Zašto je važan doručak i dobar san kod djece

Djeca koja redovno jedu doručak imaju više energije, koncentriraniji su na nastavi i postižu bolje rezultate u školi.

Za zdrav i hranjiv doručak najbolje je poslužiti cjelovite žitarice, te hranu bogatu vlaknima i bjelančevinama.

Doručkom dijete opskrbljuje svoje tijelo s potrebnom energijom a osim psihičkih aktivnosti dijete koje doručkuje će lakše održavati svoju tjelesnu težinu.

Doručkom se budi metabolizam, proces u kojem se hranjivi sastojci iz hrane, kalorije pretvaraju u energiju.

Koje su namirnice najbolje za doručak

Ujutro je bitno opskrbiti se ugljikohidratima jer ih tijelo treba i one se najbrže potroše. Namirnice bogate ugljikohidratima su žitarice ili kruh od cjelovitog zrna, voće od kojeg je najbolje koristiti jabuke, kruške ili banane, zatim povrće bogato vitaminima.

Bjelančevinama obiluju mliječni proizvodi, jaja, orašasti plodovi i sjemenke, a vlaknima su najbolje opskrbljene chia sjemenke, sjemenke lana, leća i slanutak.

Dobar san

Spavanje je također važan dio formule kako bi dijete imalo dovoljno energije za učenje i igru tijekom dana.

Ako se dijete ne probudi na vrijeme kako bi mirno doručkovalo možete mu pripremiti brzinski doručak od jogurta sa svježim voćem i par orašastih plodova koje će savršeno ublažiti glad i potrebu za energijom.

Preskakanjem doručka dijete može osjećati umor, može biti nemirno a i teže će se koncentrirati na potrebne zadatke.

Djeca koje preskaču doručak tijekom dana obično unose veće količine kalorija u svoj organizam a često glad zadovoljavaju s hranom i sokovima bogatim kalorijama.

Osim hrane također treba obratiti pažnju na dovoljan unos tekućine u obliku vode, svježih sokova ili čaja kako bi tijelo s lakoćom moglo probaviti unesenu hranu. Nedostatak ili dehidracija mogu kod djece izazvati simptome kao što je glavobolja.

U svakom slučaju prilikom odabira namirnica i napitaka za doručak treba izbjegavati gotova rješenja koja obično u sebi sadrže velike količine šećera i konzervansa.

I ne zaboravite djeci pokazati na vlastitom primjeru kako je važno svakodnevno pojesti zdrav doručak pa čak i u dane kada ne ide u školu.

Izdvojeno:

> Ako dijete nije gladno čim se probudi ujutro, doručak mu spakirajte u torbu kako bi imalo užinu koju može pojesti pod odmorom između školskih sati.