Zašto očevi pate od depresije poslije rođenja djeteta

Razlozi za nastanak depresije kod muškaraca i kod žena nakon porođaja i dolaska bebe na svijet su različiti.

Postporođajna depresija kod očeva

> Da li je moguće da sam ja umjesto moje žene ja u depresiji?
> Zašto se osjećam tako potišteno kada imam prelijepo zdravo dijete i ljubav moje supruge?
> Izgleda da je moju ženu prošla postporođajna depresija, a mene još drži. Kada će to proći?
> Prošlo je već tri mjeseca od kako smo dobili bebu, a ja se još osjećam veoma potišteno?
> Da li je moguće da sam ja umjesto moje žene ja u depresiji?
> Sasvim je moguće. Kada se govori o depresiji poslje rođenja djeteta često se zaborave tate u toj priči. Studije pokazuju da 10% očeva pate od depresije poslije rođenja djeteta, nezavisno od toga da li i majka pati od postporođajne depresije ili ne.
> Zašto se osjećam tako potišteno kada imam prelijepo zdravo dijete i ljubav moje supruge?

OVDJE pročitajte kako izgledaju prvi dani s bebom – ne paničite na svaku sitnicu
A saznajte i kako se možete što bolje povezati s vašim bebom

OVDJE saznajte zašto svi pričaju o Baby blues

Muškarci mogu osjećati u trenutku kad njegova beba, dijete dođe na svijet da je financijska odgovornost više na njihovim leđima.
Moguće je da se loše osjećate jer ste se navikli na drugačiji život, a sada umjesto zabave i izlazaka, treba više boraviti u kući i brinuti se o bebi. Možda vas brine hoćete li biti dobar otac. Možda vam samo nedostaje supruga, koja sada više vremena provodi s bebom nego s vama.

Izgleda da je moju ženu prošla postporođajna depresija, a mene još drži. Kada će to proći?

Ubrzo ćete se i vi izvući iz ove situacije samo trebate shvatiti da je sve to što vas tišti prolazno. Vaša žena će se ubrzo vratiti na posao i nećete imati toliki teret na leđima.

Ubrzo ćete se snaći i u planiranju vaših društvenih aktivnosti kada beba uhvati neki ritam, ili ćete se početi družiti sa sličnim obiteljima koji imaju malu bebu. A i žena će vam posvetiti više pažnje kad beba malo poraste.

tata i beba novorodence

U svakom slučaju odredite jedan dio dana i posvetite se sebi. U prvim tjednima poslije bebinog rođenja uglavnom se desi da ne uočavate sitnice. Napravite neku strategiju da bi se uspjeli naspavali i odmorili, jedite što više ukusne i zdrave hrane, i aktivno vježbajte, što vrijedi za oba roditelja. Izuzetno je važno da ostanete bliski s vašim partnerom.

Ako se osjećate isključeni pričajte o tome s vašom suprugom i probajte da nađete zajedničko rješenje za taj problem – možda se niste dovoljno angažirali oko bebe i zbog toga vaša žena nema dovoljno vremena za vas.

Prošlo je već tri mjeseca od kako smo dobili bebu, a ja se još osjećam veoma potišteno?

Ne ustručavajte se zatražiti liječničku pomoć ako ne možete sami riješiti problem. Ako vaša depresija traje više od nekoliko tjedana, praćena je pospanošću, gubitkom apetita, osjećanjem beznadežnosti i bespomoćnosti ili agresivnim ponašanjem hitno potražite medicinsku pomoć.

Jako je važno da ostanete bliski s partnerom. Neke sitnice mogu se učiniti da se otac osjeća nesposobnim i kao outsider. Oba roditelja moraju osjećati podršku, dobrodošlicu, i imati takav odnos kako bi ohrabrili jedno drugo u svakoj situaciji, zbog sebe samih i zbog odnosa s bebom.

Izvor: Bebać