Može li se predškolca naučiti dijeliti

Sposobnost dijeljenja važan je dio socijalizacije i društvenog ponašanja djeteta i stjecanja prijatelja. Dijeljenje zahtjeva praksu, a praksa ima i neuspjehe.

Dječji su osjećaji često vrlo strastveni, a predškolci su po prirodi egocentrični.

Cijeli svijet gledaju kroz prizmu svojih želja i osjećaja. Odreći se čega kako bi se zadovoljio ili usrećio netko drugi znači velik intelektualni napredak. Stoga djecu treba polagano učiti da prepoznaju i cijene tuđe osjećaje.

Za dijeljenje su potrebne i socijalne vještine. Kako djeca postupno uče čitati ili pisati, tako uče i o dijeljenju – i to tek nakon treće godine života. No dijeljenje zahtijeva praksu, a praksa ima i svoje neuspjehe. Ipak, ne posustajte.

Tko rado dijeli?

U najranijoj dobi bebe rado dijele. Omiljena im je igra davanje stvari, nakon čega očekuju da im to što su dale vratimo. Kada su malo starije, rado uzimaju keksiće i nude svima u prostoriji, a u predškolskoj dobi djeca vole igrati društvene igre koje uključuju sve članove obitelji.

Kako bi bila u mogućnosti dijeliti, djeca trebaju snažnu povezanost te ljubav i toplu dobrodošlicu u svojoj okolini. Kada dijete osjeća bliskost i emotivnu sigurnost, neće biti tužno ako ne dobije odmah nešto što želi te će lakše prebroditi mala razočarenja.

djeca ekrani igranje dječja zabava

Predškolci i dijeljenje

“Ne”, “Moje”, “Daj” česte su riječi u rječniku predškolca, nerijetko povezane s čupanjem, trganjem ili lupanjem. Kad izgovara takve riječi, dijete u većini slučajeva nosi taj za njega tako dragocjen predmet koji ne želi nikome drugome dati.

Naučiti dijete da dijeli ipak nije nemoguća misija

Najprije treba postaviti dobar primjer: ako želite da vaše dijete nauči dijeliti, vi morate dijeliti s njim.

Ako jedete jabuku, ponudite mu griz; ako voli pisati, neka piše vašom olovkom; ako čitate časopis, dopustite mu da gleda slike i okreće stranice s vama.

Ne zaboravite da su djetetu njegove stvari i igračke cijeli svijet. Poštujte to. Iako je mali i nije zapravo dao novac za tu stvar, ipak su njegove. Ako trebate posuditi nešto njegovo, ne zaboravite ga upitati smijete li i zahvaliti mu kada dobijete željeno.

Objasnite mu što točno znači riječ “posuditi”, da dijeliti s nekim određeni predmet ne znači da će taj netko tu stvar zadržati zauvijek.

djeca učenje

Pokušajte saznati zašto vaš predškolac ne želi dijeliti određenu stvar

> Je li to posve nova igračka?
> Je li mu je darovala posebna osoba?
> Prije nego što započnete predavanje o posuđivanju, saznajte zašto se ponaša na takav način.

Prikažite posuđivanje stvari kao zabavnu aktivnost. Zajedno slažite puzzle ili nešto kuhajte, pravite kolače. Kada je cilj postignut, puzzle su složene i kolač je ispečen, razgovarajte o tome kako je bilo lijepo dijeliti aktivnost.

Također prepoznajte kada nije u redu dijeliti stvari. Postoje stvari kojih se vaše dijete jednostavno ne može odreći. I to je u redu. Ako ga silite da posuđuje stvari, a on na to još nije spreman, moglo bi doći do suprotnog efekta i odbijanja umjesto velikodušnosti.

Ako ste planirali druženje s prijateljima u svojem domu, prošećite s djetetom po sobama kako bi samo odlučilo koje igračke želi dijeliti, a koje ne.

One koje ne želi dijeliti smjestite na posebno mjesto, a zatim odaberite igračke koje su dobre za posudbu, poput društvenih igara, bojica, puzzli. Na taj ćete način stvoriti dobru atmosferu.

Dajte djetetu stvari koje može dijeliti u vrtiću, poput malih igračaka ili sličica. Kada shvati da dijeljenje stvari može biti zabavno, veća je mogućnost da će to početi raditi samoinicijativno.

Ako vašem djetetu dolazi prijatelj na igru, zamolite njegove roditelje da ponesu igračku kako bi djeca mogla međusobno razmjenjivati stvari.

Budite strpljivi. Kako se vaše dijete razvija i stječe nove prijatelje, spoznat će da je igra autićima ili lutkama zabavnija u društvu.

Dijeljenje ne bi trebalo ograničiti na opipljive stvari

Podijelite zajedno priču ili aktivnost. I često upotrebljavajte riječ “dijeliti”. Što češće dijete čuje tu riječ, bit će mu pristupačnija.

Obratite pozornost na ljude koji dijele oko vas. Ako je vaše dijete nakon rođendanske proslave prijatelja iz vrtića dobilo rođendanske rekvizite poput kapica ili zviždaljki, istaknite kako je lijepo što je prijatelj to podijelio s njim. Ako vaše dijete na igralištu ponude grickalicama, pristojno zahvalite i spomenite “kako lijepa gesta”.

I naravno, kada vaše dijete podijeli stvar s nekim drugim, pohvalite ga.

Izvor: dječji vrtić Cvrčak