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Trsatski zmaj
Trsatski zmaj
Predstava za djecu koja govori o gradu Rijeci nikada nije postavljena i to je podatak koji nas, između ostaloga, motivira i pokreće. U zanimljivoj priči o spašavanju grada na Rječini, publika će upoznati mnoštvo njegovih simpatičnih i nesimpatičnih stanovnika te ući u vremeplov i proletjeti kroz povijest Rijeke, od nepresušnog vrča koji je gradu dao Rječinu do prepoznatljivih građevina i simbola grada. Oni će doslovce izniknuti na pozornici kazališta. Građanima će se, nakog godina života u riječkoj Arkadiji, početi događati niz neobjašnjivih i loših događaja.
Izvor: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Gradsko kazalište lutaka Split

Darmarzemska
Darmarzemska
Dječak Dario i djevojčica Marija, iste dobi i posve različitih karaktera, stjecajem okolnosti jednog poslijepodneva ostaju sami u kući. Svatko na svojoj strani, zadubljeni u najnovije tehnološke igračke, ni ne pokušavaju komunicirati s onim drugim, drugačijim. Što bi uopće jedna rasplesana i razigrana djevojčica i sramežljiv, pomalo trapav dječak, zaljubljen u knjige i znanost, mogli imati zajedničko osim godina? O čemu mogu razgovarati, kakvu igru igrati?
Vjerojatno bi tog dana, čekajući da se odrasli vrate, Dario i Marija ostali razdvojeni, svatko unutar svog zamišljenog teritorija, da iznenada zbog oluje cijela zgrada nije utonula u mrak. Nestankom struje gase se ekrani, zatvaraju prozori u virtualne svjetove i otvaraju vrata u svijet mašte, u kojem je moguće zamisliti svašta, pa i vidjeti ono čega nema. Dario i Marija morat će dobro otvoriti oči, um i srce i približiti se jedno drugome u borbi protiv zajedničke opasnosti.
U mraku jednog običnog stana u običnoj zgradi, dvoje djece izmaštat će zemlju Darmarzemsku i shvatiti da su puno sličniji nego što bi se na prvi pogled moglo pomisliti.
Izvor: Gradsko kazalište lutaka Split

Kazalište lutaka Zadar

Psić koji nije znao lajati
Psić koji nije znao lajati
Ovo je priča o toliko malom psiću…toliko malom da uopće nije znao lajati. Družeći se sa seoskim životinjama – pijetlom, kravom, piletom, ovcom i prasetom, pa čak i lisicom – pokušava naučiti njihov jezik i to tako da vrlo vješto kukuriće, muče, rokče, zavija vjerujući da je upravo to njegov jezik. Nakon dugo muke i vježbanja u nevjerici otkrije kako je njegov pseći jezik ipak – lajanje.
Izvor: Kazalište lutaka Zadar

Žar ptica – Zagreb

zg-zar-ptica
Kako živi Antuntun
Kako živi Antuntun? Posve na svoj način. On je uvijek originalan i poseban. I baš takav nam vješto pokazuje kako je moguće živjeti drugačije i biti sretan.

Svatko od nas ima u sebi nešto od Antuntuna. Neki svoj svijet. Upravo taj svijet treba živjeti.

Antuntun nas uči kako poštovati različitosti. Uči nas i da je važno slijediti svoj put ma koliko to ponekad bilo teško.

Jer ako nikada ne pokušamo naučiti ribe pjevati – kako ćemo znati da je to nemoguće?
Izvor: Žar ptica

Piše: Wish.hr